Rozhovor s Radkom Kurcom z Empire zo dňa 5.12.2012

Empire je jedna z najlepších českých hard rockových kapiel súčasnosti s charizmatickým frontmanom Radokom Kurcom. Priznám sa, že počul som už veľa výškarov, ale málokedy natrafím na niekoho s  krásnou farbou hlasu a originálnym spevom. Čo prezradil spevák Radek pri príležitosti vydania nového albumu Show?

Tak zdravím, na úvod sa spýtam aký si mal dnes deň?

Radek Kurc: Hihihi no tedy to jsi se trefil, vykloubil jsem si palec ale jinak normální, blázinec jako před Vánocema. Prostě odjet na pustej ostrov by bylo lepší. Teda ne do zimy ale někam k Hawaii 🙂 Jinak se připravuji na zítřejší koncert!

Ej, tak dúfam, že nebude nejaký problém s tým koncertom 🙂

Radek Kurc: Nenene v pohodě. Jen je to nepříjemný,ale na zítřku to nebude mít vliv 🙂 hlasivky jsem si snad nevykloubil 🙂

Na vašom webe máte uvedené, že ,,Zvuk kapely je inspirován hardrockovým stylem 70. a 80. let v moderním kabátě, pro který je charakteristickým faktorem vysoký hlas zpěváka Radka Kurce a projev bluesové duše italského kytaristy Daria Sapienzi.“ Čím je výnimočné vaše poňatie hard rocku oproti klasike zo 70. a 80. rokov?

Radek Kurc: No jak bych to řekl, asi tím že jsme ovlivněni, to ano ale děláme to po svém a kořeny rock n rollu a blues jsou snad znát. Máme rádi kapely jako jsou Journey, Motley Crue, Cinderella atd…Je toho spousty, jen styl nahrávání se mění a tím pádem i zvuk. Ale stále jsme naladěni v normálním ladění a to dnes kapely moc nejsou. Je to dřina pro zpěváka.

Tiež by som sa spýtal ako vlastne došlo k spojeniu s gitaristom Dairom

Radek Kurc: Myslím, že jsem to už někde řikal. Našel jsem ho náhodou na inzerát, protože jsem hledal lidi pro nový band, který jsem chtěl od posledního účinkování prostě udělat. Měl jsem podaný inzerát a on mi napsal. Pak jsme si dali sraz a on přijel ke mě do studia a když mi zahrál všechno to co jsem měl rád, tak jsem věděl že je to ten první a pravý člověk kterého hledám!

Tento rok sa narodil váš Show ako by si ho popísal niekoľkými vetami?

Radek Kurc: Nejlepší deska za celou kariéru kapely. Ne protože je nová, ale protože jsme postupně dozráli a hudba i texty se moc povedly.Jinak máme rádi všechny naše desky ! jak Zrození draka i Lobotomii.Ale tahle deska je navíc pro nás dost unikátní tím co se stalo v průběhu natáčení.

Vidím, že album je v podstate dielom teba, keďže si výlučným autorom textov a D. Sapienzu, ktorý sa postaral o muziku. Kde si čerpal inšpiráciu pre dané texty?

Radek Kurc: Ano, Dário napsal na tuto desku všechnu hudbu což dříve nebylo, kde jsem se podílel na hudbě taky ale on prostě přinesl velmi silný materiál a bylo rozhodnuto.Moje texty? Věčná inspirace životem a tím co nás provází. Hlavně něžná část lidstva, to je věčná inspirace nejen moje ale i starých malířů. Vidíš je to zvláštní, takových let se o nich píše a malují se na obrazy a stále jako by toho nebylo dost.Prostě příroda umí zázraky 🙂

Jedna z mojich najobľúbenejších skladieb z nového albumu (ak nie vôbec najobľúbenejšia) je Mirabel. Hovorí jej text o niekom konkrétnom?

Radek Kurc: Moje také, je to text který mi neustále připomíná jak všichni jsme zranitelní….

Bohužiaľ to CD ako si vyššie spomenul, sprevádzala aj smutná udalosť, smrť bubeníka Aleša Zimolku ako prebiehalo hľadanie jeho nástupcu?

Radek Kurc: Ano Aleš… Ten nám způsobil neuvěřitelnou bolest, nedokázali jsme si vůbec představit že budem bez něj. Není to jako, že někdo odejde do jiné kapely. On si prostě odešel a ani se nestihl rozloučit! Proběhl konkurz a ozvalo se spousty bubeníků kteří to chtěli zkusit. Nešlo to. Až teprve Tomáš Stloukal kterého oslovil Miki na doporučení, se prostě osvědčil.Navíc to byl kamarád Aleše a ač sami vyučovali na své nástroje (Tomáš stále vyučuje a doufám že bude ještě vyučovat dlouho!) byli žáky prof.Veselého, což samo o sobě vypovídá o kvalitách bubeníka (bubeníci vědí) dokázal zaplnit mezeru tím, že to zahrál tak jak jsme to cítili! Navíc jsme se přesvědčili že je stejnej cvok jako my! Hurá!!!
Vítej v říši rock n rollu!

Plánuje sa na ďalší rok nejaké špeciálne turné k albumu?

Radek Kurc: Ano pomalu si připravujeme na jaro koncerty a chtěli bychom dojet i na Slovensko! Pokud by byl zájem, můžem jezdit k Vám častěj 🙂

Tak minimálne z mojej strany by bol záujem 🙂 Môžeš už povedať nejaké konkrétne miesta?

Radek Kurc: Ne, zatím ne. Vše je v jednání a nemohu napsat věci které nejsou potvrzené.V recenzi jsi zmínil jestli hrajeme věci jako na desce… Ano! Neměníme nic, pokud to neni nutné. Chceme aby lidé znali skladby stejně jako z desky!
Nejblíže jsme zatím potvrzení v Brně, na jaro.

Myslím, že to je super  Ako vyzerá súkromný život členov Empire? (záľuby a záujmy)

Radek Kurc: Začnu Dáriem. Je to počítačový šílenec, web je jeho práce, neustále hraje kdekoliv to jde. Miki se věnuje svým dětem a neustále jezdí někde na kole .Petroff ten se toulá rád po clubech. Hlavně Kain a kolo s lyžema (také je znalec rumu!)  Tomáš vyučuje, a soukromě zatím nevím jak na tom je ale už jsme nějakou pařbu zažili.Ve Vsetíně ukázal jak tančí nad ránem. Myslím že by se mu to vyplatilo vyučovat taky 🙂 Já se věnuju svým dětem a studiu a své Růžence (Rotwice). Jinak miluju Velké americké jezera a tam rád utíkám! Ještě musím říct že jak mohu koštuju víno 🙂

Vidím, že všetci ste pekne vyťažení.  Ako som sa vyššie zmenil jednou z charakteristík Empire je tvoj vysoko položený hlas, ktorý okrem iného ma aj veľmi pekné zafarbenie. Venuješ mu aj nejakú špeciálnu starostlivosť?

Radek Kurc: Jo  Léčím ho vínem… 😀 Ne opravdu mam štěstí že je tak od přírody.

Máš aj nejaké iné hudobné aktivity okrem Empire? (speváka s tvojím hlasom by som si vedel predstaviť napr. v nejakej heavy/power metal kapele)

Radek Kurc: Hahaha, jen své soukromě natočené sólo projekty. Vloni jsem jeden dodělal za podpory kapely. Jmenuje se Gang a kytaru mi hrál můj syn. Najdete ukázky na youtube.
Power metal mě moc nebere. Ale poslechnu si to.

Mohol by si spomenúť nejaký krátky pribeh ako začal tvoj muzikantský život?

Radek Kurc: Na střední škole jsem se začal učit na kytaru to bylo v 1 ročníku. Tam jsme si udělali první band. Byla to sranda když si dnes vzpomenu 🙂 Pak s klukama na vesnici a v 17ti jsem přišel do Prahy za velkým uměním.Hrál jsem na kytaru v kapele Antracit, pak jsme potkal pár dalších senzačních lidí se kterými jsem začal spolupracovat. Prošel jsem pár kapel natočil nějaké desky a založil s Dáriem a Mikim EMPIRE.

Ak by si porovnal obdobie, v ktorom si začínal s dnešnými časmi ako by to vyzeralo?

Radek Kurc: Začal jsem hrát už za bolševika, tak to je složité porovnávat. Nic jsme neměli nahrávky se nedali pořizovat mimo toho co jsme si udělali sami na kazeťáky.Je pravda že lidi chodili na koncerty, ale nevím jestli víc nebo míň, protože toho zdaleka tolik nebylo je fakt že jsme měli neustále plno, ale TV nebyla a rádio se nedalo poslouchat. Dnes je přetlak a kapela to většinou nevydrží. Je na ní vyvíjen tlak a když se nepovede pár koncertů většinou to vzdají. Chci říct že je to dnes o tvrdé práci a CD nebo klip je jen ta třešeň na dortu.Zároveň to není jako dřív když kapela natočila CD tak už si mohla diktovat. CD je dnes jen taková vizitka a je jen na kapele jako ji chce mít. Nejsme parta co musí být každý den v bulváru, o to nestojíme, chcem hlavně hrát a bavit se s lidma kteří mají rádi rock jako my!

Ako vidíš perspektívu Emipre v najbližších desiatich rokoch?

Radek Kurc: Hihih no 10roků je dlouhá doba, víš už nám není 30. Když budem zdravotně ok, budem hrát. Pokud lidi budou chtít poslouchat, budem hrát 🙂 Nevím jestli se budou točit CD nebo co vlastně kdo vymyslí ale necháme se překvapit.

OK tak ďakujem za rozhovor, som rád že si si na mňa našiel čas a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu

Radek Kurc: Lidé, fans a prostě všichni, najděte si čas na sebe, hudbu, krásy života užívejte. Nenechte se otrávit politikama a radši noste milenkám, ženám a přítelkyním květiny vezměte je na rock n roll a NEZAPOMEŇTE ČÍST METALMANIU která Vám všem nabízí pohled do světa hudby!!!!! Mějte se parádně a děkuju za celou kapelu že zase někdo dělá něco užitečného pro Československou scénu!!! Vivat Metalmánia!!!! Radek

Youtube ukážka:

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.empireband.cz/
Bandzone: http://bandzone.cz/empire
Facebook: http://www.facebook.com/groups/116634309320/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *