Rozhovor se zpěvačkou Jane Razor slovenské hard ‘n’ heavy špičky Janesession

Rozhovor se zpěvačkou Jane Razor slovenské hard ‘n’ heavy špičky Janesession

Ahoj! Jak se momentálně daří Tvé kapele Janesession?

Jane: Ahoj! Zdravím čitateľov Vášho in-zinu! Momentálne pracovne, štúdiovo a koncertne, máme novú posilu v kapele, basáka Tommyho Screw, tak teraz aj viacej skúšame. Nový člen je, ako by sme začali od znova, páči sa mi to:).

Minulý rok jste vydali fantastický album III: Nothin’But Trouble. Jak se mu daří na trhu?

Jane: Stále sme na pošte a posielame ho kade tade a na Vianoce by mal byť aj na pultoch jednej distribučnej sieti na Slovensku, tak dúfam, že sa to posunie k ešte vyšším predajom. Nech sa vypredá! 🙂

Co bylo důvodem jeho dlouhého zdržení?

Jane: Už sa asi budem opakovať:), ale dôvodom boli technické problémy v prvom štúdiu, neskôr presun z jedného štúdia do druhého a náročná práca s už nahranou surovinou. Na jednu nahrávku to bolo problémov až až, ten názov to aj dostatočne vystihuje 🙂

Jak jste s ním spokojeni?

Jane: My sme s ním veľmi spokojní, je to určite výnimočný album JS, má úplne inú tvár ako predošlé nahrávky. Skladby určite majú čo povedať a sú tým, čo v nás práve vtedy bublalo a dostalo sa to von v podobe skladieb. Je veľmi emočný a nie je až taký bezstarostne priamočiary, treba sa s ním trošku popasovať. Hlavne keď očakáva niekto tú klasickú tvár JS.

Album je pro skalní fanouškům velkým překvapením. V některých momentech bych ho možná přiřadila až k novým rock metalovým kapelám jako Bullet For My Valentine a Paramore. Mají na Vás nějaký vliv právě tyto kapely?

Jane: Na mňa osobne žiadny, nepočúvam tieto kapely, ale chalani to majú napočúvané, či už preto, že sa im to páči alebo kvôli všeobecnému hudobnému rozhľadu v metalovej muzike.

Ale i přesto že je to modernější se nenajde lepší krabička pro Vás jako hair metal. Jak pracujete na Vaší hudbě, tak aby nastal posun a přece to byl rock ‘n roll?

Jane: Nerobíme nič cielene, je tu nejaký nápad, ktorý sa potom nabaľuje a keďže sme to stále my a je to o nás, vždy sa odhalí naša pravá tvár skrz našu hudbu, hair metal nás ovplyvnil asi najviac, tak preto je tam cítiť tento šmrnc. Ja sa proste neviem zbaviť spomienky, keď som ako sedemročná videla Davida Coverdalea v klipe Here I Go Again, to na mňa tak zapôsobilo, že to budem mať v pamäti na vždy a to je ten rock ´n ´roll, čo chcem robiť. Chalani to majú asi podobne, aj keď možno s inými kapelami. Posun tu byť musí, aby sme sa nenudili a nenudili naše publikum:) Dúfam, že budeme mať vždy čo ponúknuť a vždy to bude niečo nové s nádychom JS.

Proč nebil na desce, žádny host jako obvykle. Na nové bude?

Jane: Na poslednom albume nebol hosť, lebo sme mali v pláne špeciálneho hosťa Pavlu Kapitánovú, čo sa nám žiaľ už nikdy nepodarí:(… Toto je obrovská strata pre hudobný svet, my sme mali tú česť sa s ňou aj osobne rozprávať na dvoch koncertoch AB Band na Slovensku, skvelý človek, obrovský talent s veľkým srdcom!!!!
Na novom albume ešte uvidíme, nechceme nič zakríknuť, tak sa nechajme prekvapiť!:)

Jak se u Vás na Slovensku daří rockové muzice?

Jane: No pravdepodobne tak ako u Vás, ak nie horšie. Rocková muzika je považovaná za underground žáner a kapely, ktoré žnú popularitu v mainstreame pod hlavičkou rockové, mi ako rockové vôbec nepripadajú, až na zopár výnimiek samozrejme. Musíme sa posnažiť viac aby sa poctivá pôvodná rocková hudba dostala do uší čoraz väčšieho počtu poslucháčov. Tomu pomáhajú aj rádia, ktoré však nie moc radi púšťajú tento žáner, ale je tu nové rádio Aligátor, ktoré túto priepasť vyplnilo a vždy tam počujem nejakú pecku, ktorá mi zdvihne náladu a nie je to niečo, čo si sama cielene pustím doma v prehrávači. Vysiela zatiaľ len v Bratislave, ale určite to bude postupovať aj ďalej!

Je na Slovensku nějaká nová kapela co by tě zaujala? Neboť u nás poslední roky nastala úplná bída a nebýt kapel Dymytry a Eagleheart, tak by to tady chcíplo. U Vás se mi zamlouvají Castaway a Baron Blade.

Jane: No priznám sa, že sa v našej scéne až tak moc neorientujem, pre nedostatok času si koncerty našich kapiel moc neužijem, keď tak…tak na koncertoch, kde hráme aj my, viem, že je to škoda, lebo je tu veľa skvelých kapiel, ale sranda je, že na Dymytry sme boli teraz v Zlíne, hrali pred Jornom Lande a zapôsobili na mňa teda poriadne!!! Skvelá muzika, texty, show. Som si hneď CD kúpila a musím uznať, že veľmi konkurencieschopná nahrávka k svetovým kapelám, nevynechali sme ich ani u nás Ba, pecka!!! V Castaway hrá náš gitarista Peter B., zopár koncertov som už mala tú česť vidieť a musím len súhlasiť.

Máte nyní nového baskytaristu Tommyho Screw, kdy ho uvidíme v Čechách?

Jane: Určite čoskoro, pracuje sa na termínoch, tak sa na Vás veľmi teší! 🙂

Jaký je jeho přínos kapele?

Jane: Veľký!!! Baby ho milujú a je veľmi učenlivý a šikovný hráč!!! A perfektný chalan samozrejme!!!:)

Proč odešel SOja?

Jane: Nedostatok času hlavne, predsa len my sme v Bratislave a on v Topoľčanoch, je to dosť nákladné po finančnej aj po časovej stránke.

Jak se k vám Tommy dostal?

Jane: Ja som ho objavila v hudobnej akadémii, kam obaja chodíme, nevidela som ho síce hrať, ale môj inštinkt mi napovedal, že sa k nám bude hodiť a aj sa tak stalo 🙂

Slyšela jsem, že připravujete nové album. Jaký bude a kdy ho můžeme očekávat na pultech prodejen?

Jane: Bude pozitívnejší a viacej JS ako predošlý počin, ale ešte je v nahrávacej fáze a nie je celý dokončený, tak to konečné sa ešte len uvidí a aj my sa necháme prekvapiť. Dúfam, že v januári – februári by mohol byť už ready!

Viděla jsem Vás dva krát live. V Otrokovicích a na Rudava fest. Oba koncerty považuji za jedno z nejlepších vystoupení domácí kapely, co jsem měla možnost vidět. Je pro Vás kvalitní provedení a show důležité?

Jane: Áno a veľmi! Show musí byť a prevedenie tiež, veľa závisí aj od zvuku a keďže sme dosť nahlas, u nás to platí dvojnásobne. Na koncerte sa musíme baviť a baviť sa musí aj publikum, o tom by koncerty mali byť!

Musíte se nějak speciálně připravovat, nebo ten obrovský tlak jde z vás přirozeně?

Jane: Keby to nebolo prirodzené, publikum by to hneď poznalo. Pre nás je hranie a hlavne pred našimi fans tá najprirodzenejšia vec, dodávajú nám energiu a my im ju vraciame späť. Neviem si predstaviť koncerty v kľudnej atmosfére. To by k nám moc nepasovalo, možno keď budeme mať 80 rockov, tak budeme musieť trocha zvoľniť, len aby nás potom aj chcel niekto počúvať:)))

Na Youtube jsem viděla i nějaké unplugged koncerty. Hrajete tento druh vystoupení často?

Jane: Tento druh akcií hrajeme v prípade, keď si to tak vyžaduje dramaturgia akcie, býva to na akciách pred iným publikom ako “našim! Nebýva to často, ale občas sa pritrafí, že zopár unpluged skladieb hráme aj na našom “klasickom” koncerte.

Jaký je mezi normálním koncertům a unplugged show rozdíl? Určitě i v přípravě a pro tebe jako zpěvačku asi dost zásadní.

Jane: Je to veľký rozdiel, aspoň pre mňa, musím tam krotiť temperament a aj práca s publikom je odlišná. Spev si musím tiež upraviť, ale v poslednom čase už nerobím až také veľké kompromisy, asi som sa do tejto polohy musela nejako viacej dostať, teraz mi to už príde prirodzenejšie. Môj veľký sen je urobiť unplugged ako mali KISS pre MTV. Takto by som si to predstavovala úplne ideálne, aj s bicími a basou.

Kdyby si měla jednou větou okomentovat každého spoluhráče, tak jaká by byla?

Jane: No toto nie je zrovna jednoduché 🙂 Jednou vetou sa ťažko zhrnie celý človek, ešte keď sú to takýto chalani, akých mám ja v kapele :D. Zhrniem teda všetkých do jednej vety:D. Skvelí, zábavní, talentovaní. Iných by som v kapele nechcela:)

Co děláš když nepracuješ s Janesession?

Jane: Trávim čas s priateľmi, listujem v módnych časopisoch, internet, počúvam muziku. Aj keď nepracujem s JS, tak sa všetko krúti okolo hudby. No a do roboty musím chodiť tiež:).

Je těžké se dnes uživit metalovou hudbou?

Jane: No na toto som akoby už odpovedala v predošlej otázke:). Kapely veľkého formátu s finančným a manažérskym zázemím si to môžu dovoliť, my žiaľ ešte nie a myslím si, že je málo takých kapiel, ktoré si to dovoliť môžu. Je to veľmi nestabilný chlebík, muzikant to musí robiť hlavne z lásky k hudbe. Uvidíme čo čas prinesie metalovým muzikantom…

O tobě je známo, že si velká fanynka Doro, Skew Siskin a Whitesnake. V žádném rozhovoru se nezapomeneš zmínit o těchto umělců. Co říkáš na jejich současný vývoj?

Jane: Neviem, či sa dá hovoriť o vývoji v prípade týchto kapiel, oni si už nastolili svoje, fanúšikovia sú zvyknutí na zabehnuté koľaje a experimenty sa už asi ani moc nenosia. Myslím v ich prípade. Sú to veľké hviezdy a keď tak, tak sa rieši hlavne zvuk. Stále je to rock ´n´roll ako má byť a to je asi to podstatné.

Kam podle tebe směřuje svetová rocková scéna?

Jane: Myslím, že sa vracia späť k podstate rockovej muziky, vznikajú nové kapely, ktoré chcú akoby pokračovať v tradícii hair metalu, 80´s sa nosí stále viac a viac mne sa to samozrejme veľmi páči:). Ale tak zasa každý si vyberie, čo sa mu páči. Ja som postrehla toto, lebo práve to oslovuje mňa.

Při pohledu na tebe je vidět že máš vytříbený vkus. Tvá garderoba vyráží dech. Kdo ti ji navrhuje?

Jane: Ďakujem za pochvalu!:). Ja sama to spískam vždy:)). Nemám ešte nikoho, kto by sa o mňa po tejto stránke staral:), ale poviem úprimne, asi si budem musieť otvoriť nejaký obchod sama:))), lebo u nás niečo zohnať je takmer nemožné a keď chcem niečo špeciálne, musím si to navrhnúť ja
a môj krajčír, čo šije zásadne len kožené veci sa potom chytá za hlavu a má mozole z tých cvočkov, čo mi musí pribíjať na kožené nohavice :DDD

Je image důležitý?

Jane: Áno je, je to úcta kapely k fanúšikom, že to nie je len tak bežný moment, keď stojíme na pódiu, pred nimi. Samozrejme, že to nie je to jediné čo treba, je potrebné podať aj poriadny muzikantský výkon, ale image k tomu zásadne patrí!

Kam by si chtěla nasměrovat kariéru?

Jane: Najlepšie by bolo, aby sme nemuseli riešiť iné veci, ale len JS. Myslím čo sa týka profesie:). Je dosť únavné a kontraproduktívne ísť po koncerte na druhý deň ráno do práce:)). Asi každý muzikant to pozná na 100 %. Môj cieľ je na 100 % venovať sa len muzike.

Které tři věci by sis vzala na pustý ostrov?

Jane: Opaľovací krém, mp3 prehrávač a zlatú rybku, ktorá mi splní ešte ďalšie tri priania:))))

Tvůj nejoblíbenější nealko a alko nápoj?

Jane: Coca Cola. Vedela by som sa vzdať všetkých sladkostí, keby som mohla okrem piť len ju a nepribrala by som ani gram :DD. A alko nemám, lebo nepijem alkoholické nápoje 😉

Tvoje nejoblíbenější jídlo?

Jane: Tak to je ťažké. No teraz ma napadol tatársky biftek 😀

Máš rodinu?

Jane: Ako manžela a deti nemám:)

Jaké je to být žena v rockové kapele?

Jane: Skvelé!!! Nesťažujem sa ale vôbec!!!!:). Toto by mala byť skorej na chalanov otázka, aké je to mať ženu v rockovej kapele:DDD.

Poprosím Tě o odkaz pro čtenáře ….

Jane: Buďte verní rock ´n´ rollu! Je to tá najlepšia muzika v celom vesmíre!!!! Rock On!!!

Linky na kapelu:

http://bandzone.cz/janesession

http://www.janesession.sk

http://www.facebook.com/profile.php?id=1290492899#!/pages/JANESESSION/125605259392

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *