Magnum – Kingdom of Madnes

Magnum Kindgom coverDnes sa pozrieme na debutový album kapely Magnum – Kingdom of Madnes.

Pre neznalých: za mikrofónom nájdete známeho pána menom Bob Catley, ktorého mnohí poznáte z Avantasie.

Krátka história

Dané zoskupenie pochádza z podobného prostredia ako napríklad Black Sabbath alebo Judas Priest. Vznikli začiatkom 70tych rokov v anglickom meste Birningham.

Zakladajúcimi členmi boli gitarista Tony Clarkin (z ktorého mozgu pochádzajú všetky skladby kapely), už spomínaný Bob Catley a ďalej to boli bubeník Kex Gorin a basák Boby Doyle. Neskôr sa však daná zostava trochu obmenila.

V 1978 nastáva ta správna chvíľa, kedy po menších zmenách v ich osadenstve (Bobyho Doyla vystriedal Wally Love, pribudol klávesak Richard Baylei a nahrávania sa zúčastnil aj druhý basgitarista Dave Morgan) dostávajú možnosť vďaka vydavateľstvu Jett Records nahrať svoj debutový album.

Debut

Platňa dostala pekný názov Kingdom of Madness. Album odštartuje úvodná In The Beginning, v ktorej nájdeme zaujímavé zmeny nálad a rytmov – drsnejšie rockovejšie pasáže, melodickejšie a sem tam až funky časti.

Baby Rock Me je o niečo priamočiarejšia pieseň, ale aj neskutočne chytľavá, aj keď menšia zmena rytmu bude aj tu. Universe bude prvá balada. Tu použijem svoje tradičné konštatovanie, že táto kapela dokáže spraviť aj lepšie baladické veci (o čom sa neskôr určite presvedčíte).

Vrchol

Kingdom of Madness si určite zaslúži byť titulnou skladbou albumu. Ten kontrast jej úvodnej melodickej časti a následná gitarová paľba jednoducho nemá chybu. Striedanie týchto častí je jej nosným prvkom.

Po nej opäť príde ukľudnenie v podobe príjemného songu All that is Real. Podľa môjho názoru kapele oveľa viacej svedči ako vyššie spomínaný Universe.

Znovu pridáme plyn

Rozbiehať sa začneme strednotempovou The Bringer a naplno sa rozbehneme v Invasion. Ak milujete uriašovskú hymnu Easy Livin, tak isto si zamilujete aj tento song. Lord of Chaos pieseň, postavená na typickej magnumackej melódii a funky prvkoch.

Napriek tomu, že funky muziku rozhodne neobľubujem, tak náhodou tu sa mi to celkom páči. Záver bude pozostávať z melodickej All come Together s veľmi chytľavým rytmom.

Tak to by bolo všetko k riadnemu tracklistu. Kto si danú nahrávku obstaral v 2005, tak mal možnosť dostať sa aj k druhému discu kde sa nachádzajú nejaké tie bonusy (demáče, outtaky a pod).

Verdikt

Tento debut bol skvelým štartom kariéry tejto bandy. Škoda, že táto kapela dodnes nie je slávna ako by si zaslúžila. Právom si zaslúži pomerne vysoké hodnotenie 🙂

Lineup:

  • Bob Catley — spev
  • Tony Clarkin — gitary
  • Wally Lowe — basgitara
  • Richard Bailey — klávesy, flauta
  • Kex Gorin — bicie
  • Dave Morgan — basgitara, spev (Disk 2, skladby 1 — 6)

Tracklist:

  1. In the Beginning
  2. Baby Rock Me
  3. Universe
  4. Kingdom of Madness
  5. All That Is Real
  6. Bringer
  7. Invasion
  8. Lords of Chaos
  9. All Come Together

Disk 2 (2005 – rozšírené vydanie)

  1. Sea Bird (Demo)
  2. Stormbringer (Demo)
  3. Slipping Away (Demo)
  4. Captain America (Demo)
  5. Sweets for My Sweet (Doc Pomus/Mort Shuman)
  6. Movin’ On 3:47
  7. Master of Disguise (Outtake)
  8. Without Your Love (Outtake)
  9. Find the Time (Outtake)
  10. Everybody Needs (Outtake)
  11. Kingdom of Madness (Alternate Version)

Rok vydania: 1978, posledná reedícia 2005

Vydavateľstvo: Jet Records, pri poslednej reedícii Sanctuary Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.magnumonline.co.uk/
https://www.facebook.com/magnumbandpage/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *