Avantasia – The Mystery of Time

avantasia the mystery coverAko správneho milovníka, melodickej metalovej muziky ma potešila správa, že sa pripravuje ďalší Avantasie. Tobi tentokrát, oznámil niečo v tom zmysle, že potešení budú hlavne tí, ktorým sa páčili prvé diely tohto zoskupenia.

Napriek tomu, oproti začiatkom však radikálne obmenil vokalistov a z pamätníkov albumov Metal Opera I a II (ak nerátame hostí, ktorí sa venovali iba nástrojom) ostali iba bývalý „radikálny nemetalista“ Michael Kiske a Bob Caetly (Magnum).

Symphonic power metal

Prvýkrát sa Tobi a spol. rozhodli použiť aj reálny orchester. Samotné symfonické teleso (Berlínsky orchester) nás uvedie aj do daného albumu. Po tajomnom úvode príde na rad gitarový motív, ktorému orchestrálne podfarbenie dodáva ten správny šmrnc. Skladba Spectres sa nesie v strednom tempe a spolu s ním aj Tobiho vypätý spev.

Dvojka The Watchmakers’ Dream odštartuje pekným melodickým motívom a Russell Gillbrock o niečo pridá na tempe. Tobi si tu rozdáva pekný duet s Joeom Lynom Turnnerom a citlivo su tu zapojení aj ostatní speváci, vďaka zborovým spevom. Taktiež by som rád ocenil aj klávesovo gitarové sólo, čo my evokuje bývalé Joeove pôsobisko (Deep Purple). Pekná ukážka klasickej Avantasie v modernom šate.

Black Orichde bicie trochu spomalia ale o to väčší priestor tu má orchester. Myslím, že konkrétne tu sa podarilo dosiahnuť najlepšiu rovnováhu medzi orchestrálnou a metalovou zložkou. Samozrejme nechýba výborný Tobiho spev, ktorého tu doprevádzajú viacerí páni.

Tradície?

Where Clock nachadzajúca sa na štvrtom mieste je piesňou, ktorá asi najviac pripomína prvé Metal Opery. Po krátkom úvode nás čaká speed metal rytmus (s miernym progresívnym nádychom)a staré známe spevácke duo. Okrem Tobiasa nebudete počuť nikoho inéh,o ako starého dobrého Michaela Kiskeho.

Po nej si trochu oddýchneme pri baladičke Sleepwalking, na ktorú bol natočený aj celkom pekný videoklip. Napriek jej až mierne popovému nádychu, som jej prišiel na chuť.

Do prvej dlhej kompozície, ktorou je song Savior in the Clockwork, nás uvedie hlas Joea Lyna Turnera a neskôr sa okrem Tobiasa pridá aj Byf Byfford a aj Michael Kiske. Skladba síce obsahuje rýchle tempo a pekný zborový refrén, ale ako si jej chýba duša. Na veci ako boli Seven Angels a podobne sa moc nechytá.

Rýchle tempo a pekný melodický motív odštartuje singlovku Invoke the Machine. S Tobiasom tu spieva Ronie Atkins, ktorý odvádza výbornú prácu (teší ma, že patrí medzi osoby, ktoré sú ohlásené na turné). Takisto ako ostatné skladby, aj táto je pomerne progresívne ladená, čo však určite nie je na škodu.

O ďalšej balade Whats Leaft on Me som čítal v aprílovom vydaní českého magazínu Spark, že citujem: “zbytečně ředí budovanou energii desky“. Mňa však oslovila ešte viacej ako vyššie spomínaná Sleepwalking a oceňujem aj hlas Erica Martina (ktorého angažovanie som spočiatku považoval za zbytočnosť).

Pred veľkolepým záverom si užijeme opäť rýchlu jazdu s vokálnym duom Sammet & Kiske v podobe Dweller In A Dream. Opäť nechýba typické rýchle tempo, len by som poprosil o niečo krajšie gitarové sólo.

Na záver tu máme opäť dlhú kompozíciu The Great Mystery, ktorú uvedú Tobias a Bob Caetly a ďalej sa bude niesť v strednom tempe. Okrem príjemného striedania sólo spevov (vystriedajú sa Tobias Sammet, Bob Catley, Joe Lynn Turner aj Biff Byford) a zborov je do skladby aj citlivo zakomponovaný orchester čo jej pridáva na atraktivite. Myslím, že je to skvelé vyvrcholenie albumu.

Verdikt

Napriek tomu, že The Mystery of Time nie je až takým návratom k prvým Metal operám ako som očakával je znamenitým dielom, ktoré rozhodne dokáže potešiť. Keďže príbeh albumu ma otvorený koniec, som zvedavý na jeho pokračovanie.

Lineup:

  • Tobias Sammet – Spev, Basa
  • Sascha Paeth – Gitary
  • Michael “Miro” Rodenberg – Klávesy, Orchester
  • Russell Gilbrook – Bicie

Hostia:

Spev:

  • Bob Catley
  • Joe Lynn Turner
  • Eric Martin
  • Ronie Atkins
  • Biff Byford
  • Michael Kiske
  • Cloudy Yang
  • Amanda Somerville

Gitary:

  • Oliver Hartmann
  • Bruce Kulick
  • Oliver Hartmann

Tracklist:

  1. Spectres
  2. The Watchmaker’s Dream
  3. Black Orchid
  4. Where Clock Hands Freeze
  5. Sleepwalking
  6. Savior in the Clockwork
  7. Invoke the Machine
  8. What’s Left of Me
  9. Dweller in a Dream
  10. The Great Mystery

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Rok vydania: 2013

Youtube ukážka:

Linky:
https://avantasia.com/
https://www.facebook.com/avantasia/
https://www.instagram.com/tobiassammetofficial/

Hodnotenie: 5,5/6

One thought on “Avantasia – The Mystery of Time”

  1. Zdravíím .. nádherne sa to tu rozobralo… song po songu… 🙂
    Hneď mam o5 chut si pustit zaradom cely album a vzit sa do konretnej skladby a vnimat tu krásu…
    taktiez som spokojny s týmto novým albumom… Myslim ze jeden z naj… ale to by som mohol povedat o kazdom..
    Proste od Avantasie nie je takmer nic zle… 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *