Jorn – Traveller

traveller_150x150Okrem kapely Masterplan, ktorá bola bývalým pôsobiskom Jørna Landeho, tento rok nám priniesol album aj samotný Jørn. Musím sa priznať, že napriek tomu, že dotyčný interpret je považovaný za jedného z najlepších spevákov súčasnej rock/metal scény – jeho tvorbu som poznal len zbežne. Po zhliadnutí prvého singlu, ktorým bol klip k titulnej skladbe Traveller som sa rozhodol, že si vypočujem najnovší počin a aj prechádzajúce.

Na úvod poviem, že tento album sprevádzala drobná zmena zostavy, kedy gitaristu Toreho Morena vystriedal Trond Holter. Zrejme sa to podpísalo na tom, že prvky metaloveho štýlu budete hľadať na tomto albume len s ťažkosťami. Nahrávka je skôr tradične k hard rocková, čo je Jørnovi zrejme najbližie. Ale, samozrejme, nechýbajú podmanivé riffy oboch pánov gitaristov a Jørnov typický hlas, ktorý pohladí duše všetkých milovníkov rockového štýlu.

Dielo začne pekne pozvoľna skladbou Overload a ďalšie skladby pridajú na energii a dynamike.

Vrcholom bude pieseň číslo 5 Make Your Engine Scream. Okrem vyššie spomenutých znakov sa do nej podarilo vložiť aj slušnú dávku chytľavosti. Verím, že na vystúpeniach pánov určite nebude chýbať. Z ďalších by som sa zmienil o Carry The Black so zaujímavou atmosférou.

Predposlednou vecou je rýchla Monsoon so zaujímavými gitarovými motívmi a na rozlúčku nám zahrá posledná The Man Who Was King. Na začiatok jemná akustická vybrnkávačka, potom nastúpia klasické elektrické gitary a skladba sa nesie v strednom tempe. U nej by som ocenil pekné melodické sólo a príjemný Jørnov spev.

Traveller hodnotím ako jeden z najlepších počinov tohto roku. Som zvedavý na novinku Grapowcov. Osobne dúfam, že sa mi niekedy podarí  Jørna a jeho partu zažiť aj naživo.

Lineup:

  • Jørn Lande – Spev
  • Trond Holter – Gitary
  • Bernt Jansen – Basgitara
  • Jimmy Iversen – Gitary
  • Willy Bendiksen – Bicie

Hostia:

  • Tommy Hansen – Klávesy
  • Espen Mjøen – Basa na skladbách 2, 4, 6, 9 a 10

Tracklist:

  1. Overload
  2. Cancer Demon
  3. Traveller
  4. Window Maker
  5. Make Your Engine Scream
  6. Legend Man
  7. Carry the Black
  8. Rev On
  9. Monsoon
  10. The Man Who Was King

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Frontier Records

Video ukážka (www.youtube.com):

Hodnotenie: 5

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *