Láďa Tomis & Jiří Schelinger revival band 16.3.2012 Snina Red Club

Dňa 16.3. sa u nás v Snine v Red Clube, konala zaujímavá udalosť a to koncert speváka Láďu Tomisa, ktorý k nám zavítal so svojou kapelou, ktorá funguje ako Jiří Schelinger revival, v rámci aktuálneho turné Hrrr na ně. Musím povedať, že aj keď z revivalov reporty nerobievam, tento krát som sa rozhodol urobiť výnimku. Ako mi pred koncertom povedal kapelník Mojmír Krochmalný, ,, Jirko už nežije a jinak by se jeho skvělá hudba už dál k lidem nedostávala…“

Napriek menším zvukovým problémom, ktoré boli podľa môjho názoru spôsobené aj tým, že ide o pomerne malý klub sa kapele podaril celkom slušný začiatok. Problémy sa po niekoľkých skladbách podarilo odstrániť a celá kapela nám (samozrejme v rámci možnosti podniku) predviedla aj výbornú show. Spevák Láďa ukázal, že je ostrieľaný profesionál a svojím vystupovaním si získal celý klub. Prvé kolo vystúpenia pozostávalo zo skladieb už vyššie spomínaného albumu. Po poslednej, Divné tušení sa kapela odobrala do salóniku načerpať sily, aby sa o niekoľko minút vrátila a predviedla ďalšie skladby (Lupič Willy, Jahody Mražený, Jsem pri blázen jen). Mrzelo ma síce nezaradenie mojich najobľúbenejších ako Metro, Minko ale pri takom počte skvelých skladieb, ktoré nám Jirko zanechal, tak by sme neskončili ani v ranných hodinách.

Kapela ešte pridala niekoľko skladieb, pri ktorých sa na konci strhlo aj menšie pogo (o ktorého vhodnosti mám pochybnosti, ale nie som na to aby som to riešil). A po repríze Mražených Jahôd sa odobrala na ďalšiu zastávku tento krát do Humenného.

Na konci sa mi podarilo natočiť s Láďom, krátky rozhovor, ktorého prepis Vám tu ponúkam:

Zdravím, ako si spokojný s dnešným koncertom?

Láďa Tomis: Ja jsem si myslel, že ve Snine nebude taková účast, a takové perfektní publikum. My jsme si představovali že si to užijeme až v Humennem, ale každopádně milí Tomáši, užili jsme si to i ve Snine.

Samozrejme aj my. Akú si mal cestu?

Láďa Tomis: Cestu jsme mněli vcelku dobrou. Řeknu to tak, ty dálnice jsou u nás trochu delší,  než u vás. Každopádně, kdyby  jsme jeli na opačnou stranu do Česka byl bych tam rychleji ale tady jsem si užil publikum a skvělou atmosféru, takže ta cesta se nám vyplatila.

No s diaľnicami to máš pravdu. Politici nám už dlhšiu dobu sľubujú, že konečne sa dostáva  diaľnica a zatiaľ to vyzerá ako to vyzerá.

Láďa Tomis: Jasně milí Tomáši, řeknu ti to tak, že u nas ty dálnice, když tam jedeš tak to bys musel mít tank. Pokud je máme delší, tak je nemáme v takovým luxusním stavu jak ostatní státy v unii.

Čiže s Rakúskom sa to porovnávať nedá?

Láďa Tomis: Určitě né. Líbilo se mi že byť máš pětadvacet takže si znal Schelingera pomalu tak stejně jak já. A to my dělalo víc dobře jak ty dálnice u vás nebo v Česku 🙂

Rado sa stalo. Čo znamená pre teba samotný Jiří Schelinger?

Láďa Tomis: Jiří Schelinger byl člověk, na kterým sem vyrůstal. Byl to takovej hardrockovej zakladatel v česku, tý rockoví muziky a připadá nám, nejen mne ale i mým spoluhráčům, že je škoda, nebo ne že škoda, ale že musíme  připomínat jeho nadčasovou muziku i nadále.

Ako to vyzerá na vašich koncertoch z reakciami publika. Porovnávajú vás s originálom?

Láďa Tomis: Ja si myslím že každopádně, každý revival se porovnává s originálem. Jen my tady to máme jednoduší, Jirka už bohužel není mezi náma. S oblibou řikám to, že kdyby Jirka Schelinger žil, náš revival asi, nebo ne asi, ale určitě existovat nebude protože uznáváme takovou cestu že revival je tehdy dobrý, nebo ne že dobrý, tehdy má tu cenu, když si člověk nemůže zajít na živý originál.

Ako by vyzerala rocková scéna, keby Jirka ešte žil? S kamošom sme diskutovali, že podľa neho možno aj ta jeho smrť pomohla jeho všeobecnej popularite. Podľa jeho osobného názoru by bol možno teraz známi iba ako Synkopi a pod. kapely s tej éry?

Láďa Tomis: Podle mne je to těžko žíct. Ja si myslím že byl Jirka Schelinger nadčasový, ubírala se ta muzika tím hard rockovým směrem jak už sem tady dneska vzpomněl. Jirka Schelinger  dělal i převzaté věci bublegumove, které mi moc nemusíme. Spíš věci, které dělal opravdu s tím hardrockovým nadšením. Těžko říct, každopádně by to byl takový bigbít, který tady do dneška opravdu chybí.

Čo si myslíš o kapelách, ako Shut Up Františka Ringa Čecha a o kapele Milana Schelingera? Videl si ich už na živo?

Láďa Tomis: Viděl sem to prostřednictvím médii a rád bych to viděl na živo jak ty jsi  měl možnost vidět nás. Nemůžu se vyjádřit tady k těmto kapelám pokud je neuvidím opravdu, tak tuto věc nechávám otevřenou. Tak asi oni možná o nás něco ví. Není to tak dávno, když jsme hráli v Březně jako předkapela Olympicu, kde jsme se zapsali myslím celkem dobře. Ale jestli mám porovnávat bráchu od Jiřiho Schelingera nebo co dělá Franta Čech tak to si opravdu nedovolím posoudit jací jsou naživu.

Ok, každopádne nebudem zdržiavať a poprosil by som ťa o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Láďa Tomis: Chtěl by jsem říct tvojím čitateľom, že každopádně budeme tady jezdit velice rádi,a  budeme se těšit protože odkaz Jirky Schelingera budeme šířit a jsme rádí že se to setkává s takovou odezvou.

Za pomoc s článkom by som chcel poďakovať kamošovi Jančovi za fotky a Lesnému Trollovi za pomoc z otázkami 🙂

[nggallery id=5]

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *