Törr – Kladivo na čarodějnice

törr kladivo na carodějnice coverSnáď najväčší kult v histórii českého black metalu bolo a je demo Törr s názvom Kladivo na čarodejnice. Tomu  sa v osemdesiatych rokoch dostalo takej pozornosti nie len od česko-slovenských metalistov, ale aj bohužiaľ od vládnucej garnitúry.

Zrod

Demo sa dostalo dokonca na západ kde malo špičkové recenzie v najväčších metalových časákoch. Samotný Cronos z Venom sa vraj k nemu vyjadroval veľmi pozitívne.

Šesť rokov po jeho vydaní sa Henych rozhodol oživiť jeho slávu a povolal do radov Torr pôvodných členov Hereša a Hávu, aby znova natočili Kladivo. Dovtedy existoval len oficiálny singel Kult ohne/Kladivo na čarodejnice z roku 1989, čo bol posledný čin pôvodnej zostavy. To sa však nepáčilo vtedajšiemu gitaristovi a spevákovi Torru, Šakalovi a odišiel na sólovú dráhu.

Legendárny album

Nultý album Kladivo na čarodejnice rozpitvávať je snáď zbytočné. Pozná ho snáď každý a kto nie nech to okamžite napraví. Úplný vrchol. Ten album obsahuje len samé hity. Temné tvrdé metalové kúsky, aké sa píšu raz za život. Konečne sme sa dočkali normálnej verzie kultového Armagedonu a dovolím si tvrdiť, že keby kapela na každom svojom koncerte zahrala komplet tento album, tak by mali vystarané a mohli ísť domov.

Janda vyrobil opäť vynikajúci zvuk a Háva bezkonkurenčne zadupal Melmusa do zeme. Melmus sa však na albume objavil predsa len v jednom songu a to v záverečnej trashovej víchrici Fuck, fuck, fuck.

Konečný verdikt

Henych mal v ruke úžasný kultový album, kariéru rozbehnutú, ale nemal kapelu. Šakal sa vrátiť nechcel, Háva tiež nie a Melmus odišiel spolu s Herešom do Alkeholu. Nik netušil čo bude ďalej. Ja osobne som si myslela, že sa uzavrel kruh a Torr skončili. Opak je pravdou.

Lineup:

  • Henych – basa, spev
  • Hereš – gitara, spev
  • Háva – bicie
  • Melmus – bicie

Tracklist:

  1. Armageddon
  2. Kladivo Na Čarodějnice
  3. Kult Ohně
  4. Válka S Nebem
  5. Exorcist
  6. Ďáblův Dech
  7. Rock ‘n’ Roll
  8. Život A Smrt
  9. Fuck, Fuck, Fuck

Rok vydania: 1993

Vydavateľstvo: Monitor

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.torr.cz/
https://bandzone.cz/torr

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *