Cradle of Filth – Darkly, Darkly, Venus Aversa

cradle of darkly cover

cradle of darkly coverPo dvoch rokoch prišiel na svet 10., jubilejný album Cradle of Filth s názvom Darkly, Darkly, Venus Aversa. Kapela ešte pred jeho vydaním vyhlasovala, že sa bude jednať o najrýchlejší a najbrutálnejší počin ich kariéry. Zároveň, je to jediná nahrávka s klávesačkou Ashley Ellyllon.

Taktiež je to koncepčné dielo. Témou textov je démonka Lilith. Je to ženská postava z hebrejskej mytológie.

Temná Venuša

Prvú skladbu The Cult of Venus Aversa otvára krásne klávesové intro s príhovorom Ashley, ale ďalej to je už jedna zbesilá jazda. Treba podotknúť, že Daniho vokál sa od poslednej platne neuveriteľne zlepšil.

Druhá One Foul Step From the Abyss je už typickým Cradle songom. Nad všetkým tu vyčnievajú bicie českého kráľa bubnov Martina Škaroupku. Celú bandu ženie dopredu v neskutočnom tempe!

The Nun With the Astral Habit prekypuje symfonickosťou v štýle Dimmu Borgir. No do Cradle mi veľmi nepasuje.

Po krásnej melodickej  Retread of the Sacred Heart  prichádza pieseň s názvom Persecution Song. Od začiatku mi  prišla  ako nepodarená kópia hitovky Nymphetamine.

Ono to tak vlastne aj je, ale časom si ju obľúbite. Deceiving Eyes je hneď od začiatku našľapaná skladba plná nápadov. Spolok okolo Daniho Filtha znovu oživil svoje heavy cítenie ktoré ich starší fanúšikovia tak nenávidia, ale mne sa tá melodika silno zapáčila.

A teraz pozor, prichádza vrchol celého albumu. Lilith Immaculate je už od začiatku skvele znejúcou skladbou. Orchestrálny úvod, podporený Daniho škrekom vynikajúco oživí ženský spev novej už spomínanej Ashley Jurgemeyer. Klávesové prvky znejú nevtieravo a príjemne aj pri ultra rýchlej časti. Ashleyin vokál dodáva tejto piesni zvláštnu noblesu a trošku jemnosti. Kontrast jej hlasu s Daniho je naozaj vynikajúci!

Po dvoch nevýrazných skladbách The Spawn of Love and War, Harlot on a Pedestal bude nasledovať najkontroverznejšia vec celého albumu Forgive Me Father (I Have Sinned). Starí fanúšikovia nad ňou mávnu rukou a tí noví, ktorí milovali album Thornography sa len radostne pousmejú.

Na poslednom mieste nájdeme ešte kúsok Beyond the Eleventh Hour. Aj v ňom sa Cradle ukázali vo veľkom svetle.

Verdikt

Táto kapela jasne ukazuje,  že stále netvorí len pre skalných fanúškov. Melodika, hutnosť a krásne bicie sóla ukázali, že Cradle ešte za niečo stoja a neoplatí sa ich odsúdiť na zánik, ako som to urobil ja pred vypočutím tohto diela 🙂

Lineup:

  • Dani Filth – spev
  • Paul Allender – gitary
  • James McIlroy – gitary
  • Dave Pybus – basa
  • Martin “Marthus” Škaroupka – bicie
  • Caroline Campbell – klávesy

Tracklist:

  1. The Cult of Venus Aversa
  2. One Foul Step from the Abyss
  3. The Nun with the Astral Habit
  4. Church of the Sacred Heart
  5. The Persecution Song
  6. Deceiving Eyes
  7. Lilith Immaculate
  8. The Spawn of Love and War
  9. Harlot on a Pedestal
  10. Forgive Me Father (I Have Sinned)
  11. Beyond Eleventh Hour

Rok vydania: 2010

Vydavateľstvo: Peaceville Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.cradleoffilth.com/
https://www.facebook.com/cradleoffilth/?fref=ts
https://www.instagram.com/cradleoffilth/
http://www.youtube.com/user/cradleoffilthtv

Hodnotenie: 5/6

2 thoughts on “Cradle of Filth – Darkly, Darkly, Venus Aversa”

  1. Nikdy som nebol veľkým fanúšikom tejto kapely. Poznám od nich Cover Halloweed OD IM co znie celkom dobre ale na originál to nemá.

  2. CRADLE OF FILTH kapela ktorá má veľa verných fans,ale aj veľa odporcov… ja som začal fičať na tejto kapele v roku 2000 keď som si vypočul pár veci z albumu MIDIAN…naj veci z tohto cd boli pre mňa LORD ABORTION,DEATH MAGICK FOR ADEPTS alebo HER GHOST IN THE FOG…potom ma zaujal album NYMPHETAMINE z roku 2004…z tejto platne boli fajn veci typu… NEMESIS, GILDED CUNT,alebo song na ktorom spolopracovala Liv Kristine NYMPHETAMINE…z nového cd DARKLY DARKLY VENUS AVERSA som stihol počuť zatial len singel DECEIVING EYES ktorý sa mi moc páči…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *