Matias Kupiainen (Stratovarius) – ,,Všetci sú veľmi nadšení…”

Matias Kupiainen gitarista 2024

Matias Kupiainen gitarista 2024Stratovarius vydali tento rok nový album Nemesis, ktorý je v recenziách na rôznych magazínoch veľmi cenený. Čo na to hovorí gitarista Matias Kupiainen?

Zdravím Matias, tento rok to už bude 5 rokov, od kedy si v kapele nahradil Tima Tolkkiho, aký je to pocit?

Matias: Cítim sa viac sebaisto ako predtým. Myslím, že náš nový bubeník a nový album nám dal viac sebavedomia. Všetci sú veľmi nadšení a nemôžu sa dočkať, až budú opäť na cestách.

Čo by si mohol povedať k čerstvému albumu Nemesis?

Matias: Je to veľmi silný materiál a myslím, že je to najlepší album, aký som spravil so Stratovarius. Tento raz sme strávili viac času jeho dokončovaním a nebol uponáhľaný ako naše dve albumy predtým. Viac času, znamená viac kvality.

Osobitý album

Pri jeho počúvaní mam pocit, že ste chceli isť úplne iným smerom ako boli vaše typické albumy. (Nič, čo by pripomínalo diela ako Visions, Episode). Je to pravda?

Matias: Nie, je to úplne iný prístup. Samozrejme, sú tam nejaké nové prvky, ale jadro je Stratovarius. Snažili sme sa urobiť veľmi melodický a veľmi heavy album a podarilo sa nám to celkom dobre. Ak máš na mysli staré albumy, tak melódia je stále jednou z najdôležitejších zložiek v našej hudbe.

Znie to viac progresívne, hlavne gitarové riffy. Bol to zámer?

Matias: Neskúšal som robiť progresívne riffy, ale neskúšal som robiť ani niečo na spôsob starej školy. Proste bolo to veľmi prirodzené, ako celá produkcia albumu. Nedohadovali sme sa o ničom, všetko išlo samé.

Kto napísal najviac materiálu na album?

Matias: Myslím, že som to bol ja. Napísal som šesť vecí: Abandon, Unbreakable, Stand My Ground, Halcyon Days, One Must Fall a Nemesis. Timo napísal väčšinu textov k mojím veciam okrem Unbreakable a One Must Fall.

Aké to bolo spolupracovať s novým členom – Rolfom Plivem? V čom sa líšila daná spolupráca od predchádzajúcich čias?

Matias: S Rolfom sme strávili v štúdiu asi dva týždne. Priniesol veľa čerstvých nápadov, nový prístup k materiálu a myslím, že je to jeden z hlavných dôvodov prečo je ten album dobrý ako je.

O čom hovorí text poslednej skladby Nemesis, ktorá mňa osobne najviac zaujala?

Matias: Text hovorí o kazateľovi, ktorý mal moc podieľať sa na spravodlivosti. Myslím, že vďaka tomu textu, je to jeden z najsilnejších songov na albume.  Keď spievaš “POWER“ v power metalovom songu, nemôže to byť zlé? 🙂

Chystané akcie

A čo pripravovane turné? Môžeš povedať niečo bližšie?

Matias: Pripravovali sme sa od januára a rozmýšľame, aké skladby by sme mali hrať. Je takmer nemožné preskočiť piesne z Nemesis, takže zaradené budú takmer všetky. Bude ťažké spraviť setlist pre turné, ale myslím, že nájdeme nejaký kompromis medzi starými a novými songami.

Cele turné bude spoločne s Amaranthe? Alebo môžeme neskôr čakať aj iné kapely?

Matias: Pripravujeme tvz. split-headline-tour s Amaranthe. Obidve kapely budú hrať okolo 75 minút a okrem toho budeme mať kapelu z americkej Floridy – Seven Kingdoms, ktorá bude predskokanom. Bude to veľká power metal party každú noc 🙂

Nehudobný život

Čomu sa venujú členovia Stratovarius, keď si chcú oddýchnuť od muziky?

Matias: My neodpočívame od muziky, sme muzikanti 😀 V podstate pracujeme celý čas. Keď to nie je Stratovarius, pracujeme na ďalších hudobných projektoch alebo skladáme nový materiál. To sú skutočne raritné momenty, kedy sa nevenujeme hudbe 🙂

Odkedy si začal vnímať Stratovarius a ktorý ich album si počul ako prvý?

Matias: Myslím, že okolo rokov 1996-1997, keď vydali albumy ako Episode a Visions. Prvý song, ktorý som počul bol Speed of Light. Nepamätám presne, ale spomínam si, že som sedel v spálni môjho kamoša a on mal kazetu, kde bola táto vec. Bol som totálne unesený, ako niekto dokáže hrať na gitaru takým spôsobom.

Stretol si sa niekedy osobne s Timom Tolkkim?

Matias: Stretol som sa s Tolkkim niekoľkokrát a považujem ho za priateľa. Mali sme pekné rozhovory na tému aktuálnej zostavy a hudobného prístupu a porozumeli sme si. Skutočne ho rešpektujem a myslím, že on to vidí takisto.

A čo ľudia vo vašej krajine? Akceptujú súčasnú zostavu? (Čo sa týka Slovenska, mám známych, ktorým Timo Tolkki chýba doteraz)

Matias: Novú zostavu fanúšikovia prijali veľmi dobre. Samozrejme, sú ľudia, ktorí sa zaprisahávajú v Tolkkiho mene, rozumiem im a akceptujem to, ale musíte si uvedomiť, že ľudia aj kapely musia isť dopredu a nie ostať v minulosti.

Názory sú ako rite, každý ich má 🙂

Ako vyzerá bežný život u vás vo Fínsku?

Matias: Šedo 🙂 Trávim veľa času v štúdiu (5 by 5 studio), robím nejakú muziku, cvičím, staviam gitarové aparáty, mixujem, produkujem atď… Neviem a ani ma veľmi nezaujíma, čo sa deje vonku.

Čo sa týka politiky, tak tú totálne ignorujem a som trochu asociál. Som rád sám. Možno som trochu blázon, ale takým spôsobom žijem 🙂

Budúcnosť?

Ty si sa v jednom rozhovore (myslím, že pre český časopis Spark) zmienil, že máš aj taký recesistický grindový projekt? Funguje ešte?

Matias: Haha 🙂  Áno, mám grind projekt, čo sa volá Fist in Fetus. Je to dvojčlenná kapela, ja a Perttu Vänskä. S daným projektom sme začali okolo rokov 2005-2006 a máme jedno EP, ktoré bolo zverejnené na nete k voľnému stiahnutiu (taktiež limitovanú edíciu 200cd).

Od 2008 som veľmi zaneprázdnený so Stratovarius, tak som nemal vôbec čas na tieto veci. Je to fakt srandovný materiál a zároveň veľmi zložitý a náročný. Dúfam, že jedného dňa dokončíme príbeh o sériovom psychopatickom vrahovi.

S niektorými vecami na albume vypomáhal aj známy Tima Kotipelta, Jani Limatainen. Napadla mi taká kacírska myšlienka. Neuvažovalo sa niekedy o jeho pribraní do Stratovariusu ako normálneho člena?

Matias: Nie si jediný s touto myšlienkou. Nanešťastie nemôžem povedať či je to teraz možné. Jani je super človek, výborný hráč a veľmi nám pomohol. Máme s ním nejaké plány, ale je skoro niečo hovoriť.

Ok tak ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré a poprosím o nejaký ten odkaz pre slovenských fans.

Matias: Ďakujem 🙂  Stay heavy! Skutočne sa na vás teším počas turné 🙂

Youtube ukážka:

Links:
https://www.facebook.com/officialkotipelto/
http://www.stratovarius.com/pages/intro.php
https://www.facebook.com/stratovarius/
https://www.instagram.com/stratovariusofficial/

Za spoluprácu s prekladom ďakujem Lesnému Trollovi 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *