Ravenclaw – Welcome to the Ravenland

Ravenclaw Welcome coverKošičania Ravenclaw sú novou tvárou našej metalovej scény. Sú dôkazom, že aj na východe Slovenska môže vzniknúť kapela, porovnateľná s kapelami zo svetovej melodickej metalovej scény, ako Helloween, Edguy.

Pôsobia od roku 2003 a po niekoľkých zmenách zostavy nahrávajú v zostave Matej Valiska (spev), Peter Birčák (gitara, vokály), Martin Lorenc (gitara, vokály), Gabriel Šípoš (klávesy, vokály), Antónia Valisková (basa), Juraj Valiska (bicie) album s názvom Welcome to the Ravenland, a to vo vlastnej produkcii.

Poctivý power metal

Samotný album obsahuje jedenásť piesní v power/progresívnom metalovom kabáte. Skladby majú výborný zvuk, čo sa v podmienkach nášho štátneho útvaru nie vždy podarí.

Taktiež treba oceniť, že ani jedna skladba nie je vykrádačkou nejakej slávnejšej kapely, čo sa začínajúcim (a niekedy aj zabehnutým) kapelám často stáva. Áno, sem tam počuť nejakú tú miernu inšpiráciu Edguyom alebo Avantasiou, ale je to v únosnej miere.

Energia

Tempá sú v prevažne stredne-rýchle a na svoje si prídu aj milovníci balád, a to v podobe nádherných skladieb Dragon’s river a záverečnej Don’t be my enemy so stredovekým nádychom. Prečo veľké rádia, namiesto podobnej kapely pustia nejakú Tinu a Rytmusa a podobné veci, ktoré často nemajú s kvalitnou muzikou nič spoločné?

Takže ako som povedal, tento album je dôkazom, že aj v krajine ako je Slovensko, sa dá tvoriť metalová muzika na svetovej úrovni. Pravdivosť mojich slov dosvedčujú aj pochvalné recenzie na tento album v USA a taktiež to, že táto platňa sa dobre predáva aj v zemi metalu zasľúbenej, ako je Japonsko.

Verdikt

Dúfam, že Ravenclaw budú pokračovať v rozbehnutom trende, a v priebehu ďalších rokov nás prekvapia rovnako dobrým, alebo ešte lepším albumom.

Lineup:

  • Matej Valiska – spev
  • Peter Birčák – gitara, vokály
  • Martin Lorenc – gitara, vokály
  • Gabriel Šípoš – klávesy, vokály
  • Antónia Valisková – basgitara
  • Juraj Valiska – bicie

Tracklist:

  1. Welcome
  2. Light from you
  3. Power slaves
  4. Into the night
  5. Dragon’s river
  6. Patron Saint
  7. Brother sun
  8. Eyes of the damned
  9. Heaven storm
  10. Deja vu
  11. Don’t be my enemy

Rok vydania: 2009

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.ravenclaw.sk/
https://www.facebook.com/ravenclawband/
https://bandzone.cz/ravenclaw/
https://ravenclawband.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/user/Ravenclawband/

Hodnotenie: 5,5/6

One thought on “Ravenclaw – Welcome to the Ravenland”

  1. Ravenclaw je famózna skupina a myslím,že všetci sme na ňu hrdý.Každá pesnička od nich v sebe má niečo zvláštne.A nový album je určite skvelý!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *