Tony Kakko (Sonata Arctica) – ,,Každý ma rád tento album z rozličných dôvodov”

tony kakko 2011Po dvoch experimentálnejších albumoch Unia (2007), The Days of Grace (2009) Fíni Sonata Arctica opäť vydali o niečo tradičnejší, no veľmi kvalitný album Stones Grow Her Name. O svojich pocitoch z neho, jeho vzniku, koncertoch a ďalších veciach porozprával sám Tony.

Zdravím Tony, ako si sa dnes mal?

Tony: Ahoj! Zaneprázdnene, ďakujem za opýtanie. Bol nádherný deň. Veľa práce na dvore, údržba auta a teraz pozerám futbal. Momentálne Francúzsko proti Anglicku.

Nový album Stones Growe Her Name je zatiaľ najlepší materiál, čo som vo vašej novodobej histórii počul. Aké máš z neho pocity ty a ostatní členovia?

Tony: V novodobej histórii 🙂 , to sa mi páči 🙂 Nuž, toto je krok späť smerom k dávnejším časom. Ešte pred albumom Ecliptica samozrejme.

Každý ma rád tento album z rozličných dôvodov. Skladby sú celkom jednoduché z pohľadu štruktúry piesní ako takých. Trochu pomalšie tempo dovolí piesňam dýchať a viacej žiť. Album tiež prináša najmenej 9 nových piesní, ktoré zaradíme do našich live setlistov, čo je niečo, čo sa, myslím, nestalo od čias albumu Ecliptica.

Čo nájdete na albume?

Vidím, že akosi ubudlo komplikovaných progresívnych motívov a dočkali sme sa o niečo tradičnejšej podoby Sonaty. Bol to zámer?

Tony: Trochu áno. Začali sme ako rocková kapela. Potom sme sa zmenili na bandu hrajúcu melodický metal a teraz je kruh svojím spôsobom uzavretý.

V každom prípade tento album je viac melodický heavy rock ako metal. Boli sme unavení mať 10 motívov zlepených do jednej piesne. Mali sme dve albumy na pod. spôsob a myslel som si, že to stačí.  Nastal čas spraviť niečo nové, iné. Niekedy návrat späť do východiskového bodu je spôsob ako spraviť niečo iné.

Mohol by si v krátkosti popísať jeho texty a hlavnú myšlienku?

Tony: Songy boli inšpirované prevažne životom na tejto planéte. Materiál s tematikou planéty. Niečo, čo sa môže týkať ľudí, samozrejme v závislosti od ich schopnosti spracovať tému.

Dvanásťročné deti nebudú zrejme ani rozumieť všetkým textom, najmä v ich pôvodnom význame. Mimochodom v mojom veku začínam mať problém vidieť očami dvanásťročných. Takže to funguje aj opačne.

Čoskoro budeme mať všetci 37 rokov. A potom možno porozumieme niektorým veciam iným spôsobom. Aj keď I Have Right je o deťoch a ich právach, neznamená, že je to skladba s tématikou prenasledovania detí. Ľudské vzťahy, láska, nenávisť, príroda, rastúca hlúposť zvierat, ktoré si hovoria ľudia. To sú veci tvoriace Stones Grow Her Name.

Spestrenie

Taktiež ste sa tam pustili do experimentov, ktoré sme dovtedy u vás nepočuli, napríklad ako to spojenie vášho tradičného speed metalu a country v skladbe Cinderblox. Či to bol nápad?

Tony: No, neopísal by som našu muziku ako speed metal, aspoň podľa tohto popisu (http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_metal), som to tak pochopil haha  🙂

Cinderblox vznikla keď som začal hrať banjo zvuk, ktorý som našiel na mojom syntetizátore. Napísal som riff, ktorý sa rýchlo zmenil na kompletný song. Všetkým sa to páčilo a chceli to mať na albume, ale vznikol problém nájsť niekoho, čo hrá na skutočné banjo. Táto skladba sa javí byť taktiež live hitom. Veľká sranda pri živom hraní!

Dočkáme sa v budúcnosti niečoho podobného?

Tony: No, keď sme to už spravili, neviem či je nejaký dôvod ísť do niečoho takého znova. Ale zase… veľmi milujem bluegrass. Niečo rovnako nezvyčajné bude určite aj na ďalších albumoch, tým som si istý.

Plánované koncerty

Ako bude vyzerať chystané turné k albumu?

Tony: Ou, opäť to bude svetové turné. Myslím, že sme počas turné k The Days of Grays navštívili viac než 30 krajín sveta. Začíname s letnými festivalmi. Riadne turné začne tento rok neskôr. Detaily budú na našom webe. Dúfam, že opäť navštívime nejaké nové krajiny. Európske turné začne v Poľsku, kde budeme po prvýkrát.

Plánujete navštíviť aj Slovensko (vaše posledné vystúpenie u nás v Snine na festivale Rock pod Kameňom v Snine min. rok bolo výborne).

Tony: Vyzerá to tak, že v prvej euro-etape turné na Slovensko neprídeme. Ale budúci rok budú ďalšie koncerty a dúfam, že potom sa nám podarí prísť. A ďakujem, pamätám si, publikum bolo skvelé! 🙂

sonata arctica 2011

Nehudobný život 

Ako vyzerá typický deň členov Sonaty, pokiaľ sa nevenujú muzike?

Tony: Pre mňa deň začína skorým vstávaním, okolo 7. hodiny ráno. Raňajky sa stihnú popri pár hodinách kancelárskej práce. Tá zahŕňa odpovedanie na hromadu dôležitých mailov. Potom parašutizmus, potápanie a ďalšie aktivity. To si želám.

V skutočnosti sú to bežné každodenné činnosti okolo domu a okolo dvora. Občas hrávam hru PES2010. A občas pozerám film, ak je čas. Inak spím. Môj všedný deň vyzerá ako nedeľa pracujúcich chlapov.

Aké sú záujmy ostatných členov kapely, okrem muziky?

Tony: Nemôžem hovoriť za ostatných, pretože tu nie sú. Ale ja rád robím niečo vonku. Vonku je vždy čo robiť. Napríklad štiepať drevo na kúrenie. Fotografovanie, filmy, hry… všetko, čo môžeš robievať doma.

Je niečím špecifický život vo Fínsku oproti ostatným krajinám?

Tony: Myslím, že u nás žije o niečo menej ľudí na jeden štvorcový kilometer. Taktiež príroda u nás je pomerne čistá. Vzduch je čistejší oproti väčším krajinám. Nechcel by som žiť v inej krajine. Iba ak by podnebie bolo presne rovnaké, ako je tu u nás. Dlhé zimy 🙂

Osobné otázky

Tony, tvoj hlas často dostáva na koncertoch poriadne zabrať. Ako sa oň staráš?

Tony: No, to je to, čo sa deje keď robíš to, načo nie si zvyknutý. Môj hlas nie je stavaný na taký spôsob spievania ako na prvých albumoch. Tieto songy sa hrozne spievajú naživo. Treba sa to naučiť.

Športujem a snažím sa spať tak veľa, ako to je len možné. Nepijem veľa alkoholu, ale veľa vody. Je to to isté ako v iných profesiách, kde funkcie tvojho tela sú tvojim nástrojom. Telo sa potom namáha.

Si v kontakte s vaším bývalým členom Jani Liimatainenom? Ako sa vyvíja jeho kariéra?

Tony: Prvýkrát po piatich rokoch som stretol Janiho pred pár týždňami Bolo dobré vidieť si brata. Nedávno absolvoval sériu koncertov s Timom Kotipeltom ako akustické duo. Znejú výborne a Jani vyzeral, akoby ho samotného to veľmi bavilo. Okrem tohto ale nie som si istý tým, čo robí v súčasnosti. Myslím, že študuje.

Od albumu Gather the Faithful s jeho projektom Cain’s Offering, som o ňom nezachytil žiadnu zmienku.

Tony: Áno, nie som si istý, čo sa stalo s týmto projektom.

Čo ostatní bývalí kolegovia? (Janne Kivilahti, Mikko Härkin)?

Tony: Janne žije v Kemi. Často ho stretávam. Nemyslím si, že ešte hráva. Miko, no dlho som ho nevidel. Dostal sa do nejakej náboženskej sekty a dosť zle sa s ním komunikuje. Myslím, že je najlepšie držať si od neho odstup. Počul som, že sa zúčastnil na nejakých projektoch.

Budúcnosť

Neuvažuješ niekedy o natočení sólo albumu?

Tony: Áno, pracujem na tom, ale zdá sa, že táto kapela mi vždy ukradne všetok materiál haha 🙂  Som si istý, že bude dokončený pred rokom 2020.

Ty si skoro výhradným tvorcom muziky Sonaty. Neuvažoval si niekedy zapojiť aj ostatných členov do tvorenia textov a hudby?

Tony: No, ostatní napísali dve songy. Ja som napísal zvyšok, môžem to s istotou potvrdiť 🙂 Žiadam ich o prispievanie nejakým materiálom od 1996, kedy sme začali fungovať. No veľa toho nepriniesli. Možno sú šťastní, že to robím ja. Neviem. Nemôžem ich nútiť.

Máš nejaký nesplnený sen v hudobnej oblasti?

Tony: Veľa. Jedného dňa by bolo dobré predať desať miliónov kópií albumu. To je jeden sen. Bolo by krásne na to spomínať, keď budem starý: „Áno, boli sme najväčšou kapelou na tejto planéte.“ Sólo album je ďalší sen. A po tretie písať scenáre pre filmy.

Tak ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobre tebe a celej Sonate a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov webu.

Tony: Bolo mi potešením 🙂 Dúfam, že vás uvidíme niekde počas turné. Dúfam, že Slovensko navštívime na ďalší rok. Zatiaľ počúvajte Stones Grow Her Name. Keď sa vám páči, pošlite mi mail. Keď sa vám nepáči, pošlite mail Henrikovi haha 🙂 Keep of rocking!

Video ukážka:

Linky:
http://www.sonataarctica.info/
https://www.facebook.com/sonataarctica
https://www.instagram.com/sonataarcticaofficial/

Foto Tony: Kadellar, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *