Rozhovor s Donou Michele z Kaprioly zo dňa 15.5.2013

MIH_6656Ostravská Kapriola je originálnym zjavom na českej rock/metal scéne. Majú za sebou už niekoľko skvelých albumov. Posledný – E.G.O. vydali pred časom a ukázali na ňom, že aj tradičnému hard rocku sa da nasadiť pomerne originálna tvár.

 

Zdravím Michelle. Pred časom ste vydali nový album. Ako sa mu darí?

Dona Michelle: Ahoj, ohlasy na CD zatím dobré. Písnička Zrcadlo se dostala do rádia Čas Rock, takže pro nás ideální stav. 🙂

Už vo vyhlásení bolo uvedené, že bude odlišný od vášho debutu. V čom tá odlišnosť spočíva?

Dona Michelle: Kapriolovský rukopis je tu poměrně hodně znát, takže jsou tu i jisté společné rysy s předchozím CD Evoluce. Největší novinka jsou bonusy na konci desky – předělávky tří starších osvědčených písniček a jeden dub stepový remix. Dále jsme použily více dvojkopáků, více tvrdších riffů, hodně sólové kytary a více houslí. Folkové prvky nejsou výjimkou. Hlavní roli u nás má stále melodie. 🙂

Tento krát ste sa okrem iného rozhodli vo väčšej miere zapojiť aj folkové nástroje (cimbál, kontrabas, husle). Ktorá z vás prišla s týmto nápadom?

Dona Michelle: Zmíněné nástroje jsme využily právě v bonusových verzích, zapomněl jsi zmínit i klavír. 😉
Je to účel – dát písničkám úplně jinou tvář a přitom vycházet z těch kdysi nahraných a fanoušky celkem oblíbených tracků.. A nápad vzešel spontánně, jedna z nás to řekla a pak to dál různě vyvíjelo a vybíralo. Původně tam měly být i dudy a pěvecký sbor, ale nakonec jsme to vyřešily jinak, s pomocí cimbálu, houslí, klavíru a kontrabasu.

Kedy môžeme očakávať nejaký ten klip?

Dona Michelle: V blízké době. Buďme trpěliví a dočkáme se. 😉

Boli naň aj nejaké ohlasy zo Slovenska (poprípade z iných krajín)?

Dona Michelle: Máme pár fanoušků na Slovensku a v Polsku, kteří jezdí na naše koncerty. Zaznamenali jsme i úspěch u fanoušků ze Skandinávie, Itálie, Ameriky a různých jiných zemí – hlavně díky internetové tsránce metalladies.com.

Ako to momentálne vyzerá s vašou koncertnou sezónou?

Dona Michelle: Kalendář se plní, něco je potvrzené, něco ještě ne, pořadatelé se pořád ozývají. Koncert na Slovensku bohužel zatím nevyšel, ale navázaly jsme spolupráci i se slovenskými pořadateli a určitě se na Slovensko vydáme nejpozději v příští sezóně.

Plánujú sa aj nejaké tie veľké festivaly?

Dona Michelle: Všechno průběžně aktualizujeme na našem webu. Máme domluvené i nějaké větší akce… 🙂

Čo bežný život členiek Kaprioly (záľuby, záujmy)?

Dona Michelle: Máme jeden hlavní společný zájem – hudbu. 🙂 A v běžném životě jsme vesměs taky v neustálém kontaktu s hudbou – buď ve formě studia nebo učení. Hrajeme i jiné žánry a všechny máme blízko ke klasické muzice. Spojuje nás příroda ve své čisté formě 🙂 a jídlo, vesměs vegetariánské… A sport, v různým podobách, aktivních, i těch méně aktivních. 🙂

Aký bol vlastne príbeh vášho vzniku?

Dona Michelle: Pestrý a dlouhý, jak by se dalo čekat. 🙂 Kapriola začala existovat někdy před deseti lety, s jinými lidmi a s jiným repertoárem. Sestava se samozřjmě v průběhu let velmi měnila, občas zaskočil nějaký muž na bicí nebo na basu, nahrálo se několik CD a demo snímků a lidé o nás trochu začínali vědět. Občas jsme se úspěšně vnutili na nějakou akci, potom se to obrátilo a pořadatelé začali oslovovat nás. Současná zpěvačka a bubenice přišly na konci roku 2011, takže je to vlastně čerstvá záležitost. 🙂
S novou krví se objevil i nový sound a vznikl nový repertoár. následně nové CD Ego.

Ktoré kapely boli vaším inšpiračným zdrojom. Predsa definujú vás ako hard rockovú bandu,  ale tradičné kapely ako Deep Purple, Black Sabbath vaša muzika moc nepripomína.

Dona Michelle: V začátcích jsme byly více big beatovější, potom více rockovější, pak byly pro nás typické housle. Vždycky něco zůstalo a posunulo se to dál. Od samých začátků jsme určitě přitvrdily, přes hardrock po rock metal. Určitě nás ovlivnila ostravská kapela Citron, tomu se samozřejmě nedalo uniknout.. Máme rády “kytarové” kapely, z těch starších Ozzy, právě Deep Purple, u nás např. Michal Pavlíček. Dále Megadeth, Arch Enemy, Crucified Barbara a metalové kapely dnešní doby, těch je spousta… Stylově myslím máme pořád blízko k tomu původnímu ostravskému citronovskému zemitému rocku. Čest památce Standy Hranického.

Ako je to s prístupom médií? Venujú pozornosť vašej kapele?

Dona Michelle: Ano, v přiměřené míře. 🙂 Solupracujeme např. s rádiem Čas Rock a s různými hudebními servery. Českými i světovými.

No tak ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré a poprosím o nejaký ten odkaz pre slovenských fans.

Dona Michelle: Taky děkujeme a zdravíme na Slovensko! Posíláme nějaké to pravé ostravské kapriolovské fluidum, mějte se krásně.!!! 🙂 ))

Odkazy:
Oficiálny web: www.kapriola.cz
Bandzone: www.bandzone.cz/kapriola
Facebook: www.facebook.com/kapriola

Video ukážka (www.youtube.com):

Foto: Dona Michelle

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *