Play it Loud vol. 2 – Black Tiger, R.I.Pain, Daggerose (Bratislava, Bristish rock stars)

Na piatok 21.6.2013 večer bol v bratislavskom klube British rock stars naplánovaný druhý koncert zo série Play it Loud. Zostava kapiel a najmä pestrosť žánrov predpovedali, že pôjde o silný koncertný zážitok. Ja osobne som sa na tento večer veľmi tešil. Na moje prvotné sklamanie ešte tesne pred začiatkom nebolo ani stopy, že by sa tam mal odohrávať nejaký koncert.

Ako prvá bola na rade domáca usporiadateľská kapela Daggerose, pre ktorú to bol iba druhý koncert v histórii. Kapela naložila divákom porciu typického amerického power metalu, s veľa heavy a thrashovými prvkami.

Zahrali niekoľko skladieb zo svojho prvého (a zatiaľ jediného dema), no oproti prvému koncertu pridali aj dve novinky. Dominovali rýchle skladby, občas to zašlo aj do pomalších epických pasáží. Najviac ma prekvapila posledná skladba, na konci ktorej bola, povedal by som, že až death metalová pasáž. Skvelá rytmická sekcia, tvrdá a hutná gitara (aj keď ju pri sólach bolo málo počuť) a slušný barytónový vokál.

daggerose1_640x427

Po Daggerose nasledovala česká kapela Black Tiger z Olomouca. Kamaráti hudobníci ma upozorňovali, že táto kapela sa ako jediná v Čechách a na Slovensku zaraďuje do škatuľky zvanej „adult oriented rock“, čiže rock pre dospelých. Keďže do tohto okruhu patria aj moje srdcovky Toto alebo Journey, veľmi som sa na ich vystúpenie tešil. Ich show bola perfektná, plná silných melódií a refrénov, ale zato tvrdá, s množstvom hardrockových prvkov. Do pozadia príjemne cvrlikali „synťáky“ a‘ la Europe či Pretty Maids, hoci boli púšťané zo samplov.

Neuveriteľná pozitívna energia, túto kapelu som si užil doslova ako muzikoterapiu. Každá zo skladieb by sa dala využiť ako nejaká zvučka do seriálu, alebo filmu…

Netypická, no krásna farba hlasu, absolútne špičková kapela. Na tomto by si pochutnal aj najväčší hudobný labužník, práve im vyšlo debutové EP s názvom Road to Rock, ktorého recenziu vám prinesieme

black tigger_640x427

Ako posledná vystúpila na javisko slovenská kapela R.I.Pain z Komjatíc. Priznám sa, že pred koncertom som od tejto kapely nič nepočul, tak som bol zvedavý, čo predvedú. Hudbu tejto formácie ťažko zaradiť do konkrétneho štýlu. Povedal by som, že taký moderný (ale tvrdý) heavy metal, s vokálom typickejším skôr pre alternatívnejšie žánre (napr. Disturbed).

Predviedli poctivú metalovú smršť, okrem vlastných vecí v slovenčine zahrali aj jeden cover, Fear of the Dark od Iron Maiden. Akurát teraz pri písaní tohto článku som objavil nejaké ich staršie veci, kde spievala žena s chrapľavým hlasom. Myslím si, že momentálny spevák kapely je na oveľa vyššej úrovni.

Musím poznamenať, že slogan „Play it loud“ naberal počas hrania kapely R.I.Pain najreálnejšie kontúry, niekedy to bolo až neznesiteľne hlasné. Neviem, kde sa stala chyba, či u zvukára, alebo sa muzikanti dali na pódiu veľmi nahlas. Síce niečo podobné som zažil aj pred rokmi na kapele Metropolis, takže to možno má tak byť… Skupina má na konte demo Chronofobia z roku 2011, ktorého recenziu vám taktiež prinesieme.

R.I.Pain_640x427Tento večer to bol naozaj krásny hudobný zážitok. Kapely aj prítomní fanúšikovia dali zo seba všetko, keďže v sále bolo až neúnosné teplo, na pódiu určite ešte väčšie. Som ale dosť sklamaný z účasti ľudí. Na Daggerose bola malinká sála asi poloplná, na ostatné kapely zostalo ľudí doslova iba zopár. Opäť sa potvrdil zlozvyk slovenských „fanúšikov“, chodiť iba na koncerty svojich kamarátov a ostatné kapely si nepozrieť ani zo slušnosti.

Rozčarovaný som bol, keď sa celkom dosť ľudí po zistení výšky vstupného (2€)otočili a išli preč, hoci prišli na koncert troch úžasných kapiel. Ja osobne sa za toto veľmi hanbím, hoci by mi to mohlo byť jedno. Je to ale pravda, ktorú treba povedať. Dúfam, že na ďalší koncert tejto série príde viac ľudí, prajem organizátorom chuť a hlavne trpezlivosť vôbec niečo organizovať

Za foto ďakujem Janke Razor s Janesession 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *