Zodiac – Never Say Never

zodiac never say cover

zodiac never say coverČeská kapela Zodiac vydala v minulom roku po trinásťročnej pauze svoju tretiu nahrávku (vrátane dema) pod názvom Never Say Never. Ako jednoznačne pozitívny počin je možné hodnotiť to, že ho dali na svojej stránke k dispozícii na stiahnutie zadarmo a tým nielen potešili svojich doterajších priaznivcov, ale určite si získali aj ďalších.

Ak by sme chceli zaškatuľkovať ich štýl, tak by sme tento ich album položili buď na poličku death alebo thrash metal. To už by záviselo zrejme od preferencií jednotlivých poslucháčov. Mne najviac pripomínajú svojim štýlom “starú školu” z osemdesiatych rokov a mám pocit, že v takejto polohe sa aj oni cítia najlepšie.

Nikdy nehovor nikdy

Na albume Never Say Never neprinášajú nič revolučné, skôr to vyzerá tak, že ho nahrali jednoducho pre radosť z hry a z tvorby. Teda, že nie je ich prioritou byť práve revolucionármi a experimentátormi, ale jednoducho zahrať si to, čo majú radi.

Úvodná skladba požičala názov celému albumu a musím povedať, že tá sa mi zo všetkých deviatich piesní páči najviac. Znie totiž trochu “modernejšie” a pre mňa zaujímavejšie ako vodopád riffov, ktorý nasleduje po nej. Piesne s poradovými číslami 2, 3 a 4 pôsobia miestami až príliš štandardne a opočúvane… všetko z nich mi pripomína niečo, čo som už počul.

Chvíľami to vyzeralo nádejne a už-už sa niektorá z piesni začínala vyvíjať zaujímavým spôsobom, keď sa zrazu každá akoby sekla a zase sa všetko vrátilo do pôvodných koľají. Z tohto delostreleckého útoku trochu vyčnieva päťka na albume – skladba Daemon.

Myslím, že keby boli podobných skladieb zaradili na album viac, urobili by lepšie. Nejde pritom o nič šokujúce, len mierna zmena vo zvuku, trochu iné aranže… a je to. Na tom vidno, že kapela má potenciál, ale nevyužíva ho naplno.

Nádejne začína aj Fire and Brimstone, ale postupne sa prehupne do zdanlivo nekonečného blúdenia po planinách spálenej krajiny v podsvetí. To isté sa dá povedať aj o sedmičke Thrashing. Posledné dve piesne sa mi zdajú o niečo lepšie, zvlášť úplne posledná I Hate Lies.

Ak táto posledná napovedá o ďalšom smerovaní kapely a ak na ňu budú nadväzovať piesne na ich ďalšej nahrávke, tak to vôbec nebude márne. Na to si však musíme počkať, kým Zodiac nové piesne nahrajú.

Celý album vyznieva tak trochu kontroverzne. Skladby, ktoré prinášajú nové melódie a vcelku dobrý zvuk sa striedajú s takými, ktoré sú doslova klasickým vývarom zo všetkého staršieho, čo sme vrámci tohto štýlu mohli kedy počuť.

Vyplýva mi z toho, že kapele nešlo ani tak o to, aby sa jednoznačne niekam zaradili, ale že jednoducho nahrali pesničky tak, ako sa im páčili bez akéhokoľvek obmedzovania.

Konečný verdikt

Takýto prístup je určite fajn, ale trochu to nabúrava celistvosť hotového diela. Dúfajme, že tento album nahratý po pomerne dlhej dobe im poslúži ako dobrý odrazový mostík pre ďalšie nahrávky, ktorých sa snáď dočkáme skôr.

Ťažko sa mi aj určuje to, koľko bodov by som im mal priradiť. Na jednej strane mi je veľmi sympatické zdieľanie hotového albumu na internete zadarmo, na druhej strane predsa len… to nestačí. Album je jednoducho priemerný. V našej stupnici mu patria 3 body.

Lineup:

  • Tom – Spev, Gitary
  • Paul – Gitary
  • Mojza – Basgitara
  • Martin – Bicie

Tracklist:

  1. Never Say Never
  2. Dirty Money
  3. Vatican
  4. Bedlam
  5. Daemon
  6. Fire And Brimstone
  7. Thrashing
  8. Fucking Day
  9. I Hate Lies

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.zodiac-band.com/
https://www.facebook.com/ZodiacCZ/
https://www.youtube.com/channel/UCGNK-KyjYD0S2pBiEdLhTsQ/
https://zodiac-metal.bandcamp.com/

Hodnotenie: 3/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *