Rozhovor s Michalom Kovalčíkom (Peter Nagy, ex Metalinda…) zo dňa 25.4.2011

Mišo Kovalčík 2011Zdravím Mišo, ako sa darí?

Michal Kovalčík: Darí sa mi podľa zásluh.

Si na scéne už veľa rokov, aké to je?

Michal Kovalčík: Prijateľné, stále mám čo robiť…to je dôležité.

Minulosť-prítomnosť

V čom je súčasná hudobná scéna iná ako vtedy, keď si začínal ty?

Michal Kovalčík: Rozdielna v tom, že  hudobné nástroje a nahrávacia technika sú oveľa dostupnejšie a relatívne lacnejšie. Bohužiaľ, originálne hudobné nápady sú rovnako vzácne ako v minulosti. Vďaka softwarovému nahrávaniu sa do znejúcej podoby dostanú aj veci, ktoré by celý proces neprežili. A ktoré len predstierajú, že sú „hudba“..

Zároveň je veľká konkurencia zo strany zahraničnej hudby, čo je len dobre. Ale stále mám pocit, že krajiny s rovnakým počtom obyvateľov sa na rozdiel od Slovákov dokážu viditeľne presadiť aj vo svete..

Mišo, poznám tri kapely, v ktorých účinkuješ, ako to zvládaš?

Michal Kovalčík: Zvládam to normálne, je potrebná tolerancia a disciplína v kombinovaní kalendárov. Hudobne s tým nemám problém  aspoň je to pestrejšie…A tých kapiel  a aktivít je asi viac..

Ok poďme k tvojim hudobným začiatkom, ako si ty začínal s hudbou?

Michal Kovalčík: Som viac menej samouk, aj keď ako 16 ročný som sa prihlásil do LSU, terajšia ZUS na klasickú gitaru. Jednak aby ma to nútilo čítať noty a aby som videl aj kus iného hudobného sveta. A nielen hudobného, čo sa v zásade podarilo. A  fungoval som v gymnazistických kapelách, nič neočakávané..

Metalinda

Na metalovo-rockovej scéne si sa stal známym hlavne účinkovaním v Kobre a neskôr Metalinde, aké boli vaše začiatky a prečo si neskôr z oboch kapiel odišiel?

Michal Kovalčík: Z Kobry som odišiel kvôli , jemne povedané „nejasnému deleniu honorárov“ aj s bubeníkom a spevákom do Metalindy….

Z Metalindy som odišiel pre určité názorové nezhody a potrebu robiť aj inú muziku. Obe kapely fungovali ešte  aj za socializmu , takže začiatky boli zložité. Z hudobného hľadiska to bolo fajn obdobie , tak trochu mladícky idealizmus.. A išli sme do toho fakt s energiou.

Ako si spokojný s albumami Metalindy, na ktorých nahrávaní si sa zúčastnil aj ty? Pýtam sa aj pre to, lebo som videl vyjadrenie Petra Sámela ohľadom albumu Za všetky prachy, o ktorom povedal, že podľa jeho názoru to bol až zbytočne tvrdý album (čo si osobne myslím, že je blbosť, keďže tématikou mnohých songov s toho albumu bola zlosť nad tým, v akom stave sa nachádzala naša krajina po období komunizmu a tá tvrdosť bola primeraná tým songom).

Michal Kovalčík: Som relatívne spokojný, robili sme to najlepšie, ako sme vedeli. A vtedy bola Metalinda akože „ metalová kapela“, takže zbytočne tvrdý asi ten album nebol. Chvíľu to trvalo, kým sa Metalinda dala na cestu, ktorú Gladiátor a Desmod bez váhania nasledovali.. Kvázi rock a to už nie je pre mňa. Aj keď im v dobrom závidím stálu účasť na festivaloch a fajn honoráre 🙂

Aký máš pocit z dokumentu Metalinda 25 rokov – Život a show na ostrí noža, kde si sa objavil koncom minulého roka?

Michal Kovalčík: Hoci som sa  v ňom objavil, nevidel som ho ani raz , tak neviem. A ten názov prekristapána! To je trošku pičovina… 😀

Teraz ti položím otázku, ktorú som sa pýtal aj tvojho bývalého kolegu Paľa Drapáka. Na internete sa objavili úvahy či by sa nemohlo uskutočniť aspoň zopár koncertov Metalindy v starej zostave aj Peťo Sámel sa vyjadril v jednom rozhovore, že boli také snahy. Ty osobne by si si vedel niečo také predstaviť?

Michal Kovalčík: Hm, prečo nie…hádam by som to rozchodil.

Kobra, Grexabat

Členovia Kobry sa momentálne snažia znovu oživiť kapelu (napr. vystúpili ako predskokani projektu Over The Rainbow). Prečo sa nezúčastňuješ na obnove?

Michal Kovalčík: Nikto ma nevolal.

So spevákom Kobry Tiborom Fuzekom si neskôr založil kapelu Johnie Walker, bola danceflorova vlna jedinou príčinou vášho neúspechu?

Michal Kovalčík: Nie. Len jedna z mnohých.

Dalo by sa niekde na nete dostať k nahrávkam Johnie Walker?

Michal Kovalčík: Iste, nie si prvý , čo sa na ne pýta. U mňa v archíve..

A keď môžem by som rad položil ešte jednu otázku z minulosti, prečo prestala pokračovať tvoja spolupráca s Mariánom Grexom?

Michal Kovalčík: Trošku sme si potrebovali od seba oddýchnuť. Ale zas oživujeme Grexabat.

Peter Nagy

OK, poďme k súčasnosti ako hodnotíš spoluprácu s Petrom Nagym?

Michal Kovalčík: Pozitívne. Hrám s vynikajúcimi muzikantmi. Peter je pohodový chlapík, a hlavne autor obrovského množstva hitov.. A tak som jeho kapelníkom 12 rokov, spolupráca trvá ešte dlhšie.

Keď už sme pri ňom nedá mi sa ťa neopýtať, na koncertoch z Petrom Nagyom zniete ako skutočne tvrdá rocková kapela. Nemá s tým Peter problém, keďže vo viacerých rozhovoroch hovorí, že nikdy sa za rockového hudobníka nepovažoval?

Michal Kovalčík: Nemá s tým žiadny problém. Je nad vecou a necháva nám fakt voľný priestor..

Ako často do mesiaca koncertujete?

Michal Kovalčík: Čo najviac..

Okrem Peťa si aktívny aj v kapele výbornej rockovej speváčky z východu, ktorá si hovorí Lera, ako začala vaša spolupráca?

Michal Kovalčík: Návštevou Humenného. Ale už s ňou nehrám. Veľmi sa nám krížili termíny plánovaných koncertov. Hrajú naši kamaráti, veľmi talentovaný Ľuboš Durech napríklad..

Kedy uzrie svetlo sveta aj nejaký of. Album Lery?

Michal Kovalčík: O pár dní.. Nahrával som a produkoval pár vecí, niekde som spoluautor. Toť vsjo..

Ďalším zoskupením kde sa mihlo tvoje meno je Get Explode. Jedna sa o regulárnu kapelu alebo ide o nejaký bočný projekt?

Michal Kovalčík: Tam som tiež ponahrával gitary, ale netancujem s nimi.

Koncerty v súčasnosti

Čo sa týka koncertov, koncertuješ len na Slovensku a v Čechách alebo si navštívil aj nejaké vzdialenejšie krajiny?

Michal Kovalčík: Aj iné. Hral som aj v Rakúsku, Poľsku, Nemecku, Anglicku, USA…

Mohol by si uviesť nejakú zábavnú príhodu z tvojho koncertu?

Michal Kovalčík: Hm, tých je nespočetne..

Kedy sa opäť objavíš u nás v Snine?

Michal Kovalčík: Keď bude dobrý dôvod. Napríklad festival, na ktorom by som hral…

Čomu sa venuješ v súkromnom živote? (záľuby, poprípade práca)

Michal Kovalčík: Rodine samozrejme.. A mám rád korčule, plávanie, rafting, windsurfing a cestovanie. A dobré pitie. Rád varím. A knihy… Od detektívok cez historické romány až po ekonómiu.. To posledné je dosť perverzné, čo?:-)

Keby ťa vysadili na opustený ostrov, aké nahrávky by si musel zo sebou mať?

Určite Beatles, Extreme, Soundgarden… Musel by som vedieť, aká je povolená kvóta:)

Slovenská scéna

Čo je podľa teba najväčším problémom rockovej, resp. metalovej scény na Slovensku?

Michal Kovalčík: Veľmi zriedkavá snaha o originalitu..

Máš nejaké hudobné ciele, ktoré by si chcel v najbližších rokoch dosiahnuť?

Michal Kovalčík: Iste. Spolupracoval som a  aj robím s Jankom Ledeckým na rôznych muzikáloch, rád by som robil v budúcnosti hudbu do filmu. A chcem nahrať album našej uletenej formácie Lesbigays:) To už čoskoro…

OK Mišo tak ďakujem, že si si pri svojej muzikantskej vyťaženosti našiel čas na tento rozhovor a na záver ťa tradične poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu.

Odkaz? Radšej si vypočujte dobrú muziku, ktorá už prešla skúškou časom, ako kvantá nového zvukového SMOGU:)

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/PeterNagyOfficial
https://www.instagram.com/peternagy_music/
https://www.youtube.com/channel/UC-OCKGnZKdI-hKwPNlBN3Hg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *