Iron Maiden – Piece of Mind

iron maiden piece cover

iron maiden piece coverMedzi veľkolepé albumy, ktoré pred niekoľkými týždňami oslávili výročie, patrí aj Piece of Mind od Iron Maiden.

Svojho času zaznamenal pekný komerčný úspech.

No dnes, oproti The Nubmer of the Beast, resp.  Fear of The Dark je trochu v tieni. Každopádne určite patrí do zlatého fondu kapely.

Dejepisné okienko

,,Kúsok mysle“ prišiel na svet 16. mája 1983.

Išlo o druhú platňu s legendárnym Bruceom Dickinsonom za mikrofónom a zároveň o debut pre bubeníka Nicka McBraina. Ten prišiel do Iron Maiden v roku 1982 a nahradil Clive Burr (R.I.P. 2013). Skvelo nahradil svojho predchodcu.

,,Stevova parta“ si taktiež trochu vystrelila z ľudí. V tej dobe bolo ,,moderné“ hľadať na podobných platniach skryté ,,satanistické posolstvá“. ,,Tajomné zvuky“ na začiatku piesne Still Life nie sú ničím iným, ako hlasom Nica, ktorý napodobňoval herca Johna Birda z filmu o Idim Aminovi.

Veľhit The Trooper

Na Piece of Mind nájdete aj legendárny ,,maideňácky“ hit The Trooper. Ten dodnes zdobí koncerty ,,Železnej Panny“. Ostatné piesne hrávajú len výnimočne alebo vôbec, čo je škoda (napr.  Quest for Fire, Sun and Steel – by na živo mohli byť pecky).

Osobne som tejto skladbe nikdy neprišiel na chuť, aj keď ju milujú takmer všetci (muzikanti/metaloví laici). Nájdeme tu oveľa lepšie kúsky – napr. Flight of Icarus, To Tame a Land (s tajomnou atmosférou) s lepšou muzikou a lepšími textami (nie len samé „ooooooo“). Ale budiž.

Bruce sa od úvodnej piesne hlasom šplhá do výšin, kam  sa ,,odvážia iba tie najodvážnejšie orly“ (Where Eagles Dare, Quest for Fire); dvojica Smith/Murray sa tu pekne ,,vyřádila“ a samotný ,,maestro Steve “ je doslova v životnej forme. Narozdiel od minulosti sa posunuli viac k melodike.

Konečný verdikt

Piece of Mind si určite zaslúži rovnaký diel slávy, ako napr. vyššie spomenuté ,,číslo beštie“. Kto ma rád podobnú muziku so súčasným zvukom, určite ocení niektorú z reedícii tejto platne (1998, 2014)

Lineup:

  • Bruce Dickinson – spev,
  • Dave Murray – gitary
  • Adrian Smith – gitary
  • Steve Haris – basa, klávesy
  • Nicko McBrain – bicie

Tracklist:

  1. Where Eagles Dare
  2. Revelations
  3. Flight of Icarus
  4. Die with Your Boots On
  5. The Trooper
  6. Still Life
  7. Quest for Fire
  8. Sun and Steel
  9. To Tame a Land

Rok vydania: 1983 (reedície: 1985, 1986, 2018…)

Vydavateľstvo: Parlophone (Capitol Records, Moon Records…)

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.ironmaiden.com/
https://www.facebook.com/ironmaiden
https://www.instagram.com/ironmaiden/
https://www.youtube.com/ironmaiden

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *