Rimortis – Peklo, co říká si svět

rimortis peklo coverPo troch rokoch konečne prichádzajú Rimortis s novým albumom. Keďže patrím medzi milovníkov českej power metalovej scény, tak som túžobne očakával nejakú tu novinku.

Od posledného albumu absolvovali drobnú zmenu zostavy. Gitaristu  Jakuba Váchu nahradil Pavel Pokorný, bicmajstra Martina  Růžeka vymenil Ján Kozák. O klávesy sa postaral samotný leader kapely Václav Mrzena.

Predchádzajúcim albumom kapela nastavila latku skutočne vysoko. Nový album predstavoval výzvu, či sa im podarí natočiť rovnako dobré dielo s novými členmi a nadviazať na úspech predchádzajúcich albumov.

Kontinuita 

Tak po poriadku. Napriek drobným obmenám, poznávacie prvky kapely ako harmonické vokály, rýchle tempo, a samozrejme typické melódie  zostali zachované. Dôkazom je napr. hneď titulná skladba Peklo, co si říka svět.

Nemenej zaujímavá je aj druhá skladba Královna Země , ktorú sa chlapci rozhodli rozdeliť na dve časti. Trochu ťažšie sa mi dostavala pod kožu, ale myslím si, že je to jedna z najlepších skladieb na albume.

Zásadné momenty

Prvým vrcholom albumu je nasledujúca skladba Hvězdám. Krásny refrén (Do hvězd křičím tajná přání, kdo uslyší je nemám zdání, smutný osud prázdných dlaní je tam kdesi vepsaný.) a krásny klávesový motív (hlavne tie úvodne fanfáry).

Chytľavým refrénom sa im podarilo ozdobiť aj ďalšiu pieseň Obraz vzopmínek. Je to typ refrénu, ktorý vám znie v hlave ešte min tri hodiny po vypočutí skladby.

Potom nastane drobné uvoľnenie, v podobe pokračovania Královnej Země. Takisto ako prvá časť aj táto sa mi trochu dlhšie dostávala pod kožu ale po niekoľkých vypočutiach si myslím, že albumu rozhodne hanbu nerobí.

Nasledovať bude skladba Útek do nikam a po nej nasleduje balada Pod Gilotínou. Myslím, že páni z Rimortis by dokázali zložiť aj o niečo krajšiu. Ve smečkách by som označil za jasnú koncertnú tutovku.

Skladba v pomerne rýchlom tempe, podfarbená typickými rimortisovskými klávesmi a po asi v polke sóla zaznie vlčie vytie a zborové ooo. (Myslím, že to dokáže pekne burcovať divákov)

Cover na záver

Ako je to tradíciou u tejto kapely aj teraz nebude na albume chýbať cover, ktorým je tentokrát skladba Cestá poslední (ktorá pochádza z repertoára Karla Černocha).

Nakoniec len toľko poviem, že na tomto albume by som si vedel predstaviť o niečo lepší zvuk. To je možno jediná výhrada, ktorú by som k tomuto albumu mal 🙂

Lineup:

  • Milan Hloucal – spev
  • Pavel Pokorný – gitara
  • Vašek Mrzena – basa
  • Honza Kozák – bicie

Tracklist:

  1. Peklo, co říká si svět
  2. Královna Země I
  3. Hvězdám
  4. Obraz vzpomínek
  5. Zastavte čas
  6. Královna Země II
  7. Útěk do nikam
  8. Pod gilotinou
  9. Ve smečkách
  10. Cesta poslední

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Stars Agency

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.rimortis.cz/
https://www.facebook.com/RIMORTISofficial/
https://www.youtube.com/channel/UC3YLJmHguF48fSi6msXKFtA

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *