Rozhovor s Renatom Sandom, bubeníkom Midnight Scream, zo dňa 24.5.2013

ine
Zdravím, tak minulý týždeň ste sa stali víťazmi súťaže, vďaka ktorej budete druhou kapelou v histórii Slovenska, hrajúcou na prestížnom nemeckom festivale Wacken Open Air. Aký je to pocit?

Renato Sanda: Je to úžasný pocit….. Niečo také sme asi vôbec nečakali. Ja osobne som ani neveril, že postúpime do semifinále, nie to, že ešte vyhráme aj finále… Pre mňa a myslím, že aj pre ostatných je to obrovská satisfakcia, zadosťučinenie po tej neskutočnej drine v skúšobni, na koncertoch….. Väčší sen sa nám ani nemohol splniť 🙂

Čím ste podľa teba zaujali porotu?

Renato Sanda: No to bude veľmi subjektívny pohľad – určíte sme hudobne a hráčsky veľmi vyzretí. V Midnight Scream sa za 12 rokov pôsobenia vystriedalo veľa muzikantov, ale momentálna zostava je určite najsilnejšia. No a na pódiu sme sa snažili podať, čo najlepší výkon – či už muzikantsky, výzorovo alebo prejavom…. To ostatné bolo na hodnotení poroty….

Aké sú vaše očakávania od daného vystúpenia?

Renato Sanda: Už len predstava hrať na festivale vypredanom 10 mesiacov, pri 70 tisíc predaných vstupeniek nám naháňa husiu kožu. Možno, že už nikto z nás viac v živote nič podobne nezažije. A ktovie? Možno, že si nás niekto všimne, možno že niekoho zaujmeme… Kto vie…. Ja určite nejaké prehnané predstavy nemám. Z toho som za 23 rokov hrania naozaj vyrástol. Ale nevyužiť takúto možnosť by bolo šialenstvo.

Jasne.  A čo vaše najbližšie okolie. Prídu vás podporiť aj nejakí ľudia z Veľkého Krtíša?

Renato Sanda: Určite s nami nejaké minimálne zázemie pôjde. Či už kvôli doprave, technickej podpore a pomoci…. Ale zaregistrovali sme aj také ohlasy, že pár ľudí by chcelo isť, ale problém je práve vypredanosť festivalu. Takže uvidíme, ako sa to vyvinie…. Ale na autobus z Krtíša to asi nebude.

Ako to vyzerá s koncertami na Slovensku? Môžeš potvrdiť nejaké zaujímavé dátumy (festivaly a podobne)?

Renato Sanda: No,čo sa nás týka….. V júni hráme na regionálnom Hrkofeste neďaleko Krtíša, v Novej Bani na Poprockfeste….. Potom také klubové koncerty vo V. Krtíši, v októbri v Žiline a ďalej uvidíme, čo sa nám naskytne. Na veľké festivaly ako Topfest napr. sa je ťažko dostať s takouto muzikou bez toho, aby si nemal nejakú známosť. Bohužiaľ, je to tak :-/

Na vašom profile v bandzone spomínate nový album na tento rok. V akom štádiu sú jeho prípravy?

Renato Sanda: Áno…. Sme práve tesne pred nahrávaním. Myslím, že do cca 2 týždňov začnem nahrávať bicie a potom postupne všetko ostatné. Mame nachystaných 9-10 skladieb, bude zase trošičku iný album ako War never changes. Klávesy nahradila gitara, bude to rýchlejšie, tvrdšie….. Už sa teším na finálnu podobu či dokážeme preniesť energiu, ktorá je v tých skladbách počas skúšania aj na nahrávku.

A čomu sa bude venovať tématika pripravovaných skladieb?

Renato Sanda: Textovo je to stále o problematike ľudí, vzťahoch a také bežné veci zo života….. A jedna skladba bude v slovenčine. Už sme o tom dávno uvažovali a teraz sa to aj zrealizuje. Je to taký experiment, uvidíme…

Pekne, ale angličtina sa z vašej tvorby úplne nevytratí nie?

Renato Sanda: Nie, samozrejme….. Len sa chceme trošku popasovať s večnými výhovorkami, že slovenčina sa do metalu nehodí. Podľa mňa je to úplná totálna blbosť. Ale na to budú samozrejme veľmi rozporuplné názory.

Tak to si aj ja osobne myslím, že slovenčina je v pohode, ale na druhej strane je dobré, keď je istá časť textov aj v angličtine.

Renato Sanda: Ako sa to vezme…. Čo je lepšie? Zahrať pre slovenské publikum v rodnej reči alebo pre zahraničné v nedokonalej angličtine? Nechcem sa nikoho dotknúť, ale keď takúto angličtinu počuje anglicky hovoriaci človek, tak je to asi rovnako smiešne ako keby sa Angličan snažil spievať po slovensky…. Teraz kvôli Wacken-u je určite angličtina nevyhnutnosťou. Ale doposiaľ sme sa za hranice dostali tak do Maďarska a do Čiech. A toto je veľmi špecificky prípad…Myslím ten Wacken.

Ale myslím, že u vás je tá angličtina celkom na obstojnej úrovni… Ako dobre padne počuť niečo aj po slovensky, ale čo sa týka angličtiny tak je šanca, aby si to všimlo, čo ja viem? dáke zahraničné internetové rádio a tak…

Renato Sanda: Jasne…. Však v takom prípade je to nevyhnutnosť. Celkovo záleží, kde sa chce kapela orientovať. Skvelý prípad je Gladiátor. Po odvysielaní ich klipu na MTV bolo tiež na ich rozhodnutí, akou cestou pôjdu. A vybrali si slovenčinu a rock pre násťročné publikum. Za cenu dobrých peňazí, samozrejme.

Jasne no… Ako vyzerá civilný život členov Midnight Scream?

Renato Sanda: Úplne obyčajne…. Práca, rodina (v mojom prípade manželka a dve deťúrence), potom sem tam skúška s kapelou, sem tam koncertík a trošku dobrého vínka… Ja a gitarista Paľo sme zamestnaní, spevák ma titul PhD. a momentálne učí na trnavskej univerzite, ďalší gitarista študuje v Nitre a basák je nezamestnaný.

A v pohode stíhate aj kapelu, aj zamestnania (a taktiež rodinu )?

Renato Sanda: Odpoviem Ti za seba – myslím, že v pohode. Mojim krédom je pri prerozdelení času medzi rodinu a kapelu myšlienka: “Všetko sa dá, len treba chcieť”. Áno, je to často náročné a manželka by ma najradšej videla len pri sebe, ale naozaj sa to dá….

Pri prechádzaní videí na youtube som videl, že ste pár krát vystupovali aj zo známym slovenským superstaristom Petrom Cmoríkom. Ako došlo k takémuto spojeniu?

Renato Sanda: Peter pochádza z Veľkého Krtíša a sme veľmi dobrí kamaráti….. Takže tak prirodzene. Navyše je to skvelý a ústretový človek. A obrovsky spevák s veľkým S.

Položím ti tak trochu kacírsku otázku. Neuvažovali ste niekedy o stálom spojení? (Predsa, jeho hlas by sa podľa mňa viac hodil, ku kapele vášho formátu).

Renato Sanda: Raz takáto myšlienka padla, keď sme mali ponuku ísť hrať na nejakú väčšiu akciu a náš spevák bol v zahraničí. Ale nakoniec k tomu neprišlo. A to stále spojenie nieje reálne. Peter sa pohybuje v úplne inom zázemí a vo veľkom “šoubiznise”. Mal kapelu v Krtíši, s ktorou pred Superstar aktívne fungoval a ani s tou už viac potom nehral. Je to nereálne, aj keď pre nás by to bola obrovská devíza. Ale tu musím zároveň vyzdvihnúť kvality nášho speváka – je naozaj veľmi dobrý a po odohraní nie málo koncertov sa to len potvrdzuje.

Ako vyzerali tvoje muzikantské začiatky?

Renato Sanda: Moje prvé bicie boli samozrejme rozvŕzgané Amati…. Hrali sme a doteraz hráme, s gitaristom Paľom. Potom sa ku nám pridal basák Peťo a mali sme kapelu Dark Mordor: http://www.myspace.com/darkmordorsk, ktorá vydržala cca 10 rokov. Boli to veľmi skromné začiatky od roku 1990, keď ešte neboli také technické možnosti ako dnes. Počúvali sme kapely ako Destruction, Sepulturu, Assassin, Protector, Bathory, Darkness a pod… A takú sme sa snažili tvoriť aj muziku…

Ms2013

A ako došlo k tvojmu spojeniu s Midnight Scream?

Renato Sanda: Paľo, jeden basák z Lučenca a vtedajší spevák Dark Mordoru Marek si chceli na konci fungovania kapely založiť niečo nové, nejaký projekt. Mali aj bubeníka, ale ten s nimi odohral jednu skúšku. A potom sa ma opýtali či by som sa nechcel k nim pridať. A tak to začalo.

Jasne.  Čo by si poradil začínajúcim muzikantom?

Renato Sanda: Veľkú pokoru voči svojmu nástroju, do ničoho sa nenáhliť, ak je možnosť cvičiť podľa nejakých inštrukcií, škôl a podobne. To pri mojich začiatkoch nebolo a teraz mi to veľmi chýba. A hlavne….Kapela a muzika, nie vzťah na jednu noc. Choď do toho len vtedy, ak to myslíš vážne.

Bezvýhradne súhlasím  No tak ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré a poprosím ako obvykle o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Renato Sanda: Hlavne veľká vďaka za priazeň a podporu kapely, veľa dobrej muziky a “Metal never dies!” Ďakujem aj Tebe…

Odkazy:
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Midnight-Scream/53685109311
Bandzone: http://bandzone.cz/midnightscream

Video ukážka (www.youtube.com):

Foto: Renato Sanda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *