Rozhovor s Robertom Bicanom z DW8 zo dňa 19.7.2013

_MG_7909_640x427

Dôkazom bohatosti českej rock/metal scény je aj kapela DW8 z Jeseníka. Ich nový album Temná řeka zaujme hlavne gitarovými riffmi a výbornými textami. Nie len o ňom porozprával gitarista Róbert Bican.

Zdravím Róbert, ako by si charakterizoval váš nový album Temná řeka?

Robert Bican: Myslím, že by se dalo přirovnat k té řece. Místy dravý živel s hučícími splavy, místy nervózně tekoucí masa s nebezpečnými spodními proudy a místy poklidné zákoutí se stojatou vodou.

A teď bez poetiky – prostě rockové album, jehož skladby jsou postavené na kytarových rifech, vícehlasých vokálech a českých textech.

Musím povedať, že čo sa tyká rifov tak tie sa vám podarili viac než na výbornú. Od kedy začali dané skladby vznikať?

Robert Bican: Jednotlivé skladby vznikaly v průběhu let 2010 – 2013. Skladby Díra a Srdce byly nachystané už na naše první demo, které vyšlo v roce 2011, ale bohužel se nevešly do nahrávacího plánu.

Okrem gitár musím oceniť aj zaujímavé texty. Mohol by si dačo bližšie k ním povedať?

Robert Bican: Texty jsou brané jako nedílná součást hudební stránky a měly by dávat skladbám emoční náboj. To byl také důvod, proč jsou texty v naší mateřštině. Texty by měly posluchače oslovit, donutit ho o věcech přemýšlet, a né být jenom vata kytarových rifů. Do jaké míry se nám to ale daří, je na posluchačích.

Je v pláne natočiť aj nejaký klip?

Robert Bican: Klip samozřejmě v plánu je a snad se ho naši fanoušci i v brzké době dočkají.

V čom sa odlišuje od vášho debutu, ktorý bol nahraný v roku 2011?

Robert Bican: Zásadním rozdílem je zpěv. Od debutu jsme se rozrostli o zpěváka a kytaristu v jedné osobě Mirka Machálka, který převzal všechny sólové zpěvové party a podstatně tím ovlivnil náš nový sound.

Autorsky jsme se mohli posunout do „klidných vod“ a daly šanci skladbám jako Fotky a Zítra, které by zřejmě zůstaly v šuplíku. Jinak si myslím, že hudebně pokračujeme v tom, co jsme vydali na debutovém demu.

Medzi vašimi plánovanými koncertami vidím Javornický Rockfest na zámku Jánský Vrch. Plánuje sa aj niečo ďalšie?

Robert Bican: Ano, v plánu jsou další koncerty, které by měly podpořit propagaci naší nové desky. Pracujeme na tom, ale není jednoduché se někde prosadit, zvláště v regionu, ze kterého pocházíme.

A čo sa týka nášho Slovenska tam neplánujete vyraziť?

Robert Bican: V brzké době nic takového neplánujeme, ale rozhodně se tomu nebráníme.

Ako fungujú členovia vašej kapely v civile? (záľuby, záujmy)

Robert Bican: Všichni máme svoje civilní povolání – od řidiče autobusu až k profesionálnímu hasiči. K tomu máme samozřejmě rodiny s dětmi, takže na jiné věci kromě hudby moc času nezbývá. Dost často je tak čas strávený s muzikou právě na úkor rodiny a za to, že nám to „řvaní“ tolerují, jim patří dík 🙂

Mohol by si krátko načrtnúť príbeh vášho vzniku?

Robert Bican: V roce 2009 jsem oslovil své někdejší spoluhráče ze skupin DWAITH a RE-VOLT, jestli by jsme si nemohli zkusit zahrát pár mých skladeb, které jsem si za ty roky mého hraní skládal doma do šuplíku.

Kluci souhlasili a zjistili jsme, že ta stará chemie mezi námi funguje. Po menších peripetiích na postu zpěváka k nám v roce 2012 přichází již zmiňovaný Mira, a výsledkem je to, co si můžou fanoušci poslechnout na naší nové desce.

Čo vlastne znamená názov DW8?

Robert Bican: Název DW8 nemá žádný skrytý význam. Je to takový nepovedený anagram názvu naší bývalé kapely z druhé poloviny 90. let, ve které jsme společně hráli. Původně to byl jenom pracovní název tohoto našeho vzniklého projektu, u kterého nakonec zůstalo.

Ktorá  kapela, alebo ktorá skladba ťa priviedla k tomu, že si sa stal muzikantom?

Robert Bican: Tak to ti můžu říct naprosto přesně – ACCEPT a skladba Fast as a Shark z jejich alba z roku 1982 Restless and Wild. To jsme jako mladí kluci sjížděli na kazeťáku od rána do večera. Dvoukopáková salva, refrén jak prase a završí to jedno z nejgeniálnějších kytarových sól, to rozhodlo, začal jsem se učit hrát na kytaru.

Ako vás vnímajú ľudia vo vašom domovskom Jeseníku? Máte tam aj nejaký priestor na koncertovanie?

Robert Bican: Od lidí co se o muziku zajímají jsou ohlasy vesměs pozitivní. Problémem je dostat naši muziku „širším masám“. Jak už jsem uváděl výše, s koncertováním v místě to není jednoduché. V Jeseníku chybí prostor pro rockovou muziku a na akce určené pro širší veřejnost jsme od pořadatelů nabídku nedostali. Zachraňují to místní motorkáři a občanské sdružení, zabývající se kulturou.

Čo by si vedel povedať k priestoru pre mladé kapely u vás v Čechách? Osobne si myslím, že je to o niečo lepšie ako u nás na Slovensku, ale pár ľudí od vás mi hovorilo, že taktiež to nie je nič moc.

Robert Bican: Na tuhle otázku není zcela jednoduchá odpověď. Myslím si, že mladé kapely obecně prostor mají. Velký vliv na možnost se prosadit ale sehrává region, konkurence a finance. A samozřejmě dnešní neutěšená ekonomická situace nepřispívá kultuře jako takové :-/

No tak ďakujem za rozhovor. Prajem všetko dobré a ako tradične poprosím o nejaký odkaz pre mojich čitateľov.

Robert Bican: My také děkujeme za příležitost a čitatelům přejeme hodně dobré muziky, ať si pořádně užívají léta, dovolené a navštěvují koncerty, protože bez publika se muzika dělat nedá 🙂

Odkazy:
Facebook: https://www.facebook.com/pages/DW8/259444524120948
Bandzone: http://bandzone.cz/dw8

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *