Blind Guardian – Battalions Of Fear

blind guardian battalions of coverBlind Guardian vznikli v roku 1985 v nemeckom Krefelde. Zo začiatku niesli meno Lucifer’s Heritage, ale neskôr si zvolili meno Blind Guardian. Pod týmto názvom vydali v roku 1988 svoj debutový album Battalions Of Fear.

Samotný album je plný neskutočnej mladíckej energie a hlavne surového speed metalu, obohateného o množstvo nádherných melódii. Peknou ozdobou albumu je aj zvláštne zafarbený hlas speváka Hansiho Kürscha.

Napriek tomu, že Hansi nie je klasický speed metalový výškar, jeho hlas sa na album hodí a len dokresľuje zvláštnu atmosféru albumu. Veľkú pochvalu si zaslúžia aj jeho kolegovia, ktorí ho perfektne dopĺňajú v zborových spevoch.

Speed metal

Album začína songom Majesty, ktorý otvára intro, ktoré sa od 19 sekundy zmení na neskutočnú porciu toho najrýchlejšieho speed metalu, aký si vôbec dokážete predstaviť. Záverečný song albumu je inštrumentálka s tolkienovským názvom By The Gates Of Moria, ktorá je založená na symfónii Symfonie č.9, e-moll od Antonína Dvořáka.

Na CD verzii albumu sa nachádza bonus, ktorého názov je taktiež ako u záverečného songu, inšpirovaný maestrom Tolkienom, a to Gandalf’s Rebirth. Na neskorších reedíciách nájdeme aj iné bonusy.

Skladby tvoria jeden kompaktný celok, žiadna  z neho ani na mikrometer nevyčnieva. Drobnou chybičkou krásy je to, že v niektorých skladbách počuť motívy od slávnejších kolegov Helloween, avšak je to v únosnej miere.

V titulnej skladbe Battalion Of Fear, ktorá sa objavila aj na deme Lucifer’s Heritage (a mimochodom, demo verzia sa objavila aj na remastrovanej verzii albumu Follow The Blind ako bonus), sa dočkáme aj typického Maidenovskeho menenia rytmu, čo skladbe len prospeje. Najlepšie gitarové sólo albumu nájdete v skladbe Wizard’s Crown.

Konečný verdikt

Na záver len toľko, že sa objavila veľká konkurencia pre kapely ako Helloween, Running Wild a pod. Blindi si na danom albume dali skutočne záležať.

Lineup:

  • Hansi Kürsch – spev, basa
  • André Olbrich – gitary, doprovodné vokály
  • Marcus Siepen – gitary, doprovodné vokály
  • Thomas “Thomen” Stauch – bicie

Tracklist:

  1. Majesty
  2. Guardian of the Blind
  3. Trial by the Archon
  4. Wizard’s Crown
  5. Run for the Night
  6. The Martyr
  7. Battalions of Fear
  8. By the Gates of Moria
  9. Gandalf’s Rebirth” (bonus)

Rok vydania: 1988

Vydavateľstvo: No Remorse Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.blind-guardian.com/
https://www.facebook.com/blindguardian
https://www.instagram.com/blindguardian/

Hodnotenie: 6/6

2 thoughts on “Blind Guardian – Battalions Of Fear”

  1. Mňa oslovili Blind Guardian albumom A NIGHT AT OPERA z roku 2002
    to boli také začiatky počúvania tejto kapely. najviac z tohto albumu ma chytila wec THE SOULFORGED…celkom fajn bol aj živý album LIVE z roku 2003…v 2006 mali takisto dobrý albumik A TWIST IN THE MYTH…z neho boli fajn skladby ako napriklad FLY, THE NEW ORDER, LION HEART…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *