Mr. Pig – Mr. Pig

Mr pigSpeváka Jozefa Wlaschinského som prvý krát zaregistroval v kapele Trigger, s ktorou som ho videl aj naživo. Neskôr som sa dozvedel o jeho účinkovaní v bande Mr. Pig. Príjemným prekvapením pre mňa bolo, že okrem neho hrá s nimi Jiří Karpjuk, ktorého mnohí milovníci power a speed metalu poznajú ako člena výbornej kapely Krleš. Pre tých, čo majú radi aj doom metal, možno nebude neznámy ani bubeník Tomáš Benda, ktorý istý čas účinkoval u Grope for Thesis z Havířova (aspoň podľa encyklopedie metal-archives 🙂 ).

Na danom debute nám páni ponúkajú 9 výborných skladieb, v ktorých môžete spoznať ich najväčšie poklady. Pochválil by som hlavne vyššie zmieneného speváka Jozefa, ktorý je jeden z najlepších hlasov, aké sa v poslednom čase urodili v tamojšej metalovej scéne. Pochvalu si taktiež zaslúži aj managerka Pavlína Lašťovková, ktorá sa im postarala o väčšinu textov. Musím povedať, že tak dobré texty som už dávno nepočul.

Album začne pekne pozvoľna rockovým songom Biker, ktorý sa od iných líši tým, že ako autor muziky a textu je uvedený basgitarista Břetislav Hemiš. Po ňom, ale zažijete smršť v podobe skladby Jiný svět. Naplno sa v ňom ukáže v čom spočíva, sila kapely. Text rozpráva o človeku, ktorý sa narodil do zlého sveta (Neuprosný čas tě probouzí, spát by si chtěl dál – to nehrozí… Vychadzíš z domu, nikdo tě nevnímá. To nebyl výbeř tvuj, život na zemi. Nemaš cestu dláždenou mincemi…)…

Taktiež tu uvidíte, aký poklad ma táto kapela v podobe Jozefa. Najprv pekne pomaly, ale neskôr, keď príde na refrén, tak budete mať pocit, že vás zalial studený pot, ktorý vzápätí naberie bod varu, akoby ste mrzli a horeli zároveň.

Trochu si oddýchneme pri Jízde, výpovedi človeka, ktorý “ vždycky chtěl někde hrát – bandu mít, s kapelou svou život žít“.  Tú vás zaujme pekný, až “accepťácky“ gitarový motív a celkom pekne sólo. Jozef dopraje hlasivkám menší oddych, aby sa na vás mohol po tom vyrútiť s ďalšou skladbou Nevěřím. Tento song som počul ešte ako demo a musím povedať, že táto verzia bohužiaľ čiastotočne stráca na údernosti oproti predošlej. Ale taktiež, je to jeden z pokladov CD výborná, energická muzika a taktiež výborný odkaz pre katolíckeho vodcu (Truhlářuv syn tenkrát v chudobě žil. Kde ty bys dneska bez bohatství byl… Nevěřím v tvé spojení s bohem. Nevěřím, když vidím vše kolem…). Verím, že sa z nej stane hymna nás všetkých, čo nemáme radi činnosť tohto človeka, ktorý sa s obľubou tvári ako svetová morálna autorita.

Teraz príde na rad dlhší oddych a to v podobe až pop rockovej Odchod a songu, ktorý poteší milovníkov kovových tátošov – Motorkářska.

Postupne začneme opäť pridávať, najskôr v podobe piesne Nevěrná. Na úvod príjemný gitarový motív a milovníci predchádzajúceho pôsobiska Jiřího Karpjuka Krleš, budú určite poznať to neoklasické sólo, ktoré bolo použité už v hitovke Kletba (The Curse).

Energia nebude chýbať ani v skladbe Cizí žena. Tú by som typoval na jasnú koncertnú tutovku. Vďaka jej rytmu bude ako stvorená na skákanie na koncertoch a taktiež nechýba ani jedno z najlepších gitarových sól albumu. Tu krásne vidno, že Jozefovi okrem energických metalových vecí typu Nevěřím alebo klasickejších rockovín svedčia aj takéto pekné balady.

Česká rocková scéna je bohatá o nový album. Už teraz netrpezlivo čakám ďalší album a ak bude niekde v okolí koncert Mr Pig, tak ho navštívim. Verím, že aj vy 🙂

Lineup:

  • Jozef Wlaschinksy – spev
  • Jiří Krapjuk – gitara, klávesy
  • Pavel Kubásek – gitara
  • Břetislav Hemiš – Basgitara
  • Tomáš Benda – bicie

Tracklist:

  1. Biker
  2. Jiný Svět
  3. Jízda
  4. Nevěřím
  5. Odchod
  6. Motorkářská
  7. Nevěrná
  8. Sen
  9. Cizí žena

Vydavateľstvo: Samovydanie

Rok vydania: 2012

Hodnotenie: 5,5

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *