Stratovarius – Polaris

stratovarius polaris cover

stratovarius polaris coverV roku 2008 sa stala zlomová vec v radoch Stratovarius. Ich dlhoročný leader a tvorca väčšiny materiálu, ktorým si získali mnohých fans ohlásil, že kapelu rozpúšťa.

Zvyšní členovia sa s tým nezmierili, ale ohlásili, že sa obzerajú po jeho náhrade. Nakoniec sa ňou stal mladý Matias Kupianen. Taktiež po menších ťahaniciach s Timom oznámili, že pokračujú ďalej pod značkou Stratovarius. Výsledkom bol album Polaris.

Samozrejme tento krok spôsobil pomerne rozporuplné reakcie fans. Mnohí sa obávali ako bude kapela vyzerať bez ich zásadného člena, ale kto sledoval dianie okolo nich mohol tušiť, že situácia sa vyvinie podobným spôsobom (hlavne neustále psychické problémy Tima Tolkkiho a nepripúšťanie ostatných spoluhráčov k tvoreniu skladieb).

Zmeny

Po tejto zmene sa do skladania pustila celá kapela (s výnimkou bubeníka Jorga Michaela). Gitarista Matias sa nám hneď na úvod v skladbe Deep Unknown ukáže v plnej paráde. Jedna sa o typickú Stratovarius skladbu v strednom tepe so zaujímavým melodickým motívom.

Napriek tomu, že autorom je spomínaný člen, tak do tejto piesne je veľmi výrazne zapojený aj klávesak Jens Johanson. Elektronické zvuky jeho nástroja sa nesú celou jej dĺžkou, až to občas lezie na nervy. Toto budeme vidieť aj na ďalších albumoch.

Vo Falling Star patrí autorstvo druhému najmladšiemu členovi albumovej zostavy basákovi Laurimu Porovi. Tá je zaujímavá striedaním vkusného gitarového motívu s klávesovým – mierne pripomínajúcim klasiku Hunting high and Low a taktiež je okorenená zaujímavými progresívnymi prvkami.

King of Nothing je Jensova vec. Celou skladbou sa nesie klávesový motív, ktorý dopĺňa Matias a Timo tu spieva v stredných polohách. V kontexte s ďalšími Jensovými skladbami na tomto CD mi príde táto ako najslabšia.

Zásadné momenty

Blind je taktiež Jensova vec, ale napriek tomu tu dostal viac priestoru Matias a nechýba tu ani typické rýchle Stratovarius tempo. Nájdeme tu aj vcelku chytľavý refrén, vďaka čomu radím túto pieseň za jednu z najlepších na danom albume. Winter Skies je prvou baladou albumu. Napriek peknému Kotipeltovemu spevu, oproti druhej balade je pomerne slabšia.

Forever today hodnotím ako najlepší počin albumu. Autorom je Lauri. Veľký priestor ma v nej aj Matias a aj v sóle nám ukázal čo v ňom je. Jednoducho ukážka, že ide to aj bez Tolkkiho. Druhým najlepším je nasledujúci

Higher We Go. Za najlepší song som označil predchádzajúci, ale tento mi príde ako najtypickejší Stratovarius. Rýchle tempo, typický Jorgov štýl bubnovania a tradičné melódie. Len sólo by som si vedel predstaviť o čosi lepšie.Somhow precious je spoločným dielom Kotipelta a Matiasa.

Celkom pohodová vec s precíteným Timovym spevom. Mierne evokuje What Can I Say z albumu Intermission. Nasleduje pomerne monumentálna vec Emmancipation suite rozdelená na dve časti. Trochu trvalo, kým som jej prišiel na chuť, ale je to krásna ukážka novej tváre kapely. Tak vyzerá, keď sa k typickým Strato prvkom pridá niečo nové čo ich pekne doplní.

Nakoniec sa s nami páni rozlúčia Lauriho baladou When the Mountains Fall. Títo chlapci mali vždy talent na balady a tak je to aj tentoraz (aj keď vyššie zmienená sa im moc nepodarila). Text je zameraný na tému nešťastnej lásky a Tima tu doprevádza gitara a Jens so svojimi klávesami.

Verdikt

Napriek tomu, že v dobe vydania tohto diela som patril k tým, čo neboli nim moc nadšení musím povedať, čo už som vyššie spomenul – ide to aj bez Tima Tolkkiho. Ale bol by som rád, keby gitarista Matias mal väčší priestor a keby sa nevynechávali jeho sóla v niektorých piesňach.

Lineup:

  • Timo Kotipelto – spev
  • Matias Kupiainen – gitary, doprovodné vokály
  • Lauri Porra – basa, doprovodné vokály
  • Jens Johansson – klávesy, doprovodné vokály
  • Jörg Michael – bicie

Tracklist:

  1. Deep Unknown
  2. Falling Star
  3. King of Nothing
  4. Blind
  5. Winter Skies
  6. Forever Is Today
  7. Higher We go
  8. Somehow Precious
  9. Emancipation Suite I: Dusk
  10. mancipation Suite II. Dawn
  11. When Mountains Fall

Rok vydania: 2009

Vydavateľstvo: Edel Music AG

Youtube ukážka:

Linky:
http://stratovarius.com/
https://www.facebook.com/stratovarius
https://www.instagram.com/stratovarius/

Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *