ROXOR: Out of periphery (1991), Zastavte čas (2009), Cesta do pekel (2011)

Český Roxor sú v ich domovine známe a populárne meno. U nás to až také ružové nie je a mne starej metalistke rezonuje iba názov v podvedomí zo začiatku 90-tych rokov a mládeži sa pletú so slovenským noise crust zoskupením.
Roxor začali svoju kariéru v roku 1986 a nahrali niekoľko dém, véháesku a odohrali nespočet koncertov kým v roku 1991 pod dozorom Petra Jandu v štúdiu Propast nahrali svoj vynikajúci debut, Out of periphery. Od úvodnej “kabátovskej” Alkohol vás uchvacuje skvelý zvuk, dobré texty a príjemný spev. Kapela hrá dobre. Občas zasiahnu do speed metalu, potom do hard rocku, pivného rocku a aj do tradičného českého tancovačkového bigbítu. Debut hodnotím veľmi kladne, pretože v tej dobe to bola vyprofilovaná a vyhratá kapela. Za vrchol albumu by som dala určite Causa 17 a Zlatá Arizona.

Kapela prešla niekoľkými rozpadmi a nahrala počas albumovej odmlky aj niekoľko dém, ku ktorým som sa nedostala, ale v roku 2009 sa vrátili druhým albumom Zastavte čas. Čo sa týka albumov nový spevák, ale ten už z kapelou spieval v roku 1996 a musím ho označiť ako jeden z výrazných plusov nahrávky. Súčasný frontman Ondra Marek je veľmi dobrý rockový spevák čo sa neťahá do nedosiahnuteľných výšok, ale hrá na emócie a občas vie aj poriadne priostriť. Mínusom albumu je produkcia. Tá proste oproti debutu nie je skoro žiadna, ale to nebráni v tom aby som považovala druhý album za vrchol Roxoru. Vynikajúce pesničky. Hostovanie niekoľkých speváčok určite osviežilo a aj napriek tomu, že CD obsahuje dvadsať piesní, ani na chvíľu nenudí, čím sa môže pochváliť málo kto. Za vrchol albumu považujem určite Příšera Baskervilská, Zastavte čas, Rejdy SM lady, Křížová výprava.

Tretia platňa Cesta do pekel je posun v produkcii, ale rovnako ako druhá nedosahuje zvukové a aranžérske kvality debutu. Ale to určite nevadí, pretože je to ako hovoria bratia česi, “nářez”. Našťastie v rovnakej zostave ako predošlý album a od úvodnej Metal heart ktorá je pre mňa vrchol to ide skvelo. Musím opäť pochváliť spev a hlavne gitarovú prácu. Okrem Metal heart ma najviac oslovili Správnej směr, Cesta do pekel, Démon speed.
Hudba ktorú hrajú Roxor je čisto českou záležitosťou. Marne by ste na svete hľadali kapelu ktorá by mala tento český “smrad”. Je určite dobré že sa tento český bigbít metal hrá a že má úspech. Pretože táto hudba robí ľuďom radosť a má pozitívny dopad na myslenie. Pretože predstavuje svet taký aký by mal byť. Držím kapele palce a verím, že ďalších dvadsať rokov nebude poznamenaných žiadnymi rozpadmi.
Lineup 1991:

  • Dan Reissaus – gitara
  • Radek Vaníček – bicie
  • Michal Žáža – gitara
  • Roman Veselý – basa
  • Jan Severa – spev

Lineup 2009 a 2011:

  • Dan Reissaus – gitara
  • Jula Botoš – bicie
  • Michal Žáža – gitara
  • Roman Veselý – basa
  • Ondra Marek – spev

Tracklist Out of periphery:

  1. Alkohol
  2. První hřích
  3. Pojď si dát
  4. Každej den ji čekáš
  5. Návrat do Evropy
  6. Causa 17
  7. Noc plná děsu
  8. Zlatá Arizona
  9. Out of perophery
  10. Bye, bye

Tracklist Zastavte čas:

  1. Zámek snú
  2. První hřích
  3. Alkohol
  4. Bláznivej svět
  5. Černá dáma
  6. Born to ride
  7. Příšera Baskervillská
  8. Zastavte čas
  9. Tak už to prasklo
  10. Rock n´Roll z předměstí
  11. Řeka stínú
  12. S nožem v zádech
  13. Rejdy SM lady
  14. Motlitba za život
  15. Lepší časy jdou
  16. Křížová výprava
  17. Causa 17
  18. Fright night
  19. Návrat do Evropy
  20. Bye, bye

Tracklist Cesta do pekel:

  1. Metal heart
  2. Správej směr
  3. Cesta do pekel
  4. Poslední flám
  5. Mistr Houdini
  6. S puškou v řade stát
  7. Neotvírej
  8. Démon Speed
  9. Pochod k nebesúm
  10. Království samoty

Hodnotenie: 4

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *