Rozhovor s Anamom z Avven zo dňa 4.6.2012

Zdravím Anam tak poďme na to. Čo by si povedal o kapele Avven človeku, čo o Vás nikdy nepočul?

Anam: Zdravím, no s najväčšou pravdepodobnosťou by som povedal, že bol ochudobnený o veľké množstvo zábavnej a výbornej muziky 🙂 A pozval ho alebo ju, nech si nás príde pozrieť.

Momentálne vidím, že ste pred pár týždňami ukončili európske turné. Aké máš z neho pocity?

Anam: Momentálne to bolo celkom úspešné turné. Pocity a emócie sú stále prítomné v našich srdciach a hlavách a cítime, že sa vrátime tak skoro, ako to len bude možné. Bolo to veľké potešenie pre nás, byť na cestách a prezentovať našu hudbu publiku každú noc.

Na turné ste mali aj hosťujúcu huslistku Špilu Pirnat, ktorej na webe ďakujete za spoluprácu. Budete pokračovať v spolupráci ďalej. Môžeme sa dočkať aj jej účasti na niektorom z ďalších albumov?

Anam: Špila bola len dočasnou náhradou za našu riadnu huslistku Barbaru, pretože sa stala novopečenou mamičkou a musela ostať doma so svojou mladou rodinou. V tomto čase sa Barbara k nám opäť vracia.
Keď budeme potrebovať na ďalšom albume originálny zvuk huslí, isto ju zavoláme.

Okrem iného ste navštívili aj niekoľko miest na Slovensku a v Čechách. Aké ste mali ohlasy?

Anam: Totálne nás to prekvapilo. Dostali sme toľko energie na pódiu, že sme boli v husej koži. Spievali sme v slovinskom jazyku a to je dôvod, prečo sme boli naozaj šokovaní, ako dobre reagovali ľudia. Niektorí z nich poznali texty a bola to výborná podpora pre nás. Cítili sme sa ako doma 🙂

Mohol by si v krátkosti popísať vznik Avven?

Anam: Kapela Avven vznikla v roku 2003. Najprv v nej hrali piati ľudia. Potom sme spravili pár zmien v zložení a teraz kapela pozostáva zo siedmich ľudí. V roku 2006 sme vydali náš debut Panta Rhei. Druhý a veľmi úspešní album Kastalija vznikol v 2011.

Čo vlastne znamená názov Avven?

Anam: No, Avven pochádza z keltského slova Awen, ktoré bolo našou základnou inšpiráciou. Nejaký druh tvorivej sily v živote. Zdalo sa vhodným názvom pre kapelu.

Ako vyzerá tvorivý proces vo vašej kapele?

Anam: Zvyčajne píšem všetky texty, pretože taktiež spievam. Na druhom albume Kastalija náš basák Ierlath napísal anglický text pre skladbu Tarak. Čo sa týka hudby je to inak. Jeden z členov zvyčajne prinesie nápad na skúšku a my ho dopĺňame. Na konci sa rozhodujeme, či tento nápad spracujeme alebo nie. V poslednej dobe sme začali pracovať trochu viac organizovane, teraz aktuálne meníme skúšobňu za štúdio so základným vybavením, tak môžeme naše nápady nahrávať jednoduchšie, tvoriť songy ako to pôjde. Myslím, že v podstate sa všetci zúčastňujeme tvorivého procesu a to považujem za dobré pre kapelu.

Existujú už nejaké plány na nástupcu vášho posledného počinu

Anam: Už máme veľký a zložitý plán pre nový album. Budeme sa snažiť spojiť dva rozdielne žánre do jedného, vytvoriť niečo ako novodobý moderný zvuk, ale zároveň ostaneme pri našich koreňoch, ktoré sú odvodené a inšpirované folkovou muzikou.

Mnohé pod. kapely ako vy používajú vo svojej muzike aj growling. Uvažovali ste niekedy o tom aj vy?

Anam: Toto bolo tiež jedno z veľkých prekvapení, ktoré sme objavili na našom poslednom turné. Väčšine publika sa páčil náš melodický spev. Spočiatku sa domnievali, že folk metal nemôže existovať bez growlingu – my sme im ukázali opak a oni boli skutočne nadšení. Pre istotu budeme pokračovať s melodickým spevom. Možno v niektorých partoch použijeme growling.

Mohol by si slovenským metal fans trochu priblížiť vašu domovskú scénu (kapely, koncerty a aké miesto má Avven)?

Anam: Najväčší problém v Slovinsku je, že v médiách nie je záujem o rockovú a metalovú muziku. Mainstreamoví novinári, rádia a TV stanice nepodporujú nové kapely z tohto štýlu. Tiež tam nie sú underground média, ktoré by podporovali viac alternatívnej muziky. Na druhej strane v Slovinsku máme veľa výborných kapiel. Myslím, že naša kapela sa po vydaní Kastalije stala známejšou v rámci našej krajiny a tak má o niečo lepšie postavenie v  médiách, ale táto zmena nastávala iba pomaly a pozvoľne. Čo sme si všimli je, že taktiež máme veľkú podporu mimo metalovej scény. Naša hudba je otvorená a páči sa aj niektorým ľuďom, ktorí nepočúvajú metal. A ku koncertom, máme veľký metalový festival v Tolmine nazývaný Metal Camp, kde vystupujeme aj tento rok.

Plánujete niekedy zavítať aj do krajín mimo Európy?

Anam: Áno, samozrejme. Chceli by sme navštíviť Japonsko a USA. Myslím, že Japonsko je jednou z najlepších krajín na prezentovanie našej muziky. Veľa našich CD bolo distribuovaných do krajiny vychádzajúceho slnka 🙂

Čo by si zatiaľ označil za najväčší úspech vo vašej kariére?

Anam: Každý deň je úspechom pre nás, odkedy sme naozaj radí čo robíme. Ale keď mám menovať špeciálne príležitosti, tak prvou bolo vydanie Kastalie a druhou hranie pred okolo 10 000 ľuďmi na Kongresovom námestí v Ľubľane.

Čomu sa venujú členovia Avven v civilnom živote (záľuby, záujmy)

Anam: Niektorí z nás pracujú vo firmách a niektorí stále študujú. Máme rôzne záujmy ako športy, grafický a video design, motorky a iné…

Aké boli tvoje hudobné začiatky?

Anam: Kapela štartovala ako spolok priateľov. Vždy sme chceli tvoriť vlastnú hudbu a nechápali sme prečo kapely hrávajú covery. Bola to pre nás veľká záhada 🙂  Začínali sme z ničoho. Nevedeli sme ako to chodí vo svete hudobného biznisu, ako sa robia koncerty, nič. A pritom sme už vtedy tvorili zaujímavú hudbu. Skutočne spomínam na naše začiatky s veľkou radosťou a nič by som nezmenil.

Ktoré albumy ťa priviedli na cestu kovovej muziky?

Anam: Podľa mňa u každého to bolo iné. Mňa definitívne Metallica.

Čo ťa tento rok na svetovej metalovej scéne najviac oslovilo a čo naopak najviac sklamalo?

Anam: Uuuh, ťažká otázka. Môžem povedať, že tento rok som bol skutočne fascinovaný Metallicou a ich Black tour s laserovou show. Počas posledného roka si nespomínam na žiadne sklamanie na metalovej scéne.

Ok, ďakujem za rozhovor, všetko dobre tebe a tvojej kapele a  poprosím nejaký odkaz pre slovenských metal fans.

Anam: Drahí slovenskí rock a metal fans stay heavy a ostaňte verní Avven. Hneď ako to bude možné, vrátime sa do vašej nádhernej krajiny.

Odkazy:
Oficiálny web kapely Avven: http://www.avven.com/
Facebook: http://www.facebook.com/avvenband?ref=ts

Youtube ukážka:

Za spoluprácu na tomto článku ďakujem Lesnému Trollovi (poslednému žijúcemu Trollovi na tejto planéte 🙂 )

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *