FRYYFEST 2012

Tak se hlásím po delší době s videoreportem. Tentokrát šlo o větší akci, než v klubech a restauračních zařízeních přizpůsobených k živému hraní. Dostalo se mi konečně šance, podívat se na festival Fryyfest.
Šlo o 4. ročník a většina kapel na plakátech volala po mé návštěvě. Být u toho od samého začátku, už v dopoledních hodinách bylo sice nemožné, nicméně i odpolední čas, v který jsme se dostaly s kamarádkou do areálu koupaliště v Novém Městě pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku , byl dostačující. To jsme zrovna zastihly poslední song kapely Merlin.
A tímto uvedu koncept celého festivalu. Pořadatelé jsou křesťané ,členové Jednoty bratrské a jejich záměrem bylo připomenout lidem víru, odpočinout si a zamyslet se na lidskými hodnotami a životem vůbec. Neznamenalo to ovšem, že by po dobu festivalu do návštěvníků byla násilně huštěna víra. Právě naopak. Vyjádření k víře bylo dobrovolné, ve stánku Jesus Cofee, kde se také konala talkshow na téma drogové problematiky. A právě při té příležitosti promluvil mimo jiných i Dan Horyna, zpěvák kapely Merlin.
Line-up festivalu byl rozvržen na dvě pódia. Větší a menší. Na další kapelu, následující po MERLIN, se přesunuli posluchači a návštěvníci před velkou stage. Analyzovat kvalitu všech jednotlivých band a jejich vystoupení, by byl sáhodlouhý článek. Nakonec je tu přiloženo video, tak si sluchový obrázek můžete udělat sami. Pokusím aspoň o stručné pozastavení u některých lákadel.
MALCHUS (PL) původně na seznamu mých hlavních důvodů účasti na Fryyfestu vlastně nebyl, ale překvapil. V krajně večerních hodinách první deathové tóny, chytly čím dál víc houstnoucí dav pod velkou stage.
Na malé stage následně měla slovo a zvuk kapela RAIN, pořádající fesťák. Sice malá stage, ovšem hustý dav fanoušků a velký ohlas nejen ve zdejším regionu.
A vracíme se zpátky do většího prostoru, jenž se zaplnil od zvukového stánku až po hrazení u pódia. Proč?.Protože nadešel čas pro největší lákadlo tohoto ročníku. Ze Slovenska přijela fest podpořit legenda tvrdého rocku TUBLATANKA. Rozdíl mezi dobou před cca 20ti lety, kdy měli koncert v rakvi (DK) v Liberci, a současností, mi připadal snad jen v proměněném a zúženém počtu členů ( Maťo snad nestárne :D). Výběr songů , aspoň z mého pohledu, velmi uspokojil. Připomenutím hitů jako Dnes, Šlabikár, Loď do neznáma atd. mně vrátilo o těch dvacet let zpátky. Samozřejmě nechyběla ani skladba z posledního alba Svet v ohrození.
Předposlední zastavení a poslední bod na seznamu zvědavosti patří PANTOKRATOR. Formace ze Švédska sklidila velký ohlas u davu, které se jim povedlo velmi rychle rozpařit až rozvařit, že ochlazení po bouřce a spršce v závěru vystoupení Tublatanky, nebylo pro pařící dav nijak citelný.
Fryyfest se nachýlil ke konci. A na ty, co vydrželi při vědomí a na nohou, čekala poslední kapela. Nebo by se dalo říct, že právě čekání na NAHUM, drželo příznivce při vědomí a na nohou. Kdo viděl a slyšel se mnou jistě bude souhlasit. Tahle banda z Ostravy má prostě hodně dobře našlápnuto nahoru už jen svým scénickým pojetím a opravdu kvalitní spoluprací s posluchači, které si tím velmi rychle dostanou.
A my se dostali ku konci. Ku konci festivalu, ku konci doprovodného článku. Pokud jste ještě video neskoukli, tak přijměte pozvání k ohlédnutí za výbornou akcí.

http://youtu.be/5HAdw00E5zU
http://www.fryyfest.cz/
http://www.rainband.cz/
http://www.nahum.cz/
http://www.malchus.hox.pl/
http://www.pantokrator.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *