Petr Caputa (Witch Hammer) – ,,Na dobu strávenou u Miloše v Haciendě vzpomínám moc rád”

Witch HammerNo zdravím Petr, ako sa máme?

Petr Caputa: Ahoj! Díky za optání 🙂 Pořád ve spěchu, takže normální stav 🙂

Čo ma nové kapela Witch Hammer?

Petr Caputa: Tak u WITCH HAMMER se v posledních několika měsících soustředíme na tvoření nových skladeb a zároveň už se připravujeme na koncertní sezónu 2011. Další 2 věci které bych chtěl zmínit jsou, že jsme navázali spolupráci s novou managerkou Alenou a taky spolupracujeme s firmou METAL SHOP, která nás oficiálně obléká a vyrobila nám skvělý nový Merchandise!

Vy ste dva roky dozadu nahrali album Zodiac. Aké sú naň ohlasy?

Petr Caputa: Musím říct že dobré! Narozdíl od debutu, musim říct že jsme nezaznamenali ani jednu vyloženě špatnou recenzi, což nás nesmírně těší! Skvělé recenze přišly především ze zahraničí (F,IT,A) což nás samozřejmě těší dvojnásob.

Pri nahrávaní albumu z vami spolupracoval Miloš Dodo Doležal, ako by si zhodnotil spoluprácu s ním?

Petr Caputa: Na dobu strávenou u Miloše v Haciendě vzpomínám moc rád! Spíš to pro nás byla taková dovolená. Chodili jsme do lesa na houby, rybařili, chodili na pivo, grilovali a večer kecali na terase před studiem o všem možném i nemožném, no a jen tak mimochodem mezi tím vším taky točili desku 🙂

Miloš je hodně zvláštní člověk a ve svých názorech hodně ortodoxní! Nedivím se, že s ním spousta lidí z hudební branže nevychází, ale když se s ním naladíš na stejnou vlnu, je to paráda a šlape to. Nahrávali jsme klasickým analogovým způsobem a myslím, že naše spolupráce dopadla velmi dobře!

Uzrel svetlo sveta aj klip na nejakú skladbu?

Petr Caputa: Bohužel ne. Za celou 11-ti letou historii se nám zatím nepodařilo natočit žádný oficiální klip. Vždy bylo potřeba finance vynaložit na jiné věci, potřebnější pro chod kapely. Letos se to snad zlomí a konečně se klipu dočkáme! Je to v plánu, avšak nesmí nás opět zradit finance 🙂

Kto je autorom skladieb k danému albumu a na akú tému sú zamerané?

Petr Caputa: My to máme ve WITCH HAMMER více méně rozdělené tak, že kytarista Honza píše hudbu a já texty. Samozřejmě že na výsledné podobě skladeb se podílí celá kapela ve zkušebně, takže nějaké nápady sem tam přihodí i Olin a Robert.

Co se týče témat textů, tak vycházejí z každodenního života. Temata jsou různá a trvalo by celkem dlouho, než bych každou skladbu zvlášť rozepsal o čem je 🙂 Nejlepší bude, když si posluchači odělají obrázek sami. Texty i jejich překlady do češtiny najde na našem webu www.witchhammer.cz v kolonce DISKOGRAFIE.

Ako vyzeralo tvorenie skladieb?

Petr Caputa: Skladby většinou tvoříme na zkouškách. Obvykle Honza přinese (nebo vymyslí na místě) nějaký riff, který pak dále rozvíjíme a zpracováváme. Až je skladba hotová, napíšu do zpěvové linky text.

Ako ste spokojní s distribúciou daného albumu?

Petr Caputa: Distribuci si bohužel zajišťujeme sami, takže by to určitě mohlo být lepší, ale jde to. Naše CD a ostatní Merchandise jednak rozvážíme po vybraných kamenných obchodech, tak je samozřejmě k dostání i na dobírku na všemožných webech a nejlepším způsobem prodeje je koncert kapely, kde taky vozíme náš SHOP.

Případné zájemce bych opět odkázal na náš web, kde najdou jak nabídku našich produktů, tak i seznam míst, kde si je mohou pořídit.

Kedy sa dočkáme ďalšieho alba?

Petr Caputa: Momentálně máme hotové 3 nové skladby. Viděl bych to asi tak, že letošek věnujeme koncertování a tvorbě nového materiálu a nejdříve příští rok bychom šli natočit nové album.

Ako to vyzerá s pripravovaným DVD?

Petr Caputa: Jak už jsem psal výše, je to hlavně záležitost financí. 2 DVD na kterém bude záznam našeho vystoupení ze křtu desky ZODIAC a další spousta materiálu shrnující naši 10-ti letou kariéru, je kompletně připraveno. Chybí jen finance na jeho konečnou realizaci, (tisk bookletů a lis DVD) takže momentálně zvažujeme možné varianty vydání. Snad už to nebude trvat moc dlouho.

U mnohých kapiel je zvykom nahrať koncert a vokály (poprípade nástroje) dotočiť v štúdiu.  Ako to bude s vami pri nahrávaní?

Petr Caputa: Tenhle postup nepoužíváme. Nevidím v tom nic moc přínosného, maximálně že by se ušetřil čas, ikdyž ani to se nedá moc říct. Koncert je něco úplně odlišného než studio. Ve studiu by mělo být všechno co nejpřesnější a nejčistější, (samozřejmě vrámci mezí, sterilní čistou strojovou nahrávku rozhodně taky nechceme!!!) kdežto koncert je divočejší, jsou tam místa pro improvizaci atd.

Navíc myslím, že při našem zdivočelém nasazení na pódiu není fyzicky možné zahrát vše naprosto čistě jako na CD 🙂

Pred of. albumami ste mali aj niekoľko dém (o ktorých som sa dočítal v recenzii na istom servery, že vaše of. alba nedosahujú ich úroveň). Sú tie vaše demá v bežnom predaji?

Petr Caputa: Naše 3 dema byla vydána ve velmi limitovaném počtu, takže běžně k dostání nejsou. Zatím si je necháme v archivu a jestli bude někdy v budoucnu větší zájem ze strany posluchačů, budeme uvažovat o oficiálním vydání na nějakém vzpomínkovém CD  To je ale zatím hodně předčasné.

Vy ako kapela ste najväčší úspech zaznamenali v súťaži o predkapelu Iron Maiden, kde ste dostali najviac hlasov. Prečo ste nakoniec pred Maidenmi nevystupovali?

Petr Caputa: Na tuhle otázku odpovídáme snad v každém rozhovoru, které jsme od té doby poskytli 🙂 V kostce řeknu jen to, že uprostřed soutěže se za podivných okolností změnily pravidla soutěže a i přes naše vítězství, (podle pravidel na začátku soutěže) nakonec hrál místo nás někdo jiný. Více si asi domyslíte, případně doporučuju pročíst nějaký starší rozhovor 🙂

Minulý rok v Ostrave ste absolvovali koncert pred Blazom Bayleym. A aké to bolo hrať pred niekým, ako je Blaze?

Petr Caputa: Ano. Hráli jsme s kapelou BLAZE BAYLEYho loni na jaře v Ostravě. Řadím ho mezi jeden z našich nejlepších koncertů! Skvělý zážitek, úžasné publikum, které reagovalo hned od začátku koncertu a BLAZE to je kapitola sama o sobě! Maník s neskutečnou energií.

Někde jsem četl, že do každého koncertu dává všechno, jako by to byl jeho poslední a s tímhle bezezbytku souhlasím. Šlo na něm vidět, že si koncert hodně užíval! Koncert na který se nezapomíná!

V ktorých mestách sa vám najlepšie koncertuje?

Petr Caputa: To vždycky záleží na tom jakou posluchačskou základnu jsme si kde vytvořili. Například s našim bývalým managerem jsme hodně koncertovali v Brně a okolí, takže když přijedeme někde do okolí Brna, lidi už nás znají a hraje se dobře.

Nejlepší je to samozřejmě u nás doma na Jablunkovsku a Třinecku, ale v poslední době taky moc rádi jezdíme do Bruntálu a okolí. Pevně doufám, že takových míst bude v budoucnu přibývat 🙂

Aké sú ohlasy na vaše vystúpenia v Nemecku?

Petr Caputa: Asi před dvěma rokama jsme hráli v městečku Dorsheim na místním EICH-KULT Festivalu. Letos nás tam chtějí znovu, takže si myslím, že jsou ohlasy dobré 🙂

Mohol by site uviesť najbizarnejšiu príhodu z vášho koncertu?

Petr Caputa: Asi by toho bylo víc. Ale za všechny bych vypíchnul třeba neplánovanou spontanní destrukci kytary na pódiu. Publikum zůstalo stát s otevřenou pusou a my jsme taky byli docela zaražení, neřízenou exhibicí našeho nejmenovaného kytaristy 🙂 Co jsem se doslechl, tak na Opavsku mezi místními metalisty se stále na tento náš koncert vzpomíná 🙂

Vystupovali ste už niekedy na Slovensku?

Petr Caputa: Ano. Hráli jsme u vás už několikrát. Naposledy na Motosrazu v Brezně, předtím v Martině, a myslím ještě na dalších 2 místech.

Počul som, že vystúpite aj u nás v Snine na festivale Rock Pod kameňom. Odkiaľ ste sa dozvedeli o tomto festivale?

Petr Caputa: Ano, jsme velmi rádi, že se letošního ROCK POD KAMEŇOM můžeme zúčastnit! Poprvé jsem o festivalu slyšel loni na podzim, když jsme dávali dohromady koncerty pro WITCH HAMMER na sezónu 2011.

Oslovil jsem organizátory s nabídkou na vystoupení stejně jako spoustu dalších festivalů no a mimo jiné i díky lidem ze tvého webu a dalším jsme nakonec opravdu dostali nabídku na vystoupení. Vážíme si téhle příležitosti vystoupit po boku kapel jako SONATA ARCTICA, MIKE TERRANA (najnovšie aj Edguy) atd. Už se k Vám moc těšíme a doufáme že vás nezklameme 😉

Ktoré skladby budú môcť diváci na festivale v Snine vidieť?

Petr Caputa: Kostru našeho play listu na sezónu 2011 tvoří skladby z desky ZODIAC (např.Danger zone, Circle, circle, Fuck me baby tonight atd.), ale myslím že zahrajeme i jednu dvě novinky a samozřejmě přihodíme i něco z debutové desky.

Výběr a počet skladeb bude záležet na délce našeho setu. Na samostatném koncertě si můžeme dovolit hrát třeba hodinu a půl, na festivalech bývá prostor omezený. Vybereme pro vás to nejlepší!

Vy ste na najprv začínali covermi od velikánov ako Black Sabath a pod. Hrávate aj teraz niečo s coverov?

Petr Caputa: Nějaký cover si sem tam zahrajeme i dnes. Naposledy to bylo třeba „Rainbow in the dark“, kterou jsme chtěli uctít památku RONNIEHO JAMESE DIA, nebo „Já chci se ptát těch králů“ od VITACIT.

Čomu sa venujú členovia Witch Hammer v civilnom živote? (práca, záľuby)

Petr Caputa: Kytarista Olin je posledním studentem v kapele, letos končí medicínu, jinak já pracuju v Energetice, Honza jako seřizovač a bubeník Robert dělá ve stavařině na živnost. Jinak na nějaké záliby moc času nezbývá, hudba nám ho zabírá opravdu hodně 🙂 Snažíme se to pokud je to možné spravedlivě dělit mezi muziku, rodinu(přítelkyně) a práci.

Ako u vás pristupujú média k rocku a heavy metalu?

Petr Caputa: Média heavy metal více méně ignorují. Sem tam nějaký záblesk, když přijede koncertovat nějaká opravdu velká kapela, ale jinak je prostor na prezentaci docela omezený. Samozřejmě čest vyjímkám, ale je jich opravdu žalostně málo.

Nezbývá tedy, než využívat k prezentaci hlavně internet a nebo ještě lépe vyrazit na koncerty. Myslím že koncerty jsou pro nás stěžejní záležitost k prezentaci.

S ktorou z českých kapiel ste najradšej na pódiách?

Petr Caputa: Těžko říct. Nejspíše s těmi, se kterýma se vídáme často a navázali jsme přátelský vztah. Za všechny jmenujme třeba DOGA, POWER 5, SALAMANDRA, KRLEŠ a spousta dalších.

Aké ciele okrem dvd by ste chceli v najbližšej budúcnosti splniť?

Petr Caputa: Letos bychom se chtěli dočkat prvního oficiálního videoklipu, tak snad se zadaří no a taky bychom se chtěli dostat jako support před nějakou známější zahraniční kapelu.

Rádi bychom navázali spolupráci s velkou produkční agenturou typu Pragokoncert, ale je to běh na dlouhou trať, tak snad bude naše snažení někým oceněno 🙂 Spíš si ale myslím, že si to budeme muset vydřít sami, ostatně jako vždycky 😉

No tak ďakujem za rozhovor. Prajem všetko dobré a samozrejme sa už teraz teším na vaše augustové vystúpenie u nás v Snine. Na záver by som ťa poprosil o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Petr Caputa: Zdravíme fanoušky poctivé metalové muziky na slovensku!!! A už se moc těšíme na to až si společně s Vámi zapaříme na Sninském ROCKU POD KAMEŇOM, nebo kdekoliv jinde na Slovensku. Podporujte metalovou hudbu a hlavně choďte na koncerty!!! METAL FOREVER!

Odkazy:
Oficiálny web kapely: http://www.witchhammer.cz/
Bandzone: http://bandzone.cz/witchhammer

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.witchhammer.cz/
https://www.facebook.com/WITCH-HAMMER-329951524255/
http://bandzone.cz/witchhammer
https://www.youtube.com/channel/UC9MufB5zGW8OQfI3EDAsR9A

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *