Timo Tolkki’s Avalon – The Land of New Hope

Timo Tolkki's Avalon The Land coverÚspech Tobiasovej Avantasie inšpiroval mnohých, aby sa mu vo svojich podobne ladených projektoch, aspoň trochu priblížili. Jedným z nich bol aj bývali ústredný mozog a leader fínskych Stratovarius, gitarista Timo Tolkki. Jeho kariéra po opustení materského spolku bola pomerne rozpačitá. Pomerne kvalitnú bandu Revolution Renaissance po troch albumoch rozpustil a s projektom Symfonia, napriek hviezdnej zostave (spev André Matos, bicie Uli Kusch) veľa vody nenamútil.

Tento rok sme zachytili správy o tom, že sa chystá nová opera Avalon, so zaujímavými hosťami (Michal Kiske, Jens Johanson a podobní)… Po krátkom čase, bolo oznámené aj meno hlavnej persóny, ktorá za tým bude stáť.

Moje prvé stretnutie s týmto projektom, bolo v podobe singlu Enshrined In My Memory. Osobne ma potešilo, že oproti Symfónii sa tam nenachádzali žiadne motívy zo starých skladieb Stratovarius a aj skladba mi celkom sadla. Zvedavý som však bol na niečo rýchlejšie, čo sa mi aj splnilo, hneď na úvod energickou piesňou Avalanche Anthem. Od prvých sekúnd je počuť, kto je jej autorom a vidno v nej, že Timo ešte nezabudol robiť rýchle a melodické skladby. Okrem toho nechýba ani pekný spev Rusela Alena, Elizy Ryd a tak trochu aj starého známeho Roba Rocka. Na podobný spôsob je aj druhá A World Without Us a aj spomínaná Enshrined In My Memory.

Prvé väčšie spomalenie príde pri In the Name of Rose. Poviem len toľko, že Timo už napísal aj lepšie veci. Vo We Will Find opäť zrýchli, ale bohužiaľ touto skladbou album začína skĺzať do šedého priemeru. Nechýbajú síce melodické motívy a podobne, ale bohužiaľ nejakého výrazného momentu sa už dočkáme iba v dvoch skladbách. Tou prvou je To the Edge of the Earth. Pekný hymnický úvod, rýchle tempo a pekné klávesovo-gitarové sólo, ktoré pripomína tie najlepšie časy Stratovarius. Druhou je predposledná I´ll Sing you Home. Pekná baladička, so spevom Elizy Ryd a symfonickými motívmi.

Na záver, v titulnej piesni albumu sa nestretneme s nikým iným ako s kedysi zaprisahaným antimetalistom Michaelom Kiskem. Rád by som o nej napísal ako o majestátnom zakončení albumu, kde sa ukážu poklady Michaelovho hrdla. Tie poklady tam síce budete počuť, ale skladba je pomerne z veľkej časti až zbytočne podobná legendárnemu kúsku Keeper of the Seven Keys.

Tak napriek určitému kvalitatívnemu posunu oproti Symfonii, musím povedať, že kvality Avantasie tento album nedosahuje. Myslím, že ak vznikne aj ďalší diel tejto opery a pán gitarista na ňom trochu viac zapracuje, tak môžu melodici očakávať zaujímavý prírastok na scéne. Tentokrát bohužiaľ dávam hodnotenie len ako lepší priemer.

Lineup:

  • Timo Tolkki – Gitary Basa
  • Derek Sherinian – Klávesy
  • Jens Johansson – Klávesy
  • Mikko Härkin – klávesy
  • Alex Holzwarth – bicie

Hostia:

  • Elize Ryd – spev (skladby 1, 2, 3, 4, 6, 9)
  • Tony Kakko – spev (skladba 5)
  • Sharon den Adel – spev (skladba 6)
  • Rob Rock – spev (skladby 1, 2, 4, 7, 8 )
  • Russell Allen – spev (skladby 1, 2, 4)
  • Michael Kiske – spev (skladba 10)
  • Magdalena Lee – spev (soprán)
  • Sami Boman – Orchestrálne Aranže

Tracklist:

  1. Avalanche Anthem
  2. A World Without Us
  3. Enshrined in My Memory
  4. In the Name of the Rose
  5. We Will Find a Way
  6. Shine
  7. The Magic of the Night
  8. To the Edge of the Earth
  9. I’ll Sing You Home
  10. The Land of New Hope

Rok vydania: 2013

Vydateľstvo: Frontiers Records

Video ukážka (www.youtube.com):

Linky:
https://www.avalonopera.com/
https://www.facebook.com/avalonopera/

Hodnotenie: 3,4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *