Rozhovor s Robom Marcom z MBM, zo dňa 11.6.2011

Zdravím Robo, jak sa darí?

Robo Marko: Ide to celkom dobre.

Kapela MBM je podľa mojich informácii znovu v pôvodnej zostave. Čo bolo dôvodom vašej pauzy?

Robo Marko: Dôvodov bolo viac, brat šiel do Anglicka na pol roka za prácou, ja som nemal moc času a boli aj nejaké nezhody.

Už je to v pohode?

Robo Marko: Tak dalo sa to do dobrých koľají. Niet takej prekážky, ktorá by nám nedovolila robiť hudbu, haha.

No to je správny postoj :D, Mohol by si v krátkosti predstaviť členov a v krátkosti objasniť príbeh vzniku vašej kapely?

Robo Marko: Takže kapelu som založil viac menej ja s bratom a so Skeblom, keď sme si chodili zahrať do skúšobne piesne od Tublatanky. Nevnímal som ako to bolo časovo, ale myslím, že nejak rok 2008-2007. Hudobne sme sa stretávali už aj skorej. Skebla (Róbert Blaschke) hrával na basu, ja gitara a spev a brat Mišo hral na bicích. V roku 2009 sme pribrali basáka Maja Podluckého, no neskorej sme upgradovali na vyšší model a nabrali sme Paťa Zielinského.

A z týchto ľudí sa skladá aj kapela Robo Blaschke, ja Robert Marko, Patrik Zielinski a Michal Marko.

Čo znamená názov MBM?

Robo Marko: Sú to naše priezviská, Marko Blaschke Marko. Chceli sme názov zmeniť, ako sme vzali basáka, ale už nás každý takto poznal, tak sme ho nechali.

No tak starý osvedčený názov 😀 Na bandzone máte uvedených niekoľko výborných skladieb, sú súčasťou nejakého vášho dema?

Robo Marko: Vlastne nejaké demo CD ani nevyšlo. Skebla vymyslel pieseň, tak sme ju nahrali, väčšinu len ja so Skeblom. Brat  bol v Anglicku a Patrik mal inú kapelu. Nahrávali sme to zo zámerom potešiť ľudí, na facebooku pochváliť sa a neskorej nám to slúžilo ako materiál, aby sme sa to podľa toho mohli naučiť. 🙂 🙂

Tie skladby sú na slušnej zvukovej úrovni. Kde boli nahrávané?

Robo Marko: Mám pocit, že každá niekde inde. Prvé skladby, ako Padám dolu hlavou, Reparát, Posledný dych, sú zo štúdia R+M, ktoré bolo kedysi v Bánovciach. U všetkých ostatných Skebla nahral gitaru doma, bicie sú počítačové a  basa a spevy sa nahrávali raz u nás v garáži, raz u Miloša Krchlika v štúdiu a Oceľový kráľ bol u kamaráta v pivnici.

Oceľový kráľ v pivnici a tak fajne to znie?

Robo Marko: To je asi jediná skladba, v ktorej sme sa neponáhľali a trošku som sa pohral so zvukom.

Tak to je jedna z najlepších slovensky spievaných heavy metalových skladieb, čo som kedy počul. Skladba Svet je náš vychádza z nejakej skutočnej udalosti?

Robo Marko: Toto by bola skorej otázka na Skeblu, pretože väčšinu textov vymýšľal on, alebo jeho tatko, aj keď už párkrát som sa v tom texte našiel:-)

Kedy sa dočkáme aj nových skladieb, poprípade vášho debutu?

Robo Marko: Skebla už nahral len na vlastné účely nejakú skladbu Perfektný gentleman, ale momentálne sa zameriavame na skúšanie piesní, aby mohol byt nejaký koncert a ostatné momentálne dávame stranou.

Na stránke bandzone máte uvedené, že chystáte nejaké ďalšie koncerty, mohol by si povedať niečo konkrétnejšie?

Robo Marko: Zatiaľ je to len v mojej hlave. Skebla odchádza na mesiac do Nemecka a v auguste by mal prísť. Chcel by som na august pripraviť v BN na námestí veľký koncert, ale ešte som nič neriešil. Tak sú to len také predstavy a ďalej sa uvidí.

No tak dúfam že sa podarí aj dačo viac. Ktoré vaše skladby budú tvoriť váš koncertný program v tomto roku?

Robo Marko: Dík, snáď áno 🙂 Naše skladby všetky čo sú na bandzone.

Zaznejú aj nejaké tie covery?

Robo Marko: Určite sme názoru, že neznáme piesne nie sú zaujímavé, ale keď sa to skĺbi so známymi, tak ľudia prídu “to sú tí, čo hrajú Tublatanku, ideme kuknúť”, takže covery budú určite,  budú znieť skladby od Tublatanky, Metalindy, Teamu.

Kde všade počas vašej kariéry ste už vystupovali?

Robo Marko: Hlavne v BN, potom dedinky, ako Miezgovce, Cimenná, Ozorovce, Chlievany a pak aj mestá, ako Nováky, Prievidza, Bánovce, Topoľčany, Partizánske.

A aký bol ohlas publika?

Robo Marko: Tak myslím si, že ľuďom sa ľúbilo. Tí, ktorí takú hudbu nepočúvajú na taký koncert ani neprídu, a tí, ktorí počúvajú, sa zabavia. Ja som vždy moc rád, že nás podporujú, tlieskajú, vrieskajú, skáču. To je pre mňa najviac.

Vystúpili ste aj pred nejakou väčšou kapelou okrem Gladiátoru?

Robo Marko: Hej hej. Aj Polemic, tiež Imt Smile a Paľo Drapák Band .

Mohol by si povedať nejakú zábavnú príhodu z vašich koncertov?

Robo Marko: Nejaká že extra zábavná ani nie je. Na čom sa ja smejem s kapelou sú takí, čo sa nájdu hádam na každom koncerte. Prídu, keď dohráme, za mnou: “bol si super, ja poznám Maťa Ďurindu, ja ťa s nim zoznámim”. Počul som to už toľko krát, že mi to začalo byť smiešne a Ďurindu som v živote nestretol, ale smejeme sa aj na sebe. Väčšinu koncertov nás nahráva môj oco na kameru, a potom sa smejeme doma, že čo sme tam dorobili, čo je falošné, čo je zle a tak

No tak treba sa občas aj na sebe zasmiať 🙂 Čomu sa venujú členovia MBM v súkromnom živote?

Robo Marko: Každý má priateľku, tak tým (teda okrem mňa) a s nimi trávia najviac času. Skebla je najaktívnejší, hráva hokejbal, sem tam si chodí privyrobiť do nejakej firmy, chodí posilňovať, behávať. Ja tiež chodím behávať a mám dve práce, tak väčšinu času v nich. Brat podobne, celý deň v práci, potom s priateľkou. A Patrik, ten ma školu a priateľku.

Ja viem, a nie je problém pod. činnosti skĺbiť s fungovaním MBM?

Robo Marko: Niekedy je problém, že sa dohodneme na skúške a nie sme komplet. Ja som bol chorý, Patrik bol v Nemecku, bratovi sa nechcelo. Stane sa, je to normálne, ale väčšinou sa vieme dohodnúť.

No tak to je dobre. O tebe Robo som počul, že si to skúšal aj v súťaži Slovensko hľadá superstár, ale bohužiaľ si neuspel. Kto ťa na to nahovoril?

Robo Marko: Tak tých ľudí bolo mnoho, ľudia po koncertoch “prečo nejdeš do superstár”, potom hlavne Skebla a kamaráti, mama že vyskúšaj, tak som skúsil.

Čo si myslíš o podobných súťažiach (narážam napr. na posledný ročník, kde v porote bol niekto, ako Rytmus)?

Robo Marko: V prvom rade proti Rytmusovi nič nemám, človek ako každý iný. Čo robí, robí dobre, robí hudbu a robí ju pre peniaze. To sa mu darí, a čo sa týka súťaže, dobrá vec. Pomôžu sa zviditeľniť ľuďom, no len zas neviem, či to zviditeľnenie je na niečo dobré, lebo jediný komu pomohli, je Zdenka Predná a Peter Cmorik, a prečo, lebo nemuseli byť speváci, ale boli známi a spravili hity. Preto sú teraz tam, kde sú ostatní. Boli možno dobrí, ale po superstár nedokázali nič sami spraviť, čiže skorej by som uvítal súťaž typu Slovensko hľadá superkapelu,  kde by sa mohli prihlásiť celé skupiny, a ktorá má lepšie svoje piesne. Sú aj také súťaže, viem, ale nie také mediálne známe ako superstár.

MBM je tvoja prvá kapela? Pýtam sa preto, lebo vidím, že máš neuveriteľný spevácky talent.

Robo Marko: Nie je. Pred tým som hrával v kapele Death revival, spieval som trošku iný štýl, ak poznáš death,  ale tak zas pred tým ako 10 ročný som hrával so Skeblom pred činžiakom každý jeden deň Tublatanky, čiže tam to asi začalo.

Kritici ťa často obviňujú z kopírovania Maťa Ďurindu (aj samotný Paľo Habera 🙂 ) čo si o tom myslíš?

Robo Marko: Za toho Ďurindu nemôžem, mne to tak nepríde, ale už s tým nič nenarobím. Keby som si mohol vybrať hlas, tak si vyberiem Kiskeho alebo Matosa tiež Sammetou nie je zlý, ale tak mám aký mám, tak pracujem s ním.  Aspoň mi Ďurinda vyšliapal cestu.

Tak napr. mne osobne nepripadá, žeby si nejak moc toho Ďurindu kopíroval, sem tam trochu počuť, ale neje to až nejaká katastrofa. Ako to vyzerá u vás v Bánovciach s rockovou scénou?

Robo Marko: Ja mám pocit, že upadá. Nie je tu žiadna rocková kapela, čo by vystupovala. Vôbec, jedine čo viem, tak naša bratská kapela IFN. Tí skúšajú, tiež sa chystajú na dáke koncerty, no a o iných ani neviem, ale tiež to nejak moc nesledujem.

Ou, tak to nič moc. Keby ťa vysadili na opustený ostrov a CD by si si mohol zobrať len 4, tak čo by si si všetko zobral?

Robo Marko: 4 CD hlavne také s ostrou hranou, aby som si mohol podrezať žily:-)  Pre mňa sú 4 CD hrozne málo. Ja si každý deň pustím niečo iné a odhalím krásu v niečom inom. V iphone mám nabúchanú polku kompu a stále mi to je málo, ale ak ozaj len 4, tak Avantasiu Metal Operu 1, potom Tublatanku znovuzrodenie Death symbolic a to štvrté, asi by som dlho rozmýšľal, možno dáku výberovku,  alebo Argemu – Po prvé.

S ktorou z našich kapiel by si rád absolvoval turné? A Tublatanka by o spoločne turné nemala záujem? 🙂

Robo Marko: So slovenskou, no keby Tublatanka hrala tak, ako pred pár rokmi, tak s ňou určite. Najviac ale v súčasnej dobe Team, Konflikt, Zoči Voči a najviac by som chcel s Gabrielou Gunčíkovou.

Kde vidíš budúcnosť seba a kapely MBM v priebehu najbližších 5 rokov?

Robo Marko: Tak to veru neviem. Mojim snom je mať koncert, kde bude strašne veľa ľudí, ako mala Metallica v najlepších rokoch, alebo že keď si hocikto, či 70 ročná babka, alebo 5 ročný chlapec, podnikateľ, žobrák, alebo hocikto vypočuje moju skladbu, bude sa mu páčiť a keď budem mať koncert, budú na ňom všetci z mesta, to je môj sen a to by som chcel dosiahnuť. No či sa mi to ozaj splní, nevie nikto a do piatich rokov, to už duplom neviem, ale dúfam, že aspoň budeme známa kapela, na úrovni tých slovenských klasík Tublatanka, Team, Metalinda.

Ok, tak ďakujem,, že si si našiel čas na rozhovor, prajem všetko dobré a veľa úspechov, a na záver ťa poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Robo Marko: Ja by som sa chcel poďakovať tiež tebe, že vôbec sa zaoberáš kapelou, ako sme my. Je to pre nás veľká česť, chcel by som sa poďakovať ľuďom, ktorí nám fandia, podporujú nás a počúvajú naše skladby a čitateľom by som chcel odkázať, počúvajte kvalitnú hudbu, ktorá vám robí radosť.

Ďakujeme.

Odkazy:

Bandzone: http://bandzone.cz/mbm

One thought on “Rozhovor s Robom Marcom z MBM, zo dňa 11.6.2011”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *