Freddie Mercury: Nedopovedaný príbeh

Freddie Mercury Untold 2012ADE Film Freddie Mercury: Nedopovedaný príbeh pochádza z anglicko – nemeckej produkcie z roku 2000 a je dabovaný v slovenčine. Na samom začiatku síce narazíte na slovenské titulky, ale trvajú len chvíľku.

Vo filme sa zoznámite s rodinou Freddieho Mercuryho. Priblížia vám jeho pôvod, zaujímavosti z jeho detstva, predstavia vám základnú školu, kde študoval.  V krátkych ukážkach uvidíte zábery a videoukážky zo školy a aj samotného malého Freddieho.

Zaujímavý príbeh

Keď bol Freddie na prahu dospelosti, emigrovala jeho rodina zo Zanzibaru do Anglicka, kde pre nich nastali ťažšie časy. Aj napriek ťažkým začiatkom bol Freddie z Anglicka nadšený a unesený. Už vtedy vedel, že sa stane umelcom. Nastúpil na univerzitu, kde študoval grafický dizajn. Chvíľu sa zaoberal módnym návrhárstvom a vytvoril aj niekoľko kolekcií odevov.

V dokumente sa tiež dozviete o jeho hudobných začiatkoch, kapele Smile, do ktorej nastúpil po odchode vtedajšieho speváka Tima Staffella a neskôr ju premenoval na Queen. Tvorcovia zaujímavo opisujú aj jeho dlhoročný partnerský vzťah s Mary Austinovou, o ich rozchode a následnom tuhom priateľstve a aj o bujarých večierkoch, ktoré Freddie poriadal.

Zaoberajú sa aj sexualitou a aj jeho prechodom do monogamného vzťahu s Jimom Huttonom. Pozrú sa aj na spoluprácu s Montserrat Caballé a okrajovo o sólovom projekte, ktorý bol označený ako komerčný prepadák.

Záver

Ku koncu opisujú jeho chorobu, Freddieho posledné chvíle a dojímavé výpovede jeho blízkych o jeho zdravotnom stave a odchode. Na záver tu budeme mať pieseň “No One But You” popri ktorej sa mieša videoklip k piesni so zostrihmi s koncertov, natáčania klipov a so zábermi z osobného Fredieho života.

Konečný verdikt 

Dokument má síce pomerne skákavý dej, ale dá sa to ospravedlniť, pretože zverejnené fakty a výpovede ľudí z najbližších kruhov Freddieho stoja naozaj za pozornosť.

Rok natočenia: 2000
Režisér: Rudi Dolezal, Hannes Rossacher
Hodnotenie: 4,8

CSFD link: https://www.csfd.cz/film/125738-freddie-mercury-nevyslovny-pribeh/

Youtube link:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *