Krokus – Dirty Dynamite

KrokusSom rád, že aj v dnešnej dobe sa nájdu kapely, čo dokážu prekvapiť kvalitným hard rockom aký sme ho poznali v časoch 70tych a 80tych rokov. Medzi najznámejšie poklady Európy patria aj Švajčiari Krokus. Začali koncom 70tych rokov a pomyselnú vlajku nesú do dnešných čias.

Musím priznať, že po tom, ako som pred časom čítal v českom Sparku, plány na koniec činnosti tak som ich akosi prestal sledovať. Ale, keď sa ku mne dostal aktuálny album, tak som si ho vypočul. Musím povedať, že kapela nestratila nič so svojho šarmu. Servírujú nám pocitví hard rock, moderného strihu, ale pri tom zachovávajúci si kúzlo osemdesiatych rokov.

Spevák sa trochu štylizuje do podoby Bona Scotta s AC/DC, ale napriek tomu, kvalite albumu to moc nevadí.

Album začne strednotempovo, v podobe Hallelujah Rock N´ Roll, ktorá dá sa povedať, je peknou definíciou toho, o čom album je. Príjemný hard rock, postavený na jednoduchých priamočiarych chytľavých gitarových motívoch. V ďalších veciach ako  Go baby Go alebo Rattlesnake Rumble kapela pridá na nasadení vďaka čomu, si užijete tú najlepšiu rockandrollovú jazdu. Menším pošmyknutím je u mňa, pokus z Beatlesackej Help, spraviť citlivú rockovú baladu. Myslím, že ubratím dynamiky a zbaladizovaním ju totálne zabili. Ale napravia to v nasledujúcej, ktorá je podľa kapely “Better Than Sex“. Takto vyzerá, keď sa stretne dobrý úvodný riff, s chytľavým spevom a textom…  Podobne pokračuje aj Dog song, ktorú by som označil za jasnú koncertnú tutovku… V Yellow Mary zaujme hlavné kontrast, medzi jej celkovou melódiou a gitarovým motívom. Po dvoch menej výrazných Bailout Blues a Live My Life si chlapci pre nás pripravia záver v podobe Hardrocking Man, kde si opäť užijeme kvalitnú dávku rockandrollu.

Krokus sú skvelou ukážkou, že s hard rockom to ide aj v dnešných dňoch. Myslím, že keď sa spevák posnaží trochu menej napodobňovať vyššie spomínaného Bona Scotta a do skladieb dajú ešte trochu viac chytľavosti, tak minimálne dokážu prevalcovať celú Európu. Verím, že je to v ich možnostiach.

Lineup:

  • Marc Storace – Spev
  • Mandy Meyer – Gitary
  • Mark Kohler – Gitary
  • Fernando von Arb – Gitary, doprovodné vokály
  • Chris von Rohr – Basa, doprovodné vokály

Hostia:

  • Tommy Heart – doprovodné vokály
  • Mark Fox – doprovodné vokály
  • Kosta Zafiriou – Bicie

Tracklist:

  1. Hallelujah Rock ‘n’ Roll
  2. Go Baby Go
  3. Rattlesnake Rumble
  4. Dirty Dynamite
  5. Let the Good Times Roll
  6. Help! (The Beatles cover)
  7. Better than Sex
  8. Dög Song
  9. Yellow Mary
  10. Bailout Blues
  11. Live My Life
  12. Hardrocking Man

Vydavateľstvo: Sony Music Entertainment

Rok vydania: 2013

Hodnotenie: 4,5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *