Cavalera Conspiracy – Blunt Force Trauma (dvojrecenzia)

cavalera conspiracy blunt coverPo debute v roku 2008 s názvom Inflikted, vydaným vydavateľstvom Roadrunner, prichádza druhý album bratov Cavalerovcov a to Blunt Force Trauma. Cavalerovci sú známi najmä z pôsobenia v Sepulture a Max Cavalera aj zo Soulfly. Rodina sa opäť spojila a založila skupinu Cavalera Conspiracy.

Čo sa týka albumu je poriadne preplnený a nadupaný. Obsahuje všetko čo má dobrý metalový album mať. Nájdete tam tvrdé riffy aj cover od Black Sabbathu poukazujúci na apokalyptickú budúcnosť sveta.

Jízda

Začína pesničkou Warlord, ktorá obsahuje ako drsný gitarový zvuk tak aj drsný Maxov vokál. Pokračuje songom Torture, ktorý vďaka svojej krátkej stopáži nestráca dynamiku. Následne prichádza aspoň podľa mňa najvydarenejší kúsok celého albumu a to Killing Inside s úplne “kulervoucím” refrénom.

Potom nasledujú songy Lynch Mob a Thrasher. Osobne mi veľmi nesadli. Pri Lynch Mobovi je to hlavne kvôli divnému spevu. A do Thrashera som sa akosi nevedel započúvať. Následne ide veľmi vydarené duo I Speak Hate a Genhis Khan.

Burn Waco som tiež akosi nevedel od začiatku prísť na chuť, ale asi po treťom vypočutí sa mi začala páčiť.  A posledné štyri pesničky už iba dôstojne zakončujú album presne tak ako si to zaslúži.

Verdikt

V podstate celkom vydarený album, ktorý však ku koncu začína trochu nudiť. Osobne si myslím, že je to veľkou podobnosťou songov.

Lineup:

  • Max Cavalera – spev, gitary
  • Marc Rizzo – gitary
  • Johny Chow – basa
  • Igor Cavalera – bicie

Tracklist:

  1. Warlord
  2. Torture
  3. Lynch Mob
  4. Killing Inside
  5. Thrasher
  6. I Speak Hate
  7. Target
  8. Genhis Khan
  9. Burn Waco
  10. Rasputin
  11. Blunt Force Trauma
  12. Psychosomatic
  13. Jihad Joe
  14. Electric Funeral

Rok vydania: 2011

Vydavateľstvo: Roadrunner Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.cavaleraconspiracy.net
https://www.facebook.com/cavaleraconspiracy
https://www.instagram.com/direct/inbox/

Hodnotenie: 4,5/6

Autor 1ironeddie

Fanúšikovia starej Sepultury mali prednedávnom sviatok !! ! Nový album Cavalera Conspiracy ich znova vtiahol do tej veľmi príjemnej thrash metalovej atmosféry. Ako je známe, Max s Igorom už dávno nepôsobia v tejto kapele, ktorú kedysi založili.

V týchto dňoch vychádza ich druhý album s názvom Blunt Force Trauma. Oproti debutu nastal progres porovnateľný s obdobím v Sepulture. Zatiaľ čo prvému albumu CC dominovali rýchle, tvrdé a úderné skladby, na novinke je viac pomalších hardcore songov so silnými refrénmi.

Taktiež sa tu našlo viac miesta aj pre gitarové melódie v podaní talentovaného Marca Rizza.

Ale poďme pekne po poriadku

Úvodnú Warlord odštartujú mohutné bicie a riffy, ktoré nám pripomenú najlepšie časy Sepultury. Skladba rytmicky graduje a obsahuje aj dobré sólo. Podobne je riešená aj Burn Waco, ale tá je však o čosi z tvrdšieho zrna.

Torture je krátka, rýchla s gitarovými úletmi Marca Rizza. Tretia Lynch Mob je rýdza hardcorová vec. Maxovi so spevom sekunduje hosť z Agnostic Front, Roger Miret. Nasledujúca Killing Inside je singlom a jej video môžete vidieť pod touto recenziou.

Piata skladba nesie názov Thrasher a myslím, že tento názov ju úplne vystihuje. Podobná jej je aj songa Targer. Šiesta I Speak Hate je melodickejšia so zasekávaným refrénom.

Genghis Khan je pestrejšou kompozíciou a silno mi pripomína obdobie Sepultury od albumu Chaos A.D.  Podobne je na tom aj desiata Rasputin, tá je však rýchlejšia, ale taktiež disponuje pestrou štruktúrou a nápadmi.

Posledná a vlastne titulná Blunt Force Trauma začína pomerne z ostra, ale postupne spomalí a ponúkne zaujímavé gitarové harmónie, pripomínajúce súhru gitaristov v konkurenčnej kapele Machine Head.

Vo verziách s bonusovými skladbami sa nachádzajú tri kúsky, ktoré však rozhodne stoja za to. Sepulturovská Psychosmatic či hymnická Jihad Joe určite potešia. Podarený je aj cover Electric Funeral od Black Sabbath.

Konečný verdikt

Bratia Cavalerovci opäť raz zdvihli latku nehorázne vysoko týmto kvalitným počinom

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *