Report z koncertu Trigger & hostia Joe Satriani Revival – Bratislava, U Očka, 31.3.2012

Váham či začať tento report oslavnými ódami na kapely alebo pokusom o výzvu pre fanúšikov rockovej hudby na účasť na koncertoch. Tieto dve myšlienky sú totiž najsilnejšie spojené s pocitmi zo sobotňajšieho koncertu, ktorý sa uskutočnil v bratislavskom klube U Očka. Hlavnými postavami tohto koncertu bola kapela Trigger a spolu s nimi ich hostia – kapela Joe Satriani Revival.

Hostia vystupovali prví a tým, ktorí ich vystúpenie sledovali a počúvali, nadelili slušnú porciu Satrianiho skladieb vo veľmi dobrom spracovaní. Satriani je skvelý gitarista a jeho skladby sú prešpikované výbornou technikou a melodikou. Napodniť ho nie je ľahká úloha, kapela Joe Satriani Revival ju zvládla výborne. Mňa osobne prekvapili, musím priznať, že doteraz som ich nikdy nepočul a dojmy z ich vystúpenia som mal výborné.

Počas ich koncertu sa však prejavil jeden pomerne nepríjemný fakt, o ktorý som sa trochu obtrel už v úvode. Ich vystúpeniu chýbala silnejšia podpora z hľadiska. Neviem, aké to je pre kapelu, keď hrá pre poloprázdnu miestnosť, v ktorej bolo s prižmúreným okom chvíľami 20 a chvíľami iba okolo 10 poslucháčov-divákov. Ja na ich mieste by som mal zrejme dosť zmiešané pocity. Napriek tomu si fanúšikovia koncert skvele užívali a výkon kapely aj náležite ocenili.

Po skončení vystúpenia Joe Satriani Revival a kratučkej pauze nastúpila na pódium kapela Trigger. Trigger je pomerne nová kapela, ale všetci jej členovia hrajú aj v iných projektoch. Hoci oficiálnym sídlom kapely je Senec, hlasom Triggeru je Josef Wlaschinský z Jindřichovho Hradca v ČR. Počas vystúpenia Triggeru sa “sála” naplnila a vďaka tomu bola aj atmosféra počas ich koncertu lepšia ako pri prvej kapele.

Kapela predviedla piesne z ich čerstvo nahratého debutového albumu a je zrejmé, že fanúšikovia sa majú na čo tešiť. Ich hudba je vyzretá, spevák je veľmi kvalitný a na koncertoch vedia spolu s ostatnými členmi spraviť skvelú atmosféru a aj show, pretože koncerty nie sú len o hudbe samotnej, ale dôležitá je aj komunikácia s publikom a komunikácia členov kapely medzi sebou. Myslím, že Trigger toto zvláda výborne a rád by som ich videl aj na väčších pódiach a pred väčším publikom ako býva v kluboch.

Okrem kapiel treba zložiť poklonu aj zvukárovi, ktorý vie vyťažiť z priestoru maximum a dobrý zvuk takisto prispieva k správnej atmosfére a lepším zážitkom z koncertov. Priestory na koncerty v kluboch sú totiž väčšinou dosť nešťastné, pravdepodobne najmä kvôli tomu, že neboli stavané ako hudobné kluby, ale pôvodne mali iný účel.

Celkovo bol zážitok z tohto dvojkoncertu príjemný a obe kapely si zaslúžia ocenenie za predvedený výkon. Ja za seba im za koncert ďakujem a verím, že podobné pocity ako ja malo aj veľa ostatných návštevníkov. Obe kapely vrelo odporúčam a ak budú hrať niekde blízko Vás, určite si ich nenechajte ujsť.

Všeobecne sa ocenenie kapiel na koncertoch prejaví len návštevnosťou a hlavne reakciami publika. To platí pre všetky koncerty všetkých kapiel vo všetkých kluboch, krčmách, kulturákoch, na štadiónoch a neviem kde ešte. Motiváciou pre kapely na hranie podobných koncertov je predovšetkým zábava. Zábava pre samotnú kapelu, ale aj dobrý pocit z toho, že zabavia čo najviac ľudí, ktorí sa na koncerte zúčastnia. Preto je škoda, ak niekto namiesto koncertu sedí doma pred bedňou alebo iba čumí v krčme do blba a potom plače, že nikde nebol. Napokon, na koncertoch sa dá tiež dobre ožrať 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *