Pretty Maids – Motherland

Po dlhšom čase nás opäť potešili svojím CD aj Dáni Pretty Maids. Po zhliadnutí ich vystúpenia na minuloročnom festivale Rock pod Kameňom, som netrpezlivo očakával ich novinku (posledným ich počinom bol Pandemonium z roku 2010).

Táto kapela bola typická svojím citlivým miešaním heavy/power metalu a tradičného melodického hard rocku (niekde som zachytil, že ich kritici hodnotia ako niečo medzi Europe a Helloweenom). V posledných rokoch sa skôr priklonili k tomu hard rocku (sem tam až pop rocku – Little Drops of Heaven).

V podobnom duchu sa nesie aj novinka Motherland, ale tentokrát k tomu pristúpili o niečo citlivejšie. Nahrávka obsahuje slušnú porciu melódie, ktorá je zakomponovaná, ale tak, že to nenarúša hard/heavy duch daných piesní. Pekne to vidno od prvej Mother of All Lies, na ktorú bol okrem iného spravený aj pekný klip a v podobnom duchu sa nesie aj druhá Too Fall A Nation. Krásna ukážka, že krásne melodické hard rockové veci sa nerodili iba v 80tych rokoch.

Mňa osobne veľmi potešila aj The Iceman. Majestátny klávesový motív, ktorý ju podfarbuje mi pripomenul moju najobľúbenejšiu vec z ich začiatkov Queen of Dreams. Kapela nám predvedie, že dokážu zahrať aj o niečo tvrdšie veci ako Hooligans. Tá ma síce zaujala hudobným motívom (dovolím si ju označiť za jasnú koncertnú tutovku), ale textová zložka ma moc neoslovila. O niečo lepšie to je vo Who What When Were Why, kde okrem tvrdých rifov, nájdeme aj peknú dávku melódii. Titulná Motherland je speedovka (aj keď na ich najlepšie speedovky ako Back to Back sa to moc nechytá).

Tak ako som, už viac krát povedal, dobrý hard rock sa dá robiť aj v dnešných časoch. Ak hľadáte moderný melodicko/hard rockový album, ktorý si vás každým počúvaním chytí čoraz viac, tak Motherland od týchto sympatických Dánov je ta správna voľba 🙂

Lineup:

  • Ronnie Atkins – Spev
  • Ken Hammer – Gitary
  • Shades – Basa
  • Morten Sandager – Klávesy
  • Allan Tschicaja – Bicie

Tracklist:

  1. Mother of All Lies
  2. To Fool a Nation
  3. Confession
  4. The Iceman
  5. Sad to See You Suffer
  6. Hooligan
  7. Infinity
  8. Why So Serious
  9. Motherland
  10. I See Ghosts
  11. Bullet for You
  12. Who What Where When Why
  13. Wasted

Vydavateľstvo: Frontiers Records

Rok vydania: 2013

Youtube ukážka:

Hodnotenie: 5/6

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *