Rozhovor s Petrom Klebanom z Grassity zo dňa 19.5.2013

Obrazcok_320x480Grassity sú pomerne mladou kapelou zo Stropkova. Vznikli v roku 2010 a ich debutové EPčko Genocide dosahuje výborne hodnotenia v rôznych magazínoch (Spark a podobne..). O tom a o mnohom inom gitarista Peter Kleban.

Zdravím, tak aký si mal dnes deň?

Peter Kleban: Každý deň počas víkendu je pre mňa fajn 🙂

Vaše nedávno vydané prvé EP Genocide dosahuje skvelé hodnotenia v rôznych recenziách. Aký je to pocit?

Peter Kleban: Za celú kapelu môžem povedať, že sme radi, ak sa EP Páči. Ak sa to páči aj recenzentom, radosť je o to väčšia.

Mohol by si trochu priblížiť jeho obsah a príbeh jeho vzniku človeku, čo sa s ním stretne prvý krát? (Témy skladieb, proces vzniku a podobne)

Peter Kleban: Pesničky na našom EP sa odklonili od nášho “botanického” začiatku. Sú o aktuálnych problémoch tohto sveta, o tom, čo všetko je táto spoločnosť schopná spraviť pre ” blaho” a ” demokraciu” – a pritom sú vojny, drancovanie a podobne…

Ako vznikali dané skladby? Kto väčšinou prišiel s pôvodným nápadom a tak?

Peter Kleban: Skladby píšem ja a spoločne s Bačim ich doladíme do aktuálnej podoby. Texty má výsostne na starosti Vomit – (spevák).

K EP vznikli aj dva klipy, ak dobre pamätám. Ako sa im darí?

Peter Kleban: Haha, tak dúfam že sa im darí dobre 🙂 Cieľom klipu je priniesť našu hudbu novým fanúšikom a teraz je ešte skoro povedať aký majú dopad. V každom prípade klip Genocide nám dopomohol k tomu, že si nás všimli v českom rádiu. Ak môžem, tak ešte spomeniem o čom sú – tak ten prvý je k pesničke Inexcusable – neospravedlniteľný – je to zostrih z nášho krstu v Stropkove a následného koncertu v Bardejove. Total underground video, ale myslím že so skvelou atmosférou a Genocide – to je klip ktorý korešponduje perfektne s hudbou a textom. Sú tam vojnové výjavy a taktiež my, tiež je to “low price” videoklip, ale sme predsa undergroundová kapela, hrajúca old school death.

Tak vidím, že sú vcelku úspešné  Riešili ste už aj veľký album?

Peter Kleban: Pravdupovediac, teraz najbližšie chceme natočiť singel – a k nemu aj oficiálny videoklip. Veľký album má ešte čas, tak minimálne rok.

A čo koncerty alebo festivaly. Nejaké novinky v tom smere?

Peter Kleban: V jeseni by sme chceli dať menšiu šnúru koncertov. Konečne máme nahratý materiál, ktorý môžeme posúvať, posielať, proste prezentovať sa s ním. Takže verím že sa nám podarí zaujať miesto aj na nejakých festoch – toho roku to ale nestíhame, veď sám vieš ako to s festivalmi a ich bookovaním je.

Čo by si vedel povedať o civilnom živote členov Grassity?

Peter Kleban: Tak začnem najmladším členom ak to nevadí – Náš bubeník Batchy je ešte školou povinný – má 17 rokov. Vomit má 19 a chodí na výšku, malý Peťo pracuje so mnou v hudobninách a Maflo je náš basák a pracuje tak všelijak. Raz je elektrikár, raz je tesár, raz robí na gatri, potom so steelkou.  Ja ako som už spomínal mám hudobniny, ale inak som vyučený elektrikár, tak ako malý Peter a Maflo – ale tiež mám skončený odbor učiteľ výtvarnej výchovy a technickej výchovy, teda mám pedagogické minimum.

Ako sa darí tvojmu obchodu?

Peter Kleban: Uživíme sa, sme mini firma. Som tam ja, malý Peter a Janka, moja priateľka. Ja sa starám o objednávky a chod, Peter o eshop a Janka o administratívu – uživíme sa.

Ako vlastne začala tvoja hudobnícka cesta?

Peter Kleban: Tak prvú kapelu som založil ešte na základnej škole s mojím kamarátom z ulice. Viem, že som videl v DEKE 10 klip Pretty fly for a white guy od Offspring a hneď som si dal na krk reťaz s kladkou. Vtedy som ešte nevedel hrať na ničom 🙂 Dovtedy bolo u mňa umenie spojené len s maľovaním a navštevovaním Ľudovej školy umenia – ale vtedy som sa rozhodol že budem hrať. V 15 rokoch som si kúpil svoju prvú gitaru. Bola strašná, ale mám ju doteraz. Stála 500 SK od ruky

A ako to bolo s Grassity?

Peter Kleban: Grassity? Videl som koncert Almy Persony v Stropkove a hrali masaker!!! Proste 16/17 roční týpci hrali brutálne death metal!  Ja som v tej dobe nehral nikde, tak som šiel za Vomitom a Peťom, a povedal som im, či by nemali záujem rozbehnúť so mnou, old school death. Peter mal tento štýl rád, tak prikývol a Vomit taktiež. A do pol roka sme mali nahraté demo.

Máš ešte aj nejaké bočné kapely okrem Grassity

Peter Kleban: Áno, hrajem v kapele Ancestral Volkhves a taktiež stojím za kapelou Rugevít.
Pôvodne to bol môj projekt, ktorý sa premenil na plnohodnotnú kapelu, ale teraz s Rugevítom stojíme pre post speváka.

Často počúvam sťažnosti na slovenskú metal scénu. Vo vašom meste však aspoň čo ja vidím funguje niekoľko kvalitných kapiel. Čim to podľa teba je?

Peter Kleban: Neviem, fakt neviem. Veľa ľudí hraje vo viacerých kapelách, takže asi preto.

Ako vyzerajú vaše koncerty v Stropkove a okolí? Ste spokojní s návštevnosťou, publikom a podobne?

Peter Kleban: Najlepšie koncerty sme mali asi v okolí Stropkova, Chotča, Tisinec. To sú koncerty ktoré si pamätám. Aj návštevnosťou sú vyššie ako priamo v meste, a ľudia sa tam aj viacej odviažu. Návštevnosť je primeraná.

Čo je podľa teba najväčším problémom našich metalových kapiel a scény ako takej?

Peter Kleban: Slovenský metalisti a slovenské metalové kapely potrebujú bandu, ktorá prerazí vo svete. Proste vydupe chodníček pre zvyšné kapely zo Slovenska. Poliaci mali v deväťdesiatych rokoch Vader, práve oni ukázali svetu že aj v strednej Európe niekto hraje I. Ligu. Odvtedy prešlo 20 rokov. Toto potrebujme ako soľ – teraz vyrastá generácia ktorá rozpráva plynule po anglicky a to je obrovská výhoda. Pozri, Švédi a Škandinávia celkovo, po anglicky tam vie každý aj v škôlke. A naviac majú ešte jednu obrovskú výhodu. Ak má žiak nejakú záľubu, chodí napr. na hokej, tak štát dotuje finančne záľuby žiaka, ak má kapelu, tak kapela od štátu dostane peniaze na nástroje, skúšobnu a pod. Pre nás nech je príkladom Poľsko, sú blízko, podobná mentalita a situácia, od nich si berme príklad. Časom taká kapela príde 🙂

Myslíš si, že je na to šanca aj keď tu taký luxus, žeby štát dotoval kapely nemáme?

Peter Kleban: Áno, jasné – určite! Treba chuť a odhodlanie! Dnes je aj veľa vecí zadarmo. Propagácia na nete, free programy na nahrávanie. Nahrať materiál s dobrým zvukom už nie je finančne vôbec náročné. A napríklad taký klip, to ti spraví hocikto s digitálnou zrkadlovkou.

Snáď máš pravdu. No tak, ďakujem za výborný rozhovor. Nech sa darí tebe aj tvojej kapela a ako tradične poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho magazínu

Peter Kleban: Ďakujem za pozvanie k rozhovoru, čitateľom by som rád odkázal veľa muziky a ak bude hrať nejaká kapela v ich okolí, nech idú na koncert. Dnes každý sťahuje hudbu z netu, ale akosi sa zabúda chodiť na koncerty a o to ide. Nezabúdajte na to.  Metalmania-Magazín, tebe prajem veľa čitateľov – Peter Grassity 🙂

Video klip (www.youtube.com):

Odkazy:
Bandzone: http://bandzone.cz/grassity
Facebook: https://www.facebook.com/Grassity
Bandcamp: http://grassity.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *