Rozhovor s Norbertom Farkašom z Tribe zo dňa 10.10.2012

mno

Zdravím, po menších problémoch vám prinášam rozhovor s Norbertom Farkašom z death/thrashcorovej metalovej kapely Tribe. Rozhovor sa konal začiatkom októbra a riešili sme letnú sezónu, nový album a prípravu turné s kapelou Ektomorf.

Zdravím Norbi ako sa máme?

Norbert Farkaš: Mám sa fajne, len teraz sme prišli domov z Česka s kapelou, takže som trošku vyčerpaný ale je to v pohode.

Tento rok okrem toho, že ste vydali album, tak momentálne riešite aj jednu veľkú vec, mohol by si nám o nej bližšie povedať?

Norbert Farkaš: Áno, album sa nám celkom vydaril. Aj kvalitou skutočne predbieha ten predošlý,  myslíme si my, skromne. Dokonca sa nám podarilo zrealizovať potlač a lisovanie a celé to zabaliť do jednoduchého, ale v celku vydareného obalu. Za čo vďačíme Oliverovi Baffymu, nášmu dvornému dizajnérovi :). Tou veľkou vecou máš asi na mysli koncerty, ktoré budeme hrať v rámci Black flag tour skupiny Ektomorf. Áno, dostali sme pozvanie od kapely Sold for evil, ktorá na tomto tour bude vystupovať tiež. Najprv sme mali s kapelami odohrať desať koncertov. To však bolo príliš finančne náročné, preto sme sa rozhodli pre druhú možnosť,  a to odohrať tri koncerty, dva v Maďarsku a jeden v Rumunsku, čo nás vyjde oveľa lacnejšie. Sme radi, že sa nám takáto možnosť naskytla a dúfame, že ju náležite využijeme. Možno nás to opäť posunie niekam …

Vidím, že ste zvolili zaujímavý spôsob distribúcie. Môžeš ho bližšie popísať?

Norbert Farkaš: Asi máš na mysli spôsob distribúcie voľného sťahovania s dobrovoľným príspevkom na určené číslo účtu. Rozhodli sme sa tak, pretože vieme, že väčšina ľudí si radšej album stiahne, pretože na koncerty nechodí atď. Na koncertoch predávame CDčka a pokiaľ niekto CD nechce, chce iba hudbu, môže si ju stiahnuť zdarma, alebo prispieť. Zatiaľ sa však nikto taký nenašiel.

Ak sa to dá takto povedať, ktoré skladby sú tvojimi najväčšími favoritmi?

Norbert Farkaš: Keby som si mal vybrať dve také, ktoré sa mi najviac páčia, tak Endless Apocalypse a Salvation. Endless Apocalypse preto, lebo je rýchla, agresívna a ja osobne mám také veci rád. A Salvation preto, lebo má veľmi dobré riffy a nápady.

Ako to bolo s letnou sezónou, boli aj nejaké festivaly? Poprípade niečo špeciálne?

Norbert Farkaš: Toto leto sme veľa koncertov nemali, skôr sme my na nejaké chodili. Po tom, ako sme pokrstili CDčko, sme boli pozvaní do Michaloviec, kde sme hrali s Mexickou kapelkou Into Sickness. To bola taká špecialitka, keďže sme stretli nových ľudí  z druhého konca sveta, pokeckali sme o tom, ako to je u nich s hudbou  atď,… klasické témy, ktoré preberajú hudobníci. Výborne sme sa bavili. Po tom sme mali už iba dva koncerty, jeden na Outsideria festivale v Trebišove, no a podarilo sa nám odstať aj na 7. Narodeniny Collossea do Košíc. Takisto úžasná atmosféra, fúra ľudí. Tiež máme na tento koncert veľmi dobré spomienky.

My sme posledný rozhovor robili zhruba pred rokom, nastali nejaké zmeny v životoch členov Tribe, poprípade v kapele samotnej (odchody a príchody)?

Norbert Farkaš: Z kapely nikto neodišiel ani do nej neprišiel. Myslím, že ani žiadne zásadné zmeny v životoch sa neudiali..

Mohol by si porozprávať niečo o svojich hudobných začiatkoch a o pripojení k Tribe?

Norbert Farkaš: Pred Tribe-om som nemal žiadne skúsenosti s kapelou, len som si doma skúšal “spevy” hlavne na Cannibal Corpse atď.
No moje začiatky v Tribe začali tým, že sme boli s gitaristom a basgitaristom na koncerte Six Feet Under v Košiciach. Vtedy mi povedali, že chcú začať hrať na koncertoch len vlastné skladby a stopercentne bez chyby. A, že je veľmi ťažké hrať na gitare a spievať pritom bezchybne, takže ma pozvali na skúšku, skúsil som to a odvtedy som už v kapele ako spevák 😀

Ako to je s metalom vo vašom domovskom meste? Sú tam nejaké kluby, kapely a tak?

Norbert Farkaš: Máme tu len jeden maličký metalový klub Heaven and Hell, v ktorom zvyknú byť koncerty tak raz za 2 mesiace. Kapiel tu máme málo – sú tu chlapci z Born 4 Reason, ktorí hrajú taký alternatívny rock, potom kapela Punkreas, ktorú asi netreba zvlášť predstavovať a nový projekt Pissed Off, ktorý hrá Hardcore a spevákom je náš basgitarista Dávid. O iných kapelách neviem.

Ak by si si mohol niekedy na nejaké to európske turné niektorú z nich zobrať, ktoré by to boli?

Norbert Farkaš: Určite by sme zobrali so sebou Pissed Off, lebo sa nám páči ich hudba, je žánrovo najbližšie k nám a sú to dobrí ľudia.

Ok, tak ďakujem za rozhovor. Prajem všetko dobré, nech sa vám podarí dať do kopy to turné a poprosím klasicky nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Norbert Farkaš:  Odkazujeme čitateľom, nech sú zdraví a šťastní a nech im k tomu dopomáha aj dobrá muzika, možno že aj tá naša. Ďakujeme takisto všetkým, ktorí nám pomáhajú, ako sa len dá pri plnení nášho sna. A tebe prajeme nech ti tvoja stránka funguje ako má a nech máš veľa čitateľov.

Odkazy:
Bandzone: http://bandzone.cz/tribecore
Facebook: http://www.facebook.com/tribeslovakia?fref=ts

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *