Sandbridge – Schyza

sandbridge schyza coverSchyza je debutový album popradskej skupiny Sandbridge. Táto kapela mi bola odporučená už dávnejšie a zaujímavá bola už na prvé počutie.

V posledných rokoch akoby stále viac dievčat naberá odvahu na škreky a vresky a výsledky väčšinou stoja za to. Tak je to aj v prípade Sandbridge.

Zaujímavé však je, že speváčka okrem screamov a growlov spieva aj čisto. Vytvára to veľmi príjemný kontrast, miestami až nádych romantiky, ale nedajme sa zmýliť. Nečaká nás žiadny výlet na bielom obláčiku plávajúcom modrou oblohou.

In medias res

Album začína poriadne ostro hneď od prvej sekundy piesne Fear. Žiadne intro. Pre mňa trochu prekvapivé, ale ak to kapele nechýba, je pravdepodobné, že ani poslucháčom nebude. Druhá skladba My Dream začne skôr ako si poslucháč uvedomí, že už prešli viac ako 4 minúty.

Sandbridge nám tým zjavne dávajú najavo, že nuda pri tomto ich albume nehrozí. Pieseň My Dream sa mi páči z celého albumu najviac, ale je to len o kúsok viac ako ostatné piesne.

V podobne dynamickom duchu pokračuje album ďalej a bolo by zbytočné venovať sa každej skladbe zvlášť. Každá má niečo do seba a hlavne milovníkom melodickejšieho poňatia death-metalu bude mať čo povedať celý album.

Všetky skladby sa vyznačujú dobrým zvukom, príjemnými melódiami podporenými zaujímavou basou a bicími, sú dynamické a zvyčajne skončia príliš rýchlo na to, aby sa ktokoľvek stihol pri nich nudiť.

Celé toto dotvára prelievanie growlu a čistého spevu, ktorý akoby dotváral “schizofrenickú” tvár albumu. Posledná ôsma skladba My Crying je už iba ďalšou krásnou krvavou višňou na pekelnom zákusku. Tých 32 a pol minúty strávených počúvaním albumu Schyza prejde príliš rýchlo a tak zostáva jediné – pustiť si ho znova od začiatku.

Zhrnutie

Sandbridge si týmto debutom nasadili latku poriadne vysoko. Ich album Schyza odporúčam vypočuť si každému a najmä tým, ktorí majú radi melodický deathmetal. Predpokladám, že prirovnania k iným kapelám nemajú radi, tak nech si každý vytvorí názor sám.

V každom prípade vypočuť si tento album bolo pre mňa veľkým potešením. Vzhľadom na to, že album má rok vydania 2011, si už určite našiel kopec spokojných poslucháčov a kapele pribudlo veľa fanúšikov.

Albumu Schyza dávam 5 bodov zo šiestich a dúfam, že Sandbridge nás čo najskôr potešia jeho nasledovníkom.

Lineup:

  • Tina – spev
  • Drago – gitary
  • Shimon – gitary
  • Miro – basgitara
  • Shilar – bicie

Tracklist:

  1. Fear
  2. My Dream
  3. Born Again
  4. Infernal Turbines
  5. Full of Despair
  6. Gorki
  7. Start to Be Afraid
  8. My Crying

Rok vydania: 2011

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Sandbridge.official/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *