Iron Maiden – Virtual XI

iron maiden virtual cover

iron maiden virtual coverVirtual XI je považovaný za najslabší album Iron Maiden. Môj názor je iný. Blaze Bayley nikdy nedosiahne kvality Brucea – to je jasné. No inštrumentálna stránka  je super.

Vypaľovák Futureal je najkratší song na albume a veľmi chytľavý. Na Ed Hunter Tour  táto skladba znela skvele, hlavne to  zdvojené  sólo.

The Angel And Gambler nepomohol ani typický zvuk gitár Iron Maiden. Sloha – refrén – sloha – refrén- tichá pasáž – sólo – a neustále dookola opakovaný  refrén, ktorý by nebol taký nudný keby sa nespieval 3,5  min v kuse. Keby táto pieseň mala 5 min, tak by bola v pohode.

Daveová Lighting Strikes Twice má typické intro a skvelé sólo. Hneď tu môžme rozoznať Murrayovu prácu. Jeho zvuk gitary je nezameniteľný.

Harrisová The Clansman je na úrovní vecí typu Rime Of The Ancient Mariner či Mother Russia.  Intro je jedno z najlepších v histórii kapely.  Musím napísať že ani Bruce na Rock in Rio nezaspieval to ,,No, no we can’t let them take anymore” tak, ako Blaze na štúdiovke.

When Two Worlds Collide má dobrý text a fakt dobré sóla. Veľa ľudí by zaujímalo, ako by zneli  tieto songy v Bruceovom podaní. V opačnom prípade to nebolo  najšťastnejšie 🙂 .

The Educated Fool . Intro sa podobá dvojsólu v Lighting Strikes Twice. Trocha melancholické slohy zaženie skvelý refrén kde sa Blaze snaží.

Don’t Look To The Eyes of A Stranger dlhá niečo cez 8 minút nám prinesie zaujímavú štruktúru. Zmeny tempa sú proste ,,majdeňáckou” špecialitou. Na konci gradácia a to doslovne. Hoci kritici túto skladbu už dávno odpísali, nevedia čo sa v nej skrýva.

Niečo pekné čo nám zanechal Blaze je tu. Como Estais Amigos. Melancholický a emotívny kúsok, venovaný vojakom na Falklandských  ostrovoch. Honosné vyvrcholenie albumu.

Lineup:

  • Blaze Bayley – spev
  • Dave Murray – gitary
  • Adrian Smith – gitary
  • Janick Gers – gitary
  • Steve Haris – basa, klávesy
  • Nicko McBrain – bicie

Tracklist:

  1. Futureal
  2. The Angel and the Gambler
  3. Lightning Strikes Twice
  4. The Clansman
  5. When Two Worlds Collide
  6. The Educated Fool
  7. Don’t Look to the Eyes of a Stranger
  8. Como Estais Amigos

Rok vydania: 1998

Vydavateľstvo: EMI Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.ironmaiden.com/
https://www.facebook.com/ironmaiden
https://www.instagram.com/ironmaiden/
https://www.youtube.com/ironmaiden

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *