Collegium Musicum

Táto kniha je snahou autora Mariána Jaslovského o zmapovanie pomerne zložitej histórie kapely Collegium musicum a ich členov.

Kapela Collegium musicum patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského progresívneho  rocku, resp. art rocku. Vznikli krátko po odchode Mariána Vargu od Hamelových prúdov. Aj keď mali veľký úspech  na domácej a zahraničnej scéne, ich história sa niesla v znamení konfliktov medzi členmi kapely a neustálych zmien zostavy, vďaka čomu občas vznikajú problémy so zaradením ich albumov do diskografie celej kapely, prípadne k sólo projektom členov kapely.

No napriek tomu, vytvorili pomerne nadčasovú muziku. O ich leaderovi autor hovorí, citujem: ,,Marián Varga za organom bol Paganini našej generácie, jediný tuzemský rockový idol, Bol to človek, ktorý akoby prišiel do nášho malého štátu za železnou oponou z krajiny, kde sa rock môže hrať slobodne, kde sa hviezdy môžu správať, ako chcú, a kde úvodníky hudobných časopisov nemusia byť o festivaloch politických odrhovačiek.“ Osobne si myslím, že ak by sa páni z Collegia narodili niekde na západe, tak majú zaručený úspech, ako vtedajšie hviezdy typu Pink Floyd, Deep Purple a podobne.

Pre mňa, ako milovníka slovenského rocku, je táto kniha cenným prínosom, keďže sa snaží objasniť ich pomerne spletitú históriu. Taktiež oceňujem dobové recenzie ich albumov a rozhovory s vtedajšími členmi.

Autor: Marian Jaslovský
Vydavateľstvo: SLOVART, spol. s. r. o.
Rok vydania: 2007
Hodnotenie: 5,5/6

Tento článok nájdete aj na webe: kniha.diera.sk

3 thoughts on “Collegium Musicum”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *