Witch Hammer – Never Stop (dvojrecenzia)

Obal_150x135Po výbornom albume Zodiac, kde sa Witch Hammer zaoberali človekom žijúcom, ktorý sa dostáva sa zo znamení zverokruhu, koncom minulého roka vyšiel jeho nasledovník. Kapela má za sebou kopu koncertov a tento krát sa ich texty mne osobne javia ako pocta rockandrollu pri zachovaní tradičných prvkov kapely ako výborný spev Jana Šotovského.

Do samotného albumu nás uvedie aj pekný obal, kde kapela pózuje v aute pred legendárnym klubom 7th heaven club (aj keď sa nejedná o skutočnú foto 🙂  Osobne nemám rád, keď sa veľmi rieši obal daného CD, ale v tomto prípade si kapela skutočne dala záležať. Myslím, že lepšie vyzerá lesklé papierové vyhotovenie ako klasická umelina.

Priznávam sa, že ešte pred počutím tohto albumu, som mal trochu obavy či kapela výrazne nezmení štýl. Ale hneď ako som ho prvý krát počul, moje sklamanie bolo hneď preč.

Ale poďme k obsahu. Začneme introm a po ňom sa na vás vyvalí skladba We Are Back, ktorá neskôr prejde na pekný šľapavý rytmus. Hneď pri jeho prvom vypočutí som vedel, že kapela nemení svoj štýl, ale sú to páni ako ich poznáme. Takisto ma hneď chytil aj výborný refrén (We are back! Condemnation ones. We are back! Overbearing, rude and wild 🙂 ).

Vo veľkom nasadení pokračuje aj klipová Dirty Rock & Roll. Podobne ako pri prvej skladbe aj tu máme výborné nasadenie a výborný refrén. Tú pieseň sa mi začiatkom minulého roka podarilo zažiť naživo v humenskom klube Nostalgia a musím povedať, že na živo mala slušné grády.

Ďalšie tri skladby, predstavujú o niečo rockovejšiu tvár kapely. Prvá Before you Break Me Again je síce o niečo pomalšia, ale treba oceniť vkusný gitarový motív a taktiež pekné sólo. Druhá Maestro je o niečo rýchlejšia a možno aj chytľavejšia, ale myslím si, že chlapci dokážu spraviť aj lepšie veci.  Niečo podobné by sa dalo povedať aj o Train to Your Brain.

V ďalšej sa budeme snažiť chytiť nejakého toho čerta v mene rockandrollu chytiť za rožky. Grab the Devil by the Horns sú Witch Hammer ako ich poznáme. Pekný šľapavý rytmus a pod. A ako som už naznačil, text sa opäť nesie okolo rockandrolloveho štýlu (In the name of rock & roll, grab the devil, by the horns 🙂 ).

Podobne ako zatiaľ na každom albume ani tentokrát nebude chýbať, ani baladická skladba – Private tragedy. Aj keď svojou kvalitou mierne zaostáva za veldielom Living on my Own, ale na albume sa nestratí. Hlavne čo zaujme, tak je to vokálny prejav Jána Šotkovského. Garantujem vám, že už pri prvých minútach, budete cítiť ako hovoria naši bratia Česi “mrazení u zád“.

Streat racer by som vďaka jej chytľavosti označil za jasnú koncertnú tutovku. Vďaka všetkým jej znakom ako pekný rýchly rytmus, chytľavosť a taktiež je ukážkou, že Ján svojím vokálom dokáže zamraziť aj v prípade takýchto rýchlejších piesní.

Vo výbere skladieb sa páni zrejme radili heslom, že to najlepšie na koniec o čom svedčí predposledná skladba, Princess of Desire. Takú skvelú ukážku gitarového umenia, som od WH ešte nepočul. U mňa jednoznačne kandidát na najlepšiu skladbu albumu.

Ak ste si obľúbili skladby typu F*ck my Baby Tonight, budete spokojný aj s poslednou riadnou skladbou The Wildest Sluts. Som zvedavý ako to bude s jej koncertným predvedením (dozviete sa čoskoro v rozhovore s Petrom Caputom 🙂 ).

Bonusom je prvá česky spievaná vec v histórii WH a to Vzdor a vzete, čo je vlastne No Risk, No Glory, ale s českým textom. Zo začiatku mi tá čeština moc nesedela, ale potom som jej prišiel na chuť. Je to pekné spestretnie albumu, ale dúfam, že anglicky spievané songy úplne nevymiznú.

Witch Hammer pokračujú v započatej ceste prvými dvoma albumami. Ak máte radi dobrý old school heavy metal, tak odporúčam objednať album a v prípade, že páni budú hrať niekde v okolí vášho mesta, tak to určite nezmeškajte.

Lineup:

  • Ján Šotkovský – Spev, Gitary
  • Oldřich Volný – Gitary
  • Petr Caputa – Basgitara
  • Robert Mišun – Bicie

Tracklist:

  1. No risk, no glory
  2. We are Back
  3. Dirty rock and roll
  4. Before you Break me again
  5. Maestro
  6. Train through your brain
  7. Grab the devil by the horns
  8. Private tragedy
  9. Street racer
  10. Princess of desire
  11. The Wildest sluts

Bonus:
Vzdor a vztek (česká verzia No risk, no glory)

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.witchhammer.cz/
https://www.facebook.com/WITCH-HAMMER-329951524255/
http://bandzone.cz/witchhammer
https://www.youtube.com/channel/UC9MufB5zGW8OQfI3EDAsR9A

Hodnotenie: 5/6

Buco

Musím sa priznať, že nový počin Witch Hammer si ma získal už od prvých tónov gitary. Čo sa mňa týka, je to jedna z najlepších kapiel na českej heavy scéne. Never stop sa nesie v duchu starého poctivého heavy metalu, s prvkami  heavy rocku z osemdesiatych rokov.

Hlas Jána Šotkovského mi pripadá ako Toby Samet skrížený s Blackie Lawlesom, čo je musíte uznať smrtiaca kombinácia. Netuším či sú chalani z Witch Hammer fanúšikovia takejto muziky, ale mne osobne to tak pripadá.

To čo chalani predvádzajú na Never stop, nie je heavy metal ako ho poznáme dnes. Žiadne tremolo, arpeggia ani texty s fantasy tématikou. Je to návrat ku samotným koreňom heavy metalu a heavy rocku. Na časy, keď sa po pódiách preháňali muzikanti s obrovskými nasprejovanými vlasmi v kožených bundách. Časy prvej doby metalovej.

Prvá skladba We are back sa na vás vyrúti ako nadržaný býk a nenechá vás chladnými, až kým neskončí.  Nasleduje moja najobľúbenejšia z celého albumu Dirty Rocnroll.  Ta nálada osemdesiatych rokov z tejto piesne len tak srší.

Oproti priekopníkom heavy rocku ako Wasp a podobné kapely, Witch Hammer primiešali do ich rytmiky progresívne prvky, časté napískavanie strún a všetko to, čo robí a vždy robilo heavy metal heavy metalom.

Ďalšia skladba sa nesie  skôr v rockovom duchu. Before you break me again.

Nasledujúca vec je v typicky rockovom štýle. Maestro je tak ako všetky skladby na Never stop nabitý energiou a zo Šotkovského hlasu, máte pocit akoby Vás niekto polial benzínom a zaroveň uhasil v tej istej chvíli, energický vokál ktorý preniká do kosti ako dýka, s rozžeravenou čepeľou. Ďalšia vec, ktorá stojí za povšimnutie.

Grab the devil by the horns– Vypalovačka ako sa patrí. Ak sa niekedy natočí druhý diel Tenacious D- Pick of destiny, chalani by k nemu mali zložiť soundtrack 🙂   Táto pieseň by satana odrovnala po prvých tónoch.

Zbesilé tempo, drsný text s častým použitím slova fuck, čo myslím, že každý vie čo znamená v angličtine 🙂 , dvojkopák počas sólo pasáže a pekná harmónia na koniec. Skrátka parádna vec. Tak chyťte  satana za rohy v mene rocnrollu ako nám to predvádza Witch hammer a uvidíte, že muzika na ktorej vyrastali naši otcovia nie je vôbec mŕtva.

Private tragedy – Táto skladba mi pripomenula Dia počas jeho pôsobenia v Rainbow. Začiatok skladby je natoľko Diovsky, až to mrazí v kostiach. Navyše text dotýkajúci sa situácie, v ktorej sa môže ocitnúť každý z nás. Ako hovorí samotný názov skladby Private tragedy (Osobná tragédia), nie je ľahké na ceste životom odbočiť tou správnou cestou.

Street Racer  pieseň pojednáva o motorkárovi, ktorý sa cíti slobodný ako vietor a možno sa budem opakovať, ale Never Stop je nabitý heavy rockom, aký tu už dlho nebol, ale všetci sme tajne dúfali, že sa vráti. Nasledujúca skladba ma zaujala svojou kontroverznosťou.

Wildest Sluts – Predstavte si uháňať s touto pesničkou v ušiach  na motorke po nočnom Los Angeles, presne také pocity vo mne totiž táto pieseň vyvoláva. V osemdesiatych rokoch by sa táto pieseň ocitla určíte na ,,filthy fifteen, vedľa Fuck me like a beast od Wasp a Eat me alive od Judas Priest.

Nezabudnuteľné intro, ktoré by sa dalo označiť za porn metalové 🙂  pridáva pesničke na kontroverznosti. Bude asi nemožné, uviesť pieseň s týmto introm aj počas živých vystúpení, ale kto vie čím nás chalani z Witch hammer prekvapia.

Ako Bonus sa na Never Stop nachádza aj prvý počin Witch hammer v ich rodnej češtine. Vzdor a vztek. Samotný Arakain by zozelenel závisťou, že nedisponuje takou peckou. Pri bližšom posluchu, Vám dôjde, že sa jedná o We are back v českej verzií. Podľa môjho názoru by sa mali chalani v budúcnosti uberať týmto smerom a zaradiť na album viac vecí spievaných v ich rodnom jazyku.

A dúfam, že si s tým švihnú, lebo ako hovorí samotný text ,, Žhavá nálož tiká v Nás 🙂  Neviem sa dočkať ďalšej nádielky, ktorá nás od Witch Hammer čaká možno aj tento rok.

Podtrhnuté, sčítané najlepšia kapela na českej heavy scéne. Nefalšovaný príklon k muzike osemdesiatych rokov, doplnený množstvom ďalších vplyvov. Ako fanúšik sa teším na ich koncerty a ďalšie albumy.

Povinnosť pre starých metalových veteránov, ale aj zelenáčov, ktorý chcú počuť hudbu, ktorá s nimi šľahne o zem a zároveň ich vynesie do nebies aby si naplno vychutnali tento kokteil toho najlepšieho z rockového žánru, čo Nás história naučila.

5,5/6

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *