Rozhovor z Ľubom z Apotasy, zo dňa 7.5.2012

Zdravím Ľubo. Na úvod sa spýtam aký si mal deň?

LubHard: Ale celkom fajn. Potreboval som niečo povybavovať v meste ale to bolo z povinnosti, asi tak všetko dnes.

Pred časom ste vydali vaše prvé demo Redemption. Aké máš z neho pocity?

LubHard: Tak pocity mám pozitívne, pretože sme sa s tým “hrali” naozaj dlho. Nahrávali sme to na niekoľkokrát. Mali sme niekoľko problémov so zvukom, ale nakoniec sme to nahrali. Možno by sme to teraz spravili trochu inak, ale to si necháme do budúcna.

Ako dlho prebiehala príprava daného nosiča?

LubHard: No, prvýkrát sme začali s nahrávaním ešte asi niekedy v zime 2010. Nahrali sme asi 3 piesne, ale potom sme kúpili lepšie veci na nahrávanie, tak sme sa rozhodli nahrať to odznova, lebo vznikol o dosť lepší zvuk.

Ako vlastne prebiehalo samotné nahrávanie a samotné veci okolo toho (zariaďovanie štúdia a tak)…

LubHard: No, tak nahrávali sme to u nás v skúšobni všetko po domácky, keďže štúdio niečo stoji…Veciam ohľadom nahrávania sa venuje bubeník ja do toho až tak nevidím. Bicie máme z programu, keďže v skúšobni je veľmi obtiažne spraviť dobrý zvuk bicích, no a gitary som nahrával väčšinou ja. Pri niektorých pesničkách mi pomohol aj bubeník Matej, ktorý taktiež hrá na gitaru dosť dobre… A čo sa týka spevu, ten jediný sme nahrávali pomocou mikrofónu, ktorý sme si požičali z nahrávacieho štúdia tu u nás v Bánovciach.

No tak na to, že to bolo zo skúšobne, myslím, že je to celkom dobré. Ty si mi spomínal, že si skúšal kontaktovať aj nejaké média (časopisy, rádia), dostal si už nejaké odpovede? (ohľadom toho demáča)

LubHard: No, posielali sme demo do pár vydavateľstiev, z ktorých sa zatiaľ nikto neozval. Do rádia a do nejakého časopisu sa chystáme poslať teraz, treba skúšať, človek nikdy nevie.

Jasné, správny prístup. Ako vyzeral skladateľský proces a akým témam sa venujú skladby?

LubHard: Tak, skladby máme tuším rozdelené na polku, 4 zo 7-mych som zložil ja, ostatné zložil bubeník. Ja som do nich spravil už len nejaké sóla, prípadne niečo trochu zmenil… Čo sa týka textov, je tam všeličo, väčšinou zo života čo sledujeme okolo – choroby, smrť, depresie, ale aj odhodlanie zmeniť život k lepšiemu a nenechať sa odradiť neprajníkmi a ľuďmi, ktorí nás odrádzajú.

Takže nie sú až nejak moc doomovo smerované.

LubHard: No, tak my ani nehráme doom a okrem toho, ja som z tých štýlov fakt debil niekedy. Už nemám v tom prehľad o čom je ktorý štýl,  takže to ani nejak neškatuľkujem, čo ma napadne to napíšem a hotovo.

Tak doom sú ťažkopádne skladby, často z deathovými prvkami plné nesmierneho smútku, depresívnych textov a pod. (v žiadnom prípade nič pre mňa 🙂 Aspoň ja tak doom chápem 🙂

LubHard: Môže byť,  my máme v textoch tiež trochu depresie, ale tak aká je muzika, tak má byť k tomu aj prispôsobený text. Nedám predsa k nejakému veselému riffu depresívny text 🙂

Možno trochu predčasná otázka, ale kedy sa vaši priaznivci dočkajú ďalšieho dema, poprípade riadneho debutového albumu?

LubHard: To keby som ti vedel povedať.  Neviem, uvažovali sme, že by sme niekedy v lete skúsili navštíviť jedno štúdio v Čechách, čo nám odporučil jeden chalanisko, ale dovtedy musíme vymyslieť nejaké nové piesne, lebo nechcem nahrávať znova celé demo v štúdiu. Keď už tam máme ísť, tak nejaké nové veci, max 1 pesničku z dema.

Jasné, ale myslím, že kapela vášho formátu dokáže zložiť do vtedy nejaký zaujímavý materiál. Ako vyzerá tento rok koncertná činnosť Apotasy? Kde ste vystúpili a kde všade plánujete vystúpiť?

LubHard: No, tak tento rok sme zatiaľ toho moc neodohrali. Dúfam, že sa to zmení a aj nás niekam zavolajú, ale na to sa príliš nespoliehame, takže musíme na tých organizátorov tlačiť my, nech nás tam “šupnú”. Teraz 1. júna budeme hrať u nás v Bánovciach, máme ponuku ísť hrať aj niekam na východ, myslím do Sniny (Nemyslím ten festival čo tam teraz máte. Má sa tam robiť nejaký koncert teraz v júni 9-teho alebo 16-teho myslím…)
Ale keďže to je dosť ďaleko, a nevieme ešte koľko toho si budeme musieť priniesť, tak uvidíme. Potom sa črtá aj niečo v Trnave. Necháme sa prekvapiť, ale samozrejme by sme chceli koncertovať čo najviac !

Ako to je s klubovou scénou vo vašom okolí? Predsa len je známe, že klubová scéna na Slovensku nevyzerá najlepšie.

LubHard: No, u nás bývali metalové koncerty, ak sa nemýlim v dvoch kluboch. Z toho v jednom už koncerty nebývajú, takže už nám ostal len ten jeden, kde bývajú pravidelne každý mesiac nejaké koncerty, niekedy aj častejšie. A tie “mäkšie” kapely pustia hrať aj do kultúrneho domu.

Čomu sa zvyknú venovať členovia Apotasy, keď sa nevenujú muzike. (práca záľuby)

LubHard: No, tak bubeník chodí ešte na strednú školu, takže má toho dosť, ale inak on hrá na všetko možné, ešte aj na klavír, gitaru a banjo, myslím, že už aj ústnu harmoniku má. Gitarista chodí na vysokú školu a popri tom robí, takže je tiež dosť vyťažený a ja sa púšťam do učenia Nemčiny.

Pekne.  Bolo by možné, žeby nejaké s týchto nástrojov boli použité na niektorých ďalších nahrávkach Apotasy?

LubHard: Nevylučujem to, veď aj na deme sú v pesničke Redemption klávesy, takže možno niečo z toho pribudne do pesničiek aj v budúcnosti.

Vidíš, aj kamoš mi akurát písal, že sa ťa mám opýtať, či neuvažujete o väčšom použití kláves vo vašich nahrávkach.

LubHard: Spočiatku sme aj mali pesničky s klávesami, ale naživo by to nemal kto hrať, takže sme sa rozhodli, že tam bude nejaký kláves len občas.

Mohol by si v krátkosti načrtnúť príbeh vzniku vašej kapely?

LubHard: Začalo to niekedy v roku 2009, keď sme mali ešte aj klávesáka a iného gitaristu, ktorý zároveň aj spieval. Vtedy sme hrali väčšinou len covery od Norther a Children of Bodom. Lenže potom sa na to gitarista aj klávesak vykašľali tak som ostal len ja s bubeníkom. Potom sa k nám pripojil aj terajší gitarista Lukáš a začali sme hrať trošku black metalu  a neskôr aj vlastne veci.
No a ja som samozrejme začal aj spievať, po dlhom prekonávaní sa.

A musím povedať, že ti to celkom dobre ide (a to ti hovorím ako človek čo death scénu moc nepočúva :-)).
Na stránke máte uvedené, že ešte nemáte stáleho basgitaristu. Prečo je tomu tak?

LubHard: No, pretože tu na basu skoro nikto nehrá, a tí čo hrajú, majú svoje kapely. Ale jeden kamarát by sa mal k nám pripojiť, len ešte nemá aparatúru a nejaké ďalšie potrebné veci. Tak snáď po lete budeme mat už aj basáka, nech sa trochu tá muzika oživí.

A ako to zatiaľ na koncertoch riešite?

LubHard: Na koncertoch hráme traja bez basáka.
Ja hrám aj spievam, druhý gitarista a bubeník.

Ou, to  snáď aby ste čím skôr našli  basáka. Ako to vyzerá vo vašom meste z metalovou scénou? Fungujú u vás nejaké kapely, chodia ľudia na koncerty?

LubHard: No, neviem či nemám dostatočný prehľad, ale napadajú ma asi len také 2 kapely jedna black metalová, druha je nejaký sludge metal, alebo čosi také a potom grindcore attack of rage, nejaké hardcorove kapely no a samozrejme veľa punku,  ale ľudí chodieva celkom dosť.

Tak to je celkom dobré nie. Keby si mohol absolvovať celosvetové turné, ktoré dve by si si z nich vybral ako support?

LubHard: Ako z tých čo máme tu u nás?  No asi Blackopathy (black metal) a Attack of rage. Není tu moc toho na vyber.

Čo je podľa teba najväčším problémom slovenskej metal scény?

LubHard: Keď ti mám pravdu povedať, moc sa takýmito vecami nezaoberám, ale jedna vec čo sa mi trochu nepáči, že väčšina koncertov čo vidím, všade samá brutal death a technical death kapela. Neviem, nemusím to až tak, radšej by som videl aj niečo iné ako heavy, power, melodic death napr…

Jasné no……Keby bola možnosť pozrieť sa do kryštálovej gule ako by vyzerala kapela Apotasy o 20 rokov?

LubHard: Haha,  no určite by sa to nenachádzalo na Slovensku, ale niekde v Amerike, pripadne inde v Európe na vypredaných štadiónoch, v Tourbuse a v sprche s ôsmymi ženami.

Ok, tak ďakujem, že si si na mňa našiel čas, prajem všetko dobre a ako tradične poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

LubHard: Ja ďakujem, že si spravil rozhovor so mnou…a čitateľom odkazujem nech si nás pustia, možno sa im zapáčime, chodievajte na koncerty a počúvajte dobru muziku  vďaka !

Odkazy:
Bandzone: http://bandzone.cz/apotasy
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Apotasy/236200879763306

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *