Rozhovor s Tinou zo Sandbridge zo dňa 11.5.2011

Tina SandbridgeZdravím, ako sa máme?

Tina: No,  mám sa naprd. Chorá som…Chrípka

Ou tak to nieje moc dobré. S kapelou ste nedávno natočili váš debutový album Schyza, aký máš z neho pocit?

Tina: Prekrásny pocit ti poviem… konečne sa nám to podarilo. Vieš, on bol dlho spomínaný, len nám stále do toho niečo vošlo, aby sme mohli predstaviť tento finál. Napríklad koncerty, interné zmeny v kapele a tak.

V ktorom štúdiu bol album nahratý a ako prebiehalo nahrávanie?

Tina: Nahrávali sme ho vo vlastnom štúdiu Sandbridge.  So zariaďovaním, ktorého nám pomáhal Majo Korenko, tiež vďaka nemu sme to mohli teda dotiahnuť do úspešného konca. Nesmiem zabudnúť ani na Maťa Barlu, ktorý nám tento album mixoval. A to nahrávanie? No to prebiehalo dosť dlho, pretože sme museli nájsť dobré kombinácie aparátov a zvukov, ktoré sa samozrejme podpísali na takom zvuku, aký sme v tom čase chceli dosiahnuť.

Ako to bolo s financovaním albumu?

Tina: Financovali sme to sami, bolo to v našich slovenských pomeroch dosť náročné, no s trochou skromnosti sme to zvládli a samozrejme s niektorým aparátom pomohli aj kamaráti, ako Mogo a Ďuro, za čo im veľmi ďakujeme.

Kto prispel textami na tento album a kde čerpal námet pre dané texty?

Tina: No Ja…niekedy si len tak pre seba skladám nejaké tie básničky, no a to sú práve tie naše texty. A námet je presne to, čo ma v danom momente hnevá, ako sa cítim, čo prežívam vnútorne. Je to život napísaný trocha jemne a poeticky zašifrovaný….

A prečo tento album vlastne dostal názov Schyza?

Tina: No ja som taká schizofrenická duša a texty všetky sa skladajú z dvoch tvárí….Kým je jedna tá, na ktorú sa pozeráš milá a krásna – tá druhá odvrátená, kričí po krvi, to sa odohráva hlavne v skladbe “Start To Be Araid”.

Preto aj v muzike Sanbridge používaš striedanie čistých vysokých vokálov a brutal death vokálov?

Tina: Tiež dobrý postreh. No nie je to prekrásne, keď vo všetkej tej brutalite, keď vysvetľujem ako je temný tento svet a ty nenájdeš cestu späť z tejto tmy, a potom sa ti ozve milý hlások, ktorý ťa ubezpečuje, že veď o nič nejde, ty len zhoríš v týchto pekelných turbínach….

Ako bude vyzerať šírenie albumu? (myslím distrá a pod.)

Tina: Zatiaľ sa dá album objednať len u nás, keďže sme samovydavatelia a to napísanie objednávky na sandbridge@inmail.sk, a my ho pošleme poštou, ale ak by bol nejaký predajca, ktorý by pomohol tomu albumu vieme sa dohodnúť na fakturácii alebo ak by sa našiel niekto,  kto ho chce distribuovať, tiež by nemal byť veľký problém, takže hláste sa na tejto adrese alebo na www.sandbridge.sk je aj tel. kontakt.

Uzrie svetlo sveta aj nejaký ten klip?

Tina: Boli by sme radi. No, ale necháme sa prekvapiť, skôr nás trápia ďalšie skladby, ktoré čakajú v compe a treba sa do nich pustiť, ale nič nieje nemožné… Možno sa stočí klip aj na tieto pre nás už staré skladby.

Aha, čiže v dohľadnej dobe by ste sa radi pustili do nahrávania ďalšieho albumu?

Tina: No nechcem predbiehať, ale ak bude čas a múza, tak sa radi necháme nakopať. Vieš, predsa sa tým neživíme, to by sme boli inak produktívni…

Chápem, na tom našom Slovensku je s pod. muzikou problém. Máte už vyhliadnuté nejaké rádia, ktoré by boli ochotné zahrať váš album? (napr. rádio Hornet)

Tina: Tam sme posielali už album a zdá sa mi, že jedna je tam už vyhodená v hitparáde, potom sú to rádiá, ako šrotowisko.sk,  headbang.sk, rockdivision.sk a uvidíme, keď ešte nejaké nájdeme radi pošleme album. Nech poteší každého, nie len nás.

Ktoré tri skladby by si označila za top?

Tina: No jednoznačne moje srdcovky: Born Again, Infernal Turbines a Start to be Afraid, ale poviem ti, takto by som mohla pokračovať do konca albumu, lebo každá má v mojich očiach niečo do seba.

Dňa 6.5. sa konal krst vášho debutu. Koho ste mali ako hostí a aké to bolo?

Tina: Krst prebehol perfektne, ľudia fanúšikovia aj tí blízki boli skvelí, ako povedala Maruška “boli sme tam ako jedna veľká metalová rodina”, veď to boli krstiny…. Krstný otec Aladár z Pyrimor ho pokrstil pieskom z mosta a kvôli tomu prišiel až z Bratislavy a potom hneď utekal aj naspäť, tým by som chcela poďakovať Aladárovi za pokrstenie aj za kultúrnu vsuvku, ktorú si môžete pozrieť aj stočenú na našom webe aj Pyrimor facebooku.

No takže teraz mám par otázok na teba.Teba s kapelou som videl na živo v roku 2009 na festivale v Kolonici. Napriek tomu, že death metalovú muziku nepočúvam, ste na mňa urobili veľký dojem. Ako dokážeš zvládať tie prechody z deathu do čistého hlasu, ktorými je vaša muzika typická?

Tina: Je to striedanie falzetu a screamu, takže sa hlas dá do inej polohy a tým pádom sa menej opotrebúvava ten čistý hlas, ale do budúcna plánujem spievať aj inak, nie len falzetom cca ako v skladbe Fear z nášho albumu.

No Pekne:-). Neuvažovali ste niekedy o rozdelení speváckych partov? (Niečo ako Epica napr.)

Tina: No to čo spievam ja to v pohode zvládam, ale niekde to predsa treba rozdeliť tak ako je aj    v skladbe Full of Despar. Tam mi so spevom pomáha basák Miro. Je to určite oživenie.

No tak občas sa to zíde, ako zvládaš prácu a muzikantský život?

Tina: Poviem ti, to sa ťažko zvláda a v Slovenských pomeroch to je s nami kapelkami takto, že niekedy musí muzika ustúpiť a treba isť do práce a ťažko makať. Najradšej by sme určite všetci muzikanti sekli s prácou a šli si zarábať hudbou. Ale je to len taký sen.

No, to je pravda a pri tom neviem čím to je, keďže milovníkov pod. muziky je u nás dosť (hlavne na východe). Síce sú roztrúsení po mestách, ale napr. vypredaný koncert Helloweenu v Prešove je dôkazom môjho tvrdenia.

Tina: To sú ale kapelky, ktoré majú meno, len tým iným menším sa to meno ťažšie tvorí. A hlavne v SVK pomeroch, veď odtiaľ hádam nič poriadne nevyšlo v minulosti jedine Tublatanka a teraz sa to nejak rozmohlo vďaka Gothoom Production.

Aké boli tvoje hudobné začiatky?

Tina: Hehe strašné, to si pár chlapcov z Vindicty zaumienilo, že im treba speváčku a ja som bola poruke tak mi dali mikrofón… Ale predtým sme hrávali s inou partiou chalanov, taký punk, ja som hrala basu na červenej basovej Jolane ináč perfektná gitara skoro ako akustická …..

Nie je náhodou československej výroby? Tá Jolana?

Tina: Hej práve minulého roku som dostala takú pod stromček, ale gitaru, najkrajší darček na svete, tá gitara normálne ladí, nedrnčí, snímače má síce single, ale ti poviem hrajú ako humbuckre, majú drive, a k tomu sa nerozlaďuje. Tak ako ju naladíš tak ju máš, paráda. Niektoré dnešné gitary sa môžu fakt niekedy použiť ako palivo do petríkov.

Ktorý album ťa priviedol k metalovej muzike?

Tina: Neviem či album, ale dosť som počúvala Iron Maiden, Stratovarius, a hlavne Tarja Turunen v Nightwish ma oslovila, ani nie kapela ale ona. Samozrejme som počúvala kadečo Death, Nirvanu, Metallicu, ale čo ma priviedlo k metalu tak to je Nirvana niekedy v čase grunge na základnej škole, predtým som počúvala disco, lebo to mi tĺkli do hlavy média. A sem tam na Slovenskom rozhlase bežali občas opery, tak ešte to som si vypekala hlavy aaaa ešte Horkýže Slíže.

Ako si sa dostala k spolupráci zo Sanbridge?

Tina: Sandbridge je vlastne môj a Drahov projekt niekedy, keď on hrával v kapele Astarot, tak som si chodila tieto skladby spievať do ich skúšobne, no ale ich cesty s Drahom /gitara/ sa rozišli tak sme dali dokopy Sandbridge a hľadali sme členov, ktorí by s nami hrali. Teda nie tieto skladby, ale ešte staršie doposiaľ nevydané.

Vo vašich začiatkoch ste hrávali okrem iného aj covery od Helloweenu, Gammy ray a pod. Prečo ste sa neskôr preorientovali na trochu iný typ muziky?

Tina: Projekt covery ešte hráme s bubeníkom Ďurom, vymysleli sme tomu taký názov Heavy time a oddelili sme to od Sanbridge.  Momentálne tam hľadáme dobrého basáka a druhého gitaristu, lebo Helloween a tieto heavy veci sú i o skvelých gitarách a nie sú to ľahké veci.

Kde všade vás môžu ľudia toto leto vidieť?

Tina: Tak to sa stále mení, treba len sledovať náš web a tam budú postupne akcie aktualizované, na festivaloch asi nebudeme. Neskoro sme sa zorganizovali pre toto leto, to už všetko bolo obsadené, ale budúci koncert bude v Michalovciach v Terne.

No škoda no, to kvôli tomu, že dlho prebiehalo nahrávanie albumu?

Tina: Asi tak aj mixovalo sa dlho, aj sa udiali tie spomínané interné zmeny. A to ako by si začínal stále od znova.

Mohla by si uviesť nejakú príhodu z koncertu, ktorá ťa najviac pobavila?

Tina: V Collosseu v Košiciach som si pri šantení na poslednú skladbu zlomila predný zub na mikrofóne. Tak taká kuriozita.

Vystupovali ste už aj pred nejakou zahraničnou hviezdou?

Tina: Nie, zatiaľ nie.

Ok, tak pomaly budeme končiť. Aké máš plány do najbližšej budúcnosti.

Tina: Najbližšia budúcnosť? Tak len makať a makať a makať po všetkých stránkach.

Ok tak ďakujem , že si si na mňa našla čas a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu.

Tina: Hlavne, aby neprestali počúvať dobrú hudbu, nielen tým, že si ju stiahnu. A tie koncerty by mohli navštevovať v hojných počtoch, nech je radosť aj na našej strane väčšia. A samozrejme občas zablúďte aj na našu stránku www.sandbridge.sk pre nejaké tie informácie. Tiež SANDBRIDGE ďakuje za prečítanie tohto článku …. Ave Metal.

Youtube ukážka: 

Odkaz:
Bandzone: http://bandzone.cz/sandbridge
Oficiálny web kapely: http://www.sandbridge.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *