QUEEN: Days Of Our Lives

QUEEN DaysDávam Vám do pozornosti zaujímavý hudobný dokument o skupine Queen z roku 2011, s českým dabingom, z dielne anglického režiséra Matt O´Caseyho.

Kapela Queen

Tento film zachytáva úplné začiatky hudobnej skupiny, vtedy ešte pod názvom Smile, ktorá vznikla v roku 1968. Vtedajšie obsadenie kapely bolo: Tim Staffel a Brian May s Rogerom Taylorom, súčasnými  členmi kapely Queen.

Po odchode speváka v r. 1970 nahradil jeho miesto Freddie Mercury, ktorý v krátkom čase zmenil názov kapely na Queen za účelom šokovať, nakoľko v tej dobe sa to považovalo za nehoráznosť.  🙂

Od roku 1971 vystriedali rôznych basgitaristov, až napokon v roku 1973 objavili Johna Deacona. Potom nahrali prvý debutový album Queen, ktorý sa napokon stal prepadákom. O rok neskôr vydali album Queen II a dostali sa do povedomia ľudí ich singlom Seven Seas Of Rhye, ktorý sa umiestnil zakrátko v prvej desiatke rebríčka najhranejších hitov.

Dej

Dokument podrobne zachytáva každý album a aj niektoré skladby, ich finančné problémy v začiatkoch, prvé veľké koncerty, zábery s nahrávania, natáčanie klipov  a spoluprácu s rôznymi hudobníkmi. Ku koncu poukazuje na vtedy už  podlomené zdravie Freddieho Mercuryho trpiaceho na HIV, napriek tomu bol odhodlaný pracovať až do poslednej minúty.

V závere máte možnosť vidieť zábery z koncertu na počesť Freddieho Mercuryho, ktorý sa pár mesiacov po jeho smrti uskutočnil. Nechýbajú info o albume Made In Heaven, ktorý vydali dodatočne a tiež o spolupráci s Paulom Rogersom.

Celkový verdikt

Viem, že dokumentov o tejto grandióznej hudobnej skupine je hneď niekoľko, ale Days Of Our Lives osobne považujem za vrchol spomedzi všetkých doposiaľ spracovaných filmov, je v ňom zachytených množstvo detailov, ktoré na ostatných hudobných dokumentoch o tejto skupine chýbajú,  a taktiež je dokonale vykreslená nesmierne silná osobnosť Freddieho Mercuryho a ostatných členov kapely.

Prajem príjemný kultúrny zážitok

Rok natočenia: 1991
Režisér: Matt O’Casey
Hodnotenie: 6

Youtube trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=BCQcA1RBtuw

Foto: reprofoto QUEEN: Days Of Our Lives

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *