Persona Grata – Reaching Places High Above

persona grata reaching cover9. september tohto roku sa môže pýšiť jednou významnou udalosťou. V tento deň oficiálne vyšiel debutový album, slovenských progresívnych rockerov Persona Grata. Dielo Reaching Places High Above niektorí už počuli ako demo, no páni s nim neboli moc spokojní.

Ako uviedli v tlačovej správe, neustále s nim pracovali, pridávali vrstvy, menili zvuky a hrali sa s ním. Taktiež mu zabezpečili profesionálny mastering.

Tí, ktorým táto kapela nie je moc známa poviem toľko, že vznikli v roku 1999 v Bratislave. Ich hlavnými inšpiráciami boli zoskupenia ako Dream Theatre, Yes, Pink Floyd, ale snažili sa samozrejme zanechať si vlastný zvuk.

V roku 2005 nahrávajú prvé demo Kus hry a hneď o rok prichádza na svet vyššie spomínaný Reaching Places High Above. Keďže som ho osobne nepočul, tak sa budem zaoberať jeho súčasnou podobou.

CD tvorí 6 songov. Najprv som bol z toho trochu zaskočený, ale nakoniec som si všimol, že to vôbec nevadí. Až na dve výnimky každá z nich je poriadne dlhá (7 minút úvodná Ace alebo najdlhšia I Am You). Nechýbajú typické znaky pre tento štýl, ako sú zmeny temp nálad a podobne.

Mám však pocit, že v niektorých skladbách s tým trochu preháňajú. Ako napríklad v spomínanej I Am You. Pekná práca s gitarou a ostatnými nástrojmi (napríklad zaznejú aj moje obľúbene tzv. chembalo-klávesy), ale niektoré pasáže by som ja osobne vynechal.

Podobne je na tom aj moja najobľúbenejšia 4 – Orient Expres. Pekne v nej vidno, ako vedia ,,Persoňáci“ pracovať s rôznymi motívmi, no ale taktiež svedčala by jej o niečo kratšia minutáž.

Tiež by som sa zmienil o intre k I Am You – Venice. Páči jeho stredoveký nádych a uvítal by som, keby na niektorom ich ďalšom počine z toho spravili riadnu pieseň.

Napriek tomu, ma dané dielo svoje nesporné kvality a považujem ho za prínos na slovenskej progresívno-rockovej scéne. Ak budú takto pokračovať, tak staré spolky ako Collegium Musicum, alebo aj Fermáta budú mať kvalitného nasledovníka 🙂

Lineup:

  • Martin Stavrovský – spev, rytmická gitara
  • Martin Huba – sólova gitara
  • Timo Strieš – basgitara
  • Adam Kuruc – klávesy
  • Ján Šteňo – bicie

Tracklist:

  1. Ace
  2. Edge of Insanity
  3. Istanbul
  4. Orient Express
  5. Venice
  6. I am you

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
Oficiálny web: http://personagrataofficial.tumblr.com/
Facebook: https://www.facebook.com/personagrataband
Bandzone: http://bandzone.cz/personagrata

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *