Nikdo to tu nepřežije

Myslím, že knihu Nikdo to tu nepřežije právom zaradiť medzi najlepšie knihy aké som kedy čítal. V troch kapitolách (Tětiva se napína, Vystřelený šíp a Volný pád) opisuje život rockovej legendy Jima Morrisona.

nikdo to 2012

Začína príbehom, keď bol Jim ešte malý a videl haváriu indiánskej dodávky spolu so zomierajúcimi indiánmi, túto príhodu neskôr vyrozprával v piesni Riders on the storm.

Kniha opisuje Jima ako žiaka, neskôr študenta s vysoko nadpriemerným IQ, hudobníka, textára a filozofa, ktorý prelomí zábrany konvenčnosti podobne ako spieva v skladbe Break on thru to the otherside a stane sa idolom a sexsymbolom druhej polovice šesťdesiatych rokov.

Pútavý príbeh

Jim hľadá inšpiráciu v mnohých halucinogénnych drogách, jeho početné vzťahy so ženami, jeho premenu zo sexsymbolu na robusného “rhytm and blues” speváka, ktorý sa svojim obscénnym správaním dostáva pred mnoho súdnych procesov. Fanúšikovia ho však milujú a platne kapely The Doors sa predávajú.

Záver knihy opisuje Jimovu cestu do Francúzska, odkiaľ sa už nevrátil. Jeho smrť je však zahalená tajomstvom, ktoré vyvoláva otázky dodnes… Nebudem prezrádzať, túto knihu by som dal čitateľom za povinné čítanie.

Pridaná hodnota

Kniha je doplnená fotografiami,  zoznamom klipov skupiny The Doors a ich podrobne popísanou diskografiou, taktiež v nej nájdeme zoznam básnických zbierok, ktoré Jim Morrison napísal a v malom náklade publikoval. Podľa tejto knihy bol napísaný scenár k filmu Olivera Stonea s názvom The Doors.

Na záver si dovolím citát Williama Blakea, ktorý dokonale vystihuje túto knihu, ako aj celý život Jima Morrisona: “Do paláca múdrosti vedie cesta krajnosti.” Odporúčam čítať knihu a paralelne s čítaním počúvať hudbu The Doors. Určite vás to dostane…”

Autor:  Jerry Hopkins a Danny Sugerman
Vydavateľstvo: Maťa
Rok vydania: 2010
Hodnotenie: 6/6

Tento článok nájdete aj na webe: kniha.diera.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *