Martin Stavrovský (Persona Grata) – ,,Pri tvorení skladieb sme sa snažili nerobiť kompromisy…”

martin spev persona 20139. september tohto roku bol veľkým sviatkom pre milovníkov progresívneho rocku. Po menších úpravách dostal demáč Reaching Places High Above štatút oficiálneho albumu. Spevák a gitarista v jednej osobe Martin Stavrovský:

No, zdravím Martin. Po dlhých rokoch prišiel prvý oficiálny album. Čo by si k nemu mohol povedať?

Martin Stavrovský: Reaching Places High Above je náš debutový album a je na ňom odmakaný obrovský kus práce. Od samotných kompozícií, cez aranže, texty, až po koncepčnosť muziky, všetko je zasadené do jedného veľkého kontextu.

Pri tvorení skladieb sme sa snažili nerobiť kompromisy a komponovať všetko podľa vlastného vkusu, bez ohľadu na žáner a minutáž skladieb. Keď sme mali nejakú ucelenú myšlienku o tom, kde má daná skladba skončiť, tak sme za ňou išli. Výsledkom je Reaching Place High Above.

Vaša kapela vznikla už v roku 1999. Prečo sme sa ho dočkali až teraz?

Martin Stavrovský: Kapela si prešla rôznymi štádiami, menili sa členovia, menila sa dostupná technika a predovšetkým menil sa aj náš vkus. Preto sme na albume neustále pracovali, prerábali aranže, dohrávali nástroje, minimalizovali a znovu expandovali…

Nakoniec sme dospeli do štádia, keď bolo demo albumu z produkčného hladiska hotové ale potrebovalo profi mix a master. Tu sme sa dostali na Michala Kolejáka, s ktorým sme Reaching dotiahli tam, kde ho výsledne môžete počuť.

Prečo sa na ňom neobjavila Forevermore, na ktorú bol aj natočený výborný klip?

Martin Stavrovský: je skladba na už nový, rozpracovaný album. Je to tiež súčasť väčšieho celku, ale nebudem predbiehať. 🙂 V tomto momente je Forevermore ukážkou toho, čoho je momentálna zostava schopná, čo od nás môžu ľudia očakávať naživo a akým smerom by sa mohli vyvíjať nové veci.

Mohli, ale nemuseli. Rozpracované sú totiž aj pre Personu tak špecifické dlhé progresívne eposy… Naozaj sa je na čo tešiť.

Originálne skladby

Mojím prvým dojmom po vypočutí bolo to, že sa jedná o veľmi kvalitnú, ale pomerne zložitú muziku. Mohol by si niečo povedať o vzniku skladieb ako takých? Čo ťa k ním inšpirovalo a tak?

Martin Stavrovský: Proces vzniku skladieb sa dá asi iba ťažko presne vymedziť. Príde moment inšpirácie, človek má akurát v ruke gitaru… Niektoré veci vzniknú hneď, k niektorým sa niekoľkokrát vraciam a prerábam ich.

Neskôr sa dostanú pred kapelu či už ako úryvky nahrávok z domáceho štúdia alebo naživo pri skúške. Tie nápady, ktoré prejdú prirodzeným kapelným filtrom sa potom spoločne rozpracovávajú a dostávajú do finálnej kompozičnej podoby. Následne sa pracuje na aranžoch, pričom niektoré časti sa ďalej vyvíjajú v niečo nové alebo sa úplne prerobia.

O čom napríklad hovorí text hneď prvej Ace?

Martin Stavrovský: Celý Reaching Places High Above je tak povediac o transformáciách, ich prežití alebo vnímaní. Skladba Ace je tiež písaná v tomto duchu. Ide o človeka, ktorý prichádza do veľkomesta, svetovej metropoli za svojím snom.

Chce sa stať “esom” vo vyššej spoločnosti. Je fascinovaný tým, čo okolo seba vidí a je ochotný urobiť všetko pre dosiahnutie toho, čo si zaumienil.

Druhá sloha už je skokom v čase, kedy sa po dlhšej dobe pozeráme na toho istého človeka. Podarilo sa mu uskutočniť všetky svoje plány, bohužiaľ táto cesta si vybrala svoju cenu.

Stálo sa z neho ozajstné zviera, v tých najvyšších kruhoch. Koniec skladby je zúfalým výkrikom, poslednej nedotknutej časti jeho ľudskej duše. “See me dying, sell my soul.!

Outro ku trilógií Orient Express (CD) tvorí song Venice, ktorý obsahuje pekný neoklasický motív. Neplánujete z neho v budúcnosti spraviť plnohodnotnú pieseň?

Martin Stavrovský: Tento krátky song bol skomponovaný ako štvorhlasná fuga naším predošlým klávesákom Adamom Kurucom. Rozmýšľali sme nad jeho rôznymi live prevedeniami, ktoré by sa dali zrealizovať. Nad spracovaním dlhšej skladby na túto tému sme neuvažovali.

Zostava kapely

Na vašom bandzone profile sa zmieňujete, že tento rok ste mali zmeny v zostave. Mohol by si k nim niečo povedať?

Martin Stavrovský: V našej zostave pribudol sólový gitarista, ktorého sme hľadali dlhšiu dobu. Muzika, ktorú hráme si vyžaduje pre túto rolu majstra vo svojom remesle a človeka, ktorého baví sa s muzikou hrať. V osobe Petra Luhu sme našli ideálny “match”.

Sú tie zmeny dôvodom, prečo je tak málo zmienok o koncertoch?

Martin Stavrovský: Kapela by bez sólového gitaristu musela robiť kompromisy v aranžmánoch skladieb pri live hraní, čo sme odmietli. To sa príchodom Peťa Luhu zmenilo. V momentálnej zostave začíname koncertovať 7. Decembra v Randali a myslím si, že sa je na čo tešiť 🙂

A kde sa najbližšie chystáte hrať?

Martin Stavrovský: Najbližší koncert bude 7. Decembra v Bratislave, klub Randal. Plánujeme koncerty v Prahe, Nitre, Banská Bystrica a ďaľších mestách. V prípade záujmu prosíme o kontakt na personagrataband@gmail.com alebo cez náš Facebook profil: https://www.facebook.com/personagrataband

persona progressive 2013

Osobné otázky

Čomu sa venujú členovia Persony okrem muziky? (povolanie, záľuby, záujmy)

Martin Stavrovský: Každý z nás okrem Petra Luhu, ktorý je profesionálnym muzikantom a muzika ho živí: http://www.peterluha.com, má prácu, ktorá nám umožňuje do kapely investovať a pokryť náklady, ktoré organizácia kapely a hranie vyžadujú.

Napriek tomu, že nám práca zaberá výraznú časť dňa, druhá polovica patrí jednoznačne muzike: cvičeniu, komponovaniu, aranžmánom, produkcií, propagácií kapely… Ranné hodiny nie sú výnimkou 🙂

Ako hodnotíš stav súčasnej rockovej scény na Slovensku?

Martin Stavrovský: Myslím si, že pre muziku sa začala úplne nová éra. Vďaka nezávislým kanálom na internete sa vie dneska dostať do povedomia naozaj hocikto, kto na sebe maká a robí kvalitnú muziku. Nie je to už iba o veľkých vydavateľstvách, rádiách a televízií, ktoré kedysi tvrdo diktovali, to čo sa bude alebo nebude púšťať.

Vidím, že sa znovu aktivizovali kapely a zostavy, ktoré dlho nehrali a to je dobre! Čím viac muziky bude, čím bude väčšia konkurencia, tým viac kvalitnej muziky budeme na Slovensku vytvárať a počúvať.

U nás niekedy fungovalo viacero progresívno rockových zoskupení a v podstate ešte fungujú (legendárne Collegium Musicum, Fermata alebo u českých bratov The Blue Effect). Čo sa však týka nových kapiel, čo by hrali podobný žáner, tak veľa takých nepoznám. Nepoznáš niektoré súčasne bandy od nás čo hrávajú podobný žáner?

Martin Stavrovský: Je množstvo výborných kapiel, ale aj nových formácií, o ktorých málokto vie.

Z tých, ktoré ma zaujali sú napr.:

Minulosť-budúcnosť

Mohol by si trochu načrtnúť svoj hudobný príbeh. (Čo ťa priviedlo k muzike ako takej a ako nakoniec vznikla Persona Grata).

Martin Stavrovský: K hudbe som sa dostal už ako malý chlapec, keď ma môj dedko, ako bývalý pracovník Slovenského Národného Divadla, brával na opery a balety do budovy SND. Pamätám sa ako som cez prestávky lietal po divadle, nakláňal sa nad orchestrisko a pozoroval muzikantov.

Ako 6-ročného ma zapísali do základnej umeleckej školy, najprv na klavír, potom na flautu a nakoniec gitaru. Hudba ma sprevádzala odvtedy celý čas. Doma taktiež fičala non-stop výborná muzika – jazz, prog, rock ale aj dosť veľa klasiky, takže som sa napočúval veľa rôznych žánrov.

V teenagerskom období som začal počúvať viac niektoré konkrétne kapely a žánre (Deep Purple, Led Zeppelin, Jethro Tull, Yes,…), ktoré sa stali mojimi srdcovkami. Kapela bola iba prirodzeným pokračovaním tohto všetkého.

Začalo sa od jednoduchých žánrov ako punkrock a po nájdení tej správnej zostavy vznikla Persona Grata (vtedy ešte Persona Non Grata).

Kedže sme si s chalanmi hudobným vkusom veľmi sadli, napredovali sme viacmenej tým istým smerom, až sme skončili na progresívnom rocku tak ako ho prezentujeme na albume Reaching Places High Above a v novej skladbe Forevermore.

Teraz sa spýtam trochu filozofickú otázku. Kam podľa teba smeruje slovenský rock a kde je jeho budúcnosť?

Martin Stavrovský: Myslím si, že budúcnosť hudby a to nielen v Slovenskom rocku, ale vôbec svetovo, je práve na sociálnych médiách, hudobných blogoch, fórach, streamovacích kanáloch, online distribučných kanáloch… To je to “miesto” kde sa zanedlho všetci stretneme. 🙂

No tak ďakujem za rozhovor. Prajem všetko dobré, nech sa albumu a celej kapele darí a tradične poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Martin Stavrovský: Potešenie je na mojej strane! Tebe, Tomáš a všetkým čitateľom prajem množstvo kvalitnej muziky, ktorá vás bude inšpirovať, ktorá vás bude napĺňať energiou, muziky, pri ktorej zabudnete na svet naokolo vás, muziky, ktorá vás dostane na miesta kde vás vaše nohy nikdy nedovedú…

Youtube ukážka:

Linky:
Oficiálny web: http://personagrataofficial.tumblr.com/
Facebook: https://www.facebook.com/personagrataband
Bandzone: http://bandzone.cz/personagrata

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *