Khadaver – New World Disorder

Khadaver New World coverV minulom roku sa na svetlo tohto sveta vydral z temných podzemí fabriky ťažkého priemyslu debutový album prešovskej kapely Khadaver. Po niekoľkých demách a EP sa táto elektro-metalová partia rozhodla vydať prvý dlhohrajúci album New World Disorder.

Základnou niťou, ktorá sa ťahá prakticky všetkými skladbami na albume je dosť desivý pohľad na súčasnosť, ktorú žijeme. Možno kedysi dávnejšie by to bolo skvelé sci-fi, ale dnes aj v realite okolo seba vidíme kybernetické vojny, pokusy o ovládnutie más za pomoci moderných technológií, čudesné masírovanie mozgov más politikmi ale aj náboženskými vodcami a bezútešný stav životného prostredia. Album sa teda stáva akousi zvukovou snímkou dnešného diania.

Temné témy si vyžadujú aj temnú hudobnú atmosféru a tú sa Khadaveru podarilo dosiahnúť takmer dokonale. Zvuk albumu je podľa môjho názoru výborný a nielenže skvelo doplňuje atmosféru textov, ale aj ako “čistá” hudba sa počúva veľmi dobre. Vadiť bude snáď iba ortodoxným gitarovým nadšencom, ktorí už iba z princípu nenávidia synťákové zvuky.

Tých je totiž v rámci tohto albumu viac než dosť. Naopak album by mohol potešiť fanúšikov elektroniky a darkwave.

Pokiaľ ide o jednotlivé skladby, ťažké je niektorú vyzdvihnúť, ešte ťažšie niektorú kritizovať. Od prvej sekundy úvodnej skladby Kampfbereit to znie výborne až do konca poslednej skladby, ktorou je outro Europa In Flames s kúskom prejavu jedného obľúbeného politika.

V pozadí všetkých skladieb znie basová linka a synťákové arpeggia, dopredu sa tlačia bicie, spev, gitara a niektoré synťákové línie. Výsledkom je takmer dokonale jednoliaty celok.

Napriek tomu, že každá pieseň má svoju vlastnú tému a aj svoje vlastné postupy, ktorými je ľahké ich odlíšiť, naozaj nie je možné povedať, ktorá z nich vyčnieva nad ostatné a rovnako nemožno určiť, ktorá by bola horšia ako zvyšok. Na tomto albume poznať dlhodobú prípravu a takisto aj dobre odvedenú prácu pri masteringu a finalizácii celého diela.

Predsa len si dovolím vyzdvihnúť pieseň Binary Runners, ktorá by mohla byť akousi hymnou dnešnej informačnej doby a takisto aj skladbu, ktorá dala meno celému albumu New World Disorder – pretože k nej bol vytvorený aj zaujímavý videoklip.

Khadaver pred pár mesiacmi prijali medzi seba bubeníka a jeho práca môže byť výrazným prínosom pri živých vystúpeniach. Bolo by zaujímavé vidieť ich koncert, pretože z prepracovaného albumu by sa dal vyvodiť dôsledok, že aj ich živá show bude stáť za to. Album je možné si stiahnúť na domovskej stránke kapely alebo si ho objednať v digipacku.

V každom prípade New World Disorder je výborný album a v našej šesťstupňovej hodnotiacej škále si zaslúži určite 5 bodov. Zostáva nám iba dúfať, že Khadaver budú veľa koncertovať a že takto vysokokvalitný album ich bude motivovať k vytvoreniu ešte lepšieho nasledovníka.

Lineup:

  • Nihil Nix – Gitary, Klávesy, Programovanie Bicích, Sample
  • Syonix Khalt – Spev, Basa

Tracklist:

  1. Kampfbereit
  2. 21st Century Antichrist
  3. Vacuity
  4. New World Disorder
  5. Battle Zone
  6. deGenerated
  7. Binary Runners
  8. Digital Whore
  9. A.D. Assault
  10. Technofuneral
  11. Europa In Flames

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: vlastné vydanie bez vydavateľstva

Youtube ukážka:

Linky:
http://khadaver.com/web/
https://www.facebook.com/khadaver
http://bandzone.cz/khadaver
https://khadaver.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *