Mr. Big – Mr. Big

Mr_Big_Self-TitledEric Martin začal spolupracovať aj s Avantasiou. Pozrime sa na debutový album kapely Mr. Big, s ktorou sa najviac preslávil.

Samotní Mr Big ako kapela sa začali formovať od 1988, kedy bassgitarista Billy Sheehan opustil kapelu Davida Lee Rotha. O necelý rok na to, začína v zostave so spevákom Ericom Martinom, bubeníkom Patom Torpeym a hlavne gitaristom americkej heavy/speed metalovej kapely Racer X, Paulom Gilbertom nahrávať debutový album, s rovnakým názvom ako kapela.

Už úvodná skladba Addicted to Rush jasne charakterizuje, o čom bude celá nahrávka. Nechýbajú vokálne harmónie, melodický vokál hlavného frontmana ale najväčší poklad je vo vyššie spomínanom gitaristovi. Kapele sa podarilo prepojiť klasické rockové postupy 80tych rokov s metalovým cítením Paula Gilberta, čo najlepšie oceníte v gitarových sólach. V ďalšej Wind me Up, zas budete mať možnosť poznať, ako vyzerá ta správna chytľavá koncertná tutovka. Po ďalších výborných veciach ako Merciless, Had Enaough sa dostaneme k dvom výborným veciam. Prvou je Blame on my Youth, ktorá zaujme hlavne pekným sólom (aj keď myslím, že mohlo byť o niečo dlhšie) a k Take a Walk. Vďaka jej výborným gitarovým riffom a samozrejme aj sóle by som ju označil za vrchol albumu. Myslím, že by kapela nič nepokazila keby sa CD volalo podľa nej a bola by to ako titulná skladba.

Po nej budú nasledovať o niečo menej energickejšie songy ako Big Love, How Can You Do What You Do až dôjdeme k prvej balade Anything for You. Čo by som k nej povedal? Nie je zlá, ale podľa mňa na ďalších albumoch budeme počuť o niečo lepšie baladické veci. Poslednou dobrou piesňou je Rock & Roll Over. Obsahuje zaujímavé gitarové motívy, ale podľa mňa by bolo lepšie keby bola o niečo rezkejšia. Bonusom na CD je živé prevedenie skladby 30Days in the Hole, ktorú pôvodne zložil Angličan Steve Marriott. Chlapci, si ju prispôsobili na svoj štýl. Nechýba v nej energia ani skvela práca Paula Gilberta, preto ma celkom oslovila.

Mr. Big týmto albumom odštartovali úspešnú kariéru. Dôkazom jeho kvalít je aj zlaté ocenenie, ktoré získal v Japonsku.

Lineup:

  • Eric Martin – spev
  • Paul Gilbert – gitary, doprovodné vokály
  • Billy Sheehan – basgitara, doprovodné vokály
  • Pat Torpey – bicie, doprovodné vokály

Tracklist:

  1. Addicted to That Rush
  2. Wind Me Up
  3. Merciless
  4. Had Enough
  5. Blame It on My Youth
  6. Take a Walk
  7. Big Love
  8. How Can You Do What You Do
  9. Anything for You
  10. Rock & Roll Over

Bonus:

  • 30 Days in the Hole (Bonus song, Steve Marriott, cover)

Rok vydania: 1989

Vydavateľstvo: Atlantic

Hodnotenie: 5,5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *