Rozhovor s výbornou black metalovou kapelou ALASSË (ex – NEMRAEL) zo dňa 26.8.2012

1. Ahoj! Ako sa máte?

Sargariel: Ahoj! Vďaka za starosť. Keď nepočítame naše pracovné vyťaženie, tak v rámci možností obaja v podstate celkom dobre.

2. Čo znamená názov ALASSË?

Sargariel: ALASSË sa označuje v quenyjštine ako blažený pocit. Jedná sa o elfský jazyk vymyslený anglickým spisovateľom a univerzitným profesorom J. R. R. Tolkienom, ktorý napísal mimo iného Hobita a Pána Prsteňov.

3. Vznikli ste z kultovej slovenskej black metalovej kapely Nemrael. Čo sa stalo, že Nemrael skončili?

Sargariel: To je už dávna história, ale budem sa na ňu snažiť odpovedať čo najzrozumiteľnejšie, aby som rozprášil husté mračná vysiace nad touto otázkou podobne, ako ich kedysi v ’98 rozpášil Gorghoth v rozhovore pre Age of Darkness: Základy kapely sa začali trieštiť už s príchodom jesene roku 1997, keď som sa po starostlivom zvážení mnohých zlomových udalostí, ktoré v tom období natrvalo ovplyvnili môj život, rozhodol, že Nemrael opustím. Šok ktorý som týmto ortieľom spôsobil ostatným členom, ani nebudem popisovať…
Nemraelom sa dýchalo, Nemraelom sa žilo! Boli sme ako bratia… – čo sa samozrejme odrážalo aj v našej tvorbe. Do všetkého sme dávali maximum a každý sa pod niečo z toho čo sme dokázali, podpísal krvou vlastnej osobnosti! Moja rezignácia bola bolestivým sklamaním pre všetkých…
Navyše, v tej dobe bolo mnoho vecí v pohybe: Spolupráca s Osiris Productions, ktorá nám v roku 1996 oficiálne vydala a veľmi úspešne distribuovala demo Tute Rege Satanas po celej Európe, bola neoceniteľná. Náš kult bol v rozkvete. Začalo sa makať na nových skladbách, ktoré mali byť základom pre debutové LP… V jednaní bolo týmto krokom posunúť Nemrael pod krídla Osmose Productions, k čomu už vďaka môjmu odchodu z kapely nikdy nedošlo…
Alghoras, Gorghoth a Chocky sa potom ešte nejaký čas snažili viesť tohoto temného égregora (*pozn. jeden z najkrajších padlých anjelov) ďalej, ale už nič nebolo ako predtým… Žiadna druhá etapa sa nekonala. Začiatkom roku 1998 Nemrael padol.

4. Čo robia ostatní členovia Nemrael?

Sargariel: V súčasnej dobe? Alghorasa mám v pamäti ako nadaného gitaristu, ktorý predčasne zavesil svoj nástroj na klinec len kvôli nezmyselným a márnivým pohnútkam. Je ho veľká škoda! Mrzí ma, že sa už hudbe nevenuje aktívne, ale je to jeho voľba a ja ju žiaľ nedokážem ovplyvniť…
Gorghoth už dlhší čas žije a pracuje v UK. Až sa vráti na Slovensko, má podľa svojich slov v úmysle rozbehnúť vlastný projekt. Je to vynikajúci muzikant. Myslím si, že so svojimi schopnosťami, ktoré prejavil už v minulosti, nebude mať sebemenší problém to niekam dotiahnúť. Navyše, kto vie, či sa ešte napokon naše cesty opäť nespoja… Ale to je už otázka budúcnosti, do ktorej vidia iba zasvätený.

5. Ako sa zrodil ALASSË?

Sargariel: Veľkú pavučinu znovuzrodenia starej kapely som oficiálne začal spriadať už v lete 2005, keď som sa konečne opäť po rokoch zvítal so svojimi bývalými spoluhráčmi – Alghorasom a Gorghothom. Lákavú ponuku, ktorú som im počas priateľského rozhovoru predložil, nešlo neprijať…! Potom, rok na to, sme sa akoby nejakým zázrakom spojili i s Chockym, ktorého sme medzitým našli pracovať v USA. Slovo dalo slovo! 13. 3. 2008 vznikol názov a zrodilo sa ALASSË – nový kult s novým posolstvom, v kompletnej zostave, ako za starých čias: Sargariel – guitar, vocal; Gorghoth – guitar, keyboards; Alghoras – guitar, bass a Chocky – drums.
Od apríla 2009 však hrajeme v kapele už len vo dvojici: Sargariel / Chocky.

6. Vaša nahrávka ma veľmi zaujala. Možno až moc mi pripadá do Cradle of Filth, ale v každom prípade ste ojedinelý zjav. Ako album vznikal?

Sargariel: Díky! Sme radi, že sa Ti naša hudba páči! Je to zvláštne, ale my sme vždy boli (a uvedomujeme si, že i v očiach druhých…), sme a budeme tak trochu iná kapela. Sám neviem prečo, ale je to proste v nás. Asi máme o hudbe iné predstavy, ako väčšina a kladieme až príliš veľký dôraz na celkovú atmosféru…, neviem. Nech sa snažíme vykúzliť čokoľvek, vždy z toho vyjde niečo originálne, čo je vlastné iba nám. Asi sme hold staré páky. Nie každý nás však musí. Je málo ľudí, ktorým sme ukradnutý – buď nás niekto zbožňuje, alebo nenávidí.
Podobnosť s Cradle of Filth? Ta je podľa všetkého v našej tvorbe cítiť asi preto, že sa nám obom táto banda už dávno vryla do podkožia. Myslím, že sa to na nás nejakým spôsobom podpísalo, ale ja osobne nemám pocit, že zase až tak “moc.“ Nieje našim zámerom niekoho kopírovať, ani sa na nikoho podobať… ALASSË má svoj vlastný štýl, svoju vlastnú cestu a to bez ohľadu na tú špetku Cradlovského aroma.
Pokiaľ ide o album The Fall Of Nemrael, vznikal dosť dlho. Skoro rok sme stratili len tým, než sa vykryštalizovala súčasná dvojzostava. Keď sme túto krízu zažehnali, prišli zase na radu technické problémy. Všetko sa tým akurát zdržalo…, ale prežili sme. 30. júna 2010 sa nám konečne podarilo naše plány naplniť a nahrať tento demosnímok, ktorý je zároveň i takou definitívnou rozlúčkou so starou kapelou.

7. Neplánujete rozšíriť zostavu a hrať aj koncerty?

Chocky: Ako už Sargariel poznamenal, v súčasnej dobe operujeme v kapele bohužiaľ len dvaja, preto sa momentálne otázkou koncertov nezaoberáme. Navyše, každý z nás sa nachádza v inom štáte. Pribrať do kapely ďalšieho člena, by asi nemalo veľký význam.

8. Mám pocit, že ste dokonale utajenou kapelou. Keby som na Vás nebola upozornená, ani by som nevedela. Plánujete sa pri ďalšej nahrávke viac spropagovať?

Chocky: Áno, samozrejme!!! Po vydaní debutového albumu, ktorý máme v súčasnej dobe rozpracovaný, to príde… Propagácia je veľmi dôležitá vec.

9. Kedy môžme očakávať ďalší album? V čom bude iný?

Sargariel: Pred novým “debutovým albumom“ na ktorom už s Chockym intenzívne pracujeme, vydáme znovu The Fall Of Nemrael, ako oficiálne EP, vo vylepšenej remixovanej a remastrovanej verzii v limitovanej edícii. Na rozdiel od dema, bude obsahovat i booklet s textami a nejakými tými Nemraelovskými spomienkovými fotografiami.
Potom príde na radu už vyššie spomínané debutové album ALASSË, ktoré ponesie názov Nanyë Lendur.
Snáď to všetko do konca roku stihneme… Pokiaľ nie, nemajte nám to za zlé… Všetko chce svoj čas.
A v čom bude nový album iný? Bude omnoho majestátnejší, pochmurnejší, baladickejší… a opäť ojedinelý! Nechaj sa prekvapiť.

10. Záverečný priestor je len váš….

Chocky: Ďakujeme všetkým, ktorý nás nezavrhli a sme radi, že nám i naďalej zachovávate svoju priazeň.

Sargariel: Ďakujeme všetkým, ktorý nám držali a držia päste na našej ceste! Nemrael padol, nech žije ALASSË! Zachovajte nám i naďalej svoju priazeň… Ďakujeme za priestor a podporu v Metalmania-Magazine!

Odkazy:
Bandzone: http://bandzone.cz/alasse
Facebook: http://www.facebook.com/pages/ALASS%C3%8B/105277556190546

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *