Call for Eternity – (11.11.2013 Club Colloseum, Košice) – Rozhovory s účinkujúcimi – časť 2.

V tejto časti vám prinášam rozhovory,  s niektorými interpretmi z akcie Call for Eternity v Košiciach.

rightdoor

Rightdoor:

Martin Klein:

Zdravím, tak aké je to odštartovať také skvelé podujatie ako toto?

Určite je to super pocit pre nás ako kapelu sa odprezentovať, s takými skvelými interpretmi ako je Sleeping Romance a Theocracy…

Vaša kapela má zatiaľ na konte iba skvelý promo song Rightdoor. Prečo je tomu tak?

Problém je v tom, že nebola skompletizovaná zostava. V podstate od začiatku sme v kapele iba Rišo a ja. Ostatní členovia, ktorí predtým v kapele pôsobili museli z rôznych dôvodov odísť a tak sme neboli schopní skladby nacvičiť. Tým pádom sme nemohli pomýšľať ani na štúdio. Sme radi, že sa nám  konečne podarilo nájsť tých správnych ľudí. Takže teraz je to už fakt stabilná kapela a dúfam, že to bude tak aj naďalej.

Táto skladba zaznamenala aj pekný ohlas ďaleko za hranicami Slovenska. Mohol by si k tomu povedať niečo viac?

Posielali sme to rádiám, ktoré by to eventuálne mohlo zaujať. Takže dostali sme ohlasy z Nórska, Nemecka, USA… skoro z každého kontinentu 🙂

Ja si pamätám niečo, že vás hrali v Thajsku.

Áno, áno aj v Thajsku…

Ako vyzerá nahrávanie vášho debutového albumu?

Nakoľko sa nám rozbehli  koncerty, tak sme boli nútení nahrávanie  prerušiť. Ale po dnešnej akcii mame naplánovaný koncert už len 14. decembra a po ňom sa vyslovene budeme venovať len nahrávaniu albumu.

A nejaký singel alebo niečo podobné?

Zatiaľ máme nahratých 6 songov, no kým nebude album komplet nahratý určite nedáme nič vonku.

Tento rok ste začali vo väčšom množstve koncertovať. Aké boli ohlasy?

Tak zatiaľ máme len pozitívne ohlasy. Ľuďom sa to páči, čo sme veľmi radi. Určite treba spomenúť, že v rámci celoslovenskej súťaže Rock me fest 2013 sme skončili na 2. mieste. Dúfam teda, že ľudia budú chodiť na naše koncerty stále vo väčšom počte 🙂

Aké sú záľuby a záujmy členov Rightdoor?

Fú… najlepšie by bolo keby sa vyjadril každý člen osobne. Ja som zo Spišskej Novej Vsi, kde aj pracujem a s chalanmi sa vidím raz do týždňa na skúške a takto ako dnes na koncertoch. Čiže okrem hudby nemáme veľa času rozoberať iné veci. Toto je trošku blbé, bolo by super keby sme boli v jednom meste. Každopádne v zostave nie je žiaden problém (narozdiel od minulosti) a ako kapela sme na jednej vlnovej dĺžke.

Čo je podľa teba najväčším problémom mladých slovenských kapiel ako ste vy?

Na Slovensku ľudia nechodia moc na koncerty. Tým pádom je  ťažké ich na akciu prilákať a ukázať, že je v  kapele potenciál. Riešenie je podľa mňa mať dobrú nahrávku, na základe ktorej sa môžu ľudia o tebe dozvedieť. Potom ostáva už len koncertovať a snažiť sa vydať zo seba všetko, aby si v ľuďoch ktorí na teba prídu, zanechal stopu. Aby aj po príchode z koncertu prejavili o teba záujem. Ak toto nefunguje je naozaj ťažké preraziť.

Ok, tak ďakujem za skvelý koncert a rozhovor, a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Tak hlavne aby ľudia čoraz viac podporovali domácu scénu. Určite máme aj na Slovensku veľa výborných kapiel, nie je to len o Stratovariuse a Helloweene 🙂

Odkazy:
Facebook: https://www.facebook.com/Rightdoor
Bandzone: http://bandzone.cz/rightdoor

sleeping_romance_01_bw_internet

Sleeping Romance:

Frederica Lanna:

Zdravím, tak ako sa cítiš prvýkrát na Slovensku?

Všetci sme veľmi nadšení. Sme prvýkrát na turné, a sme veľmi radi, že nám vydavateľstvo poskytlo túto možnosť.

Mohla by si niečo povedať o vašom čerstvom debutovom albume Enlighten?

Enlighteen, no….. Povedala by som, že je to cesta do ľudskej duše. Hovoríme o našich vlastných zážitkoch, o láske, o strachu, o všetkom, čo naše duše poznačí a musíme na to nejako reagovať.

O čom hovoria texty jeho skladieb?

Chceli sme odovzdať pozitívne odkazy. Väčšina mladých ľudí sa musí ťažko prebíjať životom, takže hlavne pre nich sme chceli vytvoriť krásne piesne s krásnymi odkazmi.

Kde sa najbližšie chystáte vystupovať?

Po tomto koncerte budeme v Brne, neskôr pôjdeme do Prahy.

Aké sú civilné záujmy a záľuby členov Sleeping Romance?

Nuž, našou najväčšou záľubou, ba dokonca by som mohla povedať vášňou je hudba. Veľmi radi píšeme, spievame, hráme, komponujeme a takisto aj počúvame hudbu. Je to pre nás veľmi dôležité, napríklad  ja veľmi rada píšem a čítam popri počúvaní hudby. Hudba je jednoducho mojou súčasťou.

Mohla by si trochu načrtnúť príbeh vášho vzniku?

Jasne, Frederico náš gitarista a skladateľ. Založil pôvodnú kapelu Hybrid Resolution. Neskôr prišiel do Talianska do Modeny, kde stretol Lorenza, nášho basáka a Francescca – bubeníka a dali sa dokopy, ale samozrejme s inou speváčkou. Tá však čoskoro odišla od kapely. Ja som sa k nim dostala tak, že som našla oznam na hudobnej stránke, kde som hľadala niečo iné oproti tomu, čo som robila dovtedy. Prišla som totiž z rockovej kapely. Takže som sa im ozvala, poslala som im demo, kde som spievala dve už existujúce piesne a oni si ma vybrali.

Musím povedať, že keď som o vašej kapele hľadal nejaké info na nete, tak to bol trochu problém. Našiel som iba facebook stránku a oficiálny web, kde sú, ale pomerne strohé info. Chystá sa v tomto smere nejaká náprava?

V tomto čase sa tým zaoberá aj naše vydavateľstvo, takže zatiaľ nechceme robiť niečo sami. Ale samozrejme, musíme sa venovať aj tejto oblasti. Už len kvôli tomu, že by sme vám všetkým radi povedali niečo o nás, odkiaľ pochádzame, aké máme ciele a podobne.

Ok, tak ďakujem za skvelý koncert a rozhovor a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Zdraví vás Frederica so Sleeping Romance. Ak máte radi našu hudbu, zostaňte s nami. Bye a In Metallo 🙂

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.sleeping-romance.com/
Facebook: https://www.facebook.com/sleepingromanceofficial

297961_10150378758125152_1886747094_n

Nona:

Martina Funteková:

No čauko, tak ako po odohratom koncerte?

Fantasia, mám hlas a to je základ 🙂

Na svojom konte máte zatiaľ jediný album, chystá sa niečo nové v tom zmysle?

Tak v pláne je nasledovník, ale čo bude, jak bude to ešte nevieme. Máme nejaké nové veci rozrobené, ale je to v príprave.

Čo sa týka vašej kapely, tak vaše of. Zdroje (facebook, bandzone) sú dosť chudobné na info o vás. Plánujete to nejako zmeniť?

Áno, je momentálne vo výrobe stránka, ktorá bude v angličtine a stránka, ktorá bude na nás ako slovenský web.

Kde budete najbližšie vystupovať?

To je dobrá otázka 🙂 Plánujeme koncerty niekedy na budúci rok, ale kde, ako a kam nás vietor zaveje to je otázne 🙂 Skôr chceme nejaký materiál nachystať. Tento rok sme niečo vytvorili, ale na druhý rok by sme chceli niekde, neviem v kumbáloch a tak 😀  Ale nie, srandujem 🙂

A ten rok sa nejaký koncert nechystá?

Tento rok nie, skúšok bude veľa, ale tento by mal byť posledný. Je to o tom, že sami cítime, že chceme prísť s niečím novým, lebo tento album už hráme dlho, tak chceme proste prísť s novým materiálom. Prvá pieseň, ktorá bola odohratá, je jedna z tých noviniek.

No, bola celkom dobrá 🙂 Mohla by si trochu načrtnúť príbeh ako ste vznikli?

Tak Nona vznikla, ešte keď tento pán tam, ktorý teraz vstáva hral za malička na klavír. Nona mala niekedy 9 členov a hrali covery, ale názov ostal a ľudia pomerne takisto. Ale kapela vznikla s tým, že to bola taká ucelená myšlienka, to je hrať niečo iné a toho sa držíme. V tej takej sfére kresťanskej.

Kde beriete inšpiráciu na texty?

Texty píšem ja a inšpiráciu beriem no… Záleží od toho čo prežívam, čo ma momentálne napadne alebo čo chcem rozoberať. Väčšinou je to tak, že si vypočujem pieseň a chalani povedia, nech je to niečo o tom alebo o inom. Aby to vystihovalo aj melódiu, aby to nebolo len také, že oni budú hrať metal a ja budem spievať o vtáčikoch. Takže aby to bolo také ucelené.

Ok, tak ďakujem za skvelý koncert a rozhovor a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojích čitateľov.

Odkazujem za celú kapelu, že sa tešíme každému novému laiku na facebooku a každému novému fanúšikovi a veríme, že sa nám podarí nahrať album a možno aj nejaký klip 🙂

Odkazy:
Facebook: https://www.facebook.com/nonabandsk
Bandzone: http://bandzone.cz/nonaband

1421505_614799521916965_1242042966_n

Signum Regis:

Ronnie König:

Zdravim Ronnie, tak po dlhom čase ste opäť začali vystupovať aj ako Signum Regis. Aké je to opäť stať na pódiu a hrať vaše skvelé songy?

Skvelý pocit. Sú to skladby, ktoré sme vždy chceli hrať na živo, ale nevedeli sme to zorganizovať. Toto bol v podstate náš prvý koncert ako Signum Regis po dvoch či troch rokoch. Ešte to bolo počuť, že tam bola tréma aj všeličo. My sme síce hrali dva, tri týždne dozadu, ale to sme ani nenazvali koncert, to bola verejná skúška.

Mohol by si trochu predstaviť vášho nového speváka Maya Petranina?

Myslím si, že Mayo je už na slovenskej metalovej scéne pomaly legenda a takmer každý ho pozná, ale tým, čo o ňom doteraz nepočuli by som povedal, že Maya poznám možno 10-12 rokov ešte z čias bratislavskej kapely Deep Star Six, prešiel mnohými kapelami. Teraz nahral nové CD s kapelami Castaway, One Second Hotel. One Second Hotel je mi žánrovo dosť blízka kapela a ich skladby sa mi páčili. Čo sa týka nového Castaway, nepočul som toho veľa, ale čo som počul na youtube znelo veľmi dobre. Na Mayovi sa mi páči jeho farba hlasu, spevácka flexibilnosť, veľmi dobrá anglická výslovnosť a sympatické vystupovanie na pódiu. Myslím si, že za tie roky nelenil, pracoval na sebe a dnes patrí nepochybne k najlepším metalovým spevákom u nás. Toľko k muzikantskej stránke. Musím tiež povedať, že to je súčasne jeden z najpohodovejších ľudí, akých som kedy stretol a veľmi si to u neho cením.

Váš nový album Exodus je v niečom výnimočný – každú skladbu zaspieval niekto iný. Mohol by si povedať niečo o jeho príprave?

Pôvodne to nemal byť koncepčný album. Pravda je taká, že som mal pripravené asi tri skladby, ktoré do seba zapadali, textovo nadväzovali jedna na druhú. Pôvodný plán bol, že nahráme k desiatemu výročiu kapely Vindex také poďakovanie pre fanúšikov. Tri skladby, EPčko, ale nevyšlo to časovo a z rôznych dôvodov. Tak potom sme ostali v bode, že čo budeme robiť. Už ani neviem ako sa to presne zomlelo, ale začali pribúdať ďalšie skladby. Odprezentoval som ich nášmu vydavateľovi a jeho  myšlienka koncepčného albumu – Exodus – dosť nadchla. A povedal, že ,,Prečo máte len tri-štyri skladby, spravte celý album na tú tému“. Ja hovorím OK, skúsime to nejak vymyslieť, aby každá skladba nadväzovala na nasledovnú a aby každá zachytávala určitú časť príbehu. Bola to fuška niekedy to takto napasovať. Asi tí, čo skúšali písať nejaký koncept, by vedeli hovoriť svoje. Ja som písal texty na koncepčný album prvý krát v živote. Dosť som sa natrápil, ale nakoniec sa zdá, že tí ľudia, čo to hodnotili, sú dosť spokojní. Odozva je dobrá, že je to premyslené, všetko to zapadá do seba, speváci sú na jednotlivé skladby dobre vybraní. Ja som pozitívne prekvapený aj z reakcie ľudí.

Neuvažoval si osloviť aj Josefa Wlaschinského, s ktorým ste jeden čas skúšali vystupovať a s ktorým funguješ v tvojej ďalšej kapele – Trigger?

No popravde nerozmýšľali. Aj keď ja som samozrejme mal nejaké názory k tomu, ale v prevažnej miere to boli vybraní speváci z iných kapiel, ktoré vydávajú v tom vydavateľstve, čo my. Vydavateľ Emil mi dal kontakty, “aha, mám takého speváka, čo na to hovoríš, hodil by sa na niektorú skladbu?” a podobne. Vypočul som si, čo predtým nahrali a snažil som sa nejako napočúvať ich hlas, ich štýl, kde sa asi pohybujú (hlavne čo sa týka tónin a výšok). A rozmýšľali sme, áno máme tu takúto skladbu, že kto by sa asi hodil a nejako sa to tak utriaslo, že každý si našiel to svoje. Jozefa sme do toho nezapájali, on zrovná nie je nejaký angličtinár. Čeština mu ide o dosť lepšie.

O čom hovoria texty týchto skladieb?

Exodus, to je biblický príbeh. Je to jedna z kníh Biblie, Starého zákona. Je to druhá kniha a hovorí o tom, ako boli Izraeliti v Egypte faraónovi otroci. Tvrdo tam pracovali a boli nešťastní. Túžili po slobode a ako Biblia hovorí ten ich nárek počul sám Boh a prisľúbil im vyslobodenie. Celé sa to odohralo prostredníctvom Mojžiša, ktorý sa narodil v Egypte, v čase keď faraón vraždil všetkých židovských chlapcov. Rodičia ho potrebovali zachrániť a umiestnili ho do košíka, a poslali ho po Níle až došiel k faraónovej dcére, ktorá sa zľutovala nad tým bábom, zobrala si ho a vychovala v paláci. Mojžiš rástol a bol vychovaný ako Egypťan, ale keď videl svojich spolubratov ako trpia, tak sa na to nemohol dívať. Raz zasiahol a jedného otrokára zabil. Následkom toho musel utiecť z Egypta. Odišiel k svojmu príbuznému, pásol tam dobytok, žil jednoduchý život. Potom sa stal zázrak na hore Sinai, videl tam horiaci krík a v ňom sa mu prihovoril sám Boh. A povedal mu, že ty si povolaný a prostredníctvom teba vyslobodím môj ľud.
Išiel do Egypta, faraón ich samozrejme nepustil, však kto bude pracovať? Keď to nešlo vyjednávaním, muselo prísť k donucovaniu cez desať egyptských rán. Boli to zázraky ako napr., premenenie vody v Níle na krv alebo, že celý Egypt postihla invázia kobyliek, žiab…
Všetky tieto veľké zázraky konal Boh prostredníctvom Mojžiša, až nakoniec faraón musel ustúpiť. Pustil ich. Potom, keď odchádzali a boli pri Červenom Mori, faraón si to predsa len rozmyslel a poslal po nich vojsko. Vtedy sa odohral ten slávny prechod cez Červené more – oni prešli suchou nohou, ale Egypťanov voda zaplavila. Židia boli zase slobodní ľudia.
Tak ako som to celé vyrozprával, tak je to v textoch albumu Exodus.

Dnes s vami spieval jeden človek, ktorý na ňom hosťoval, spevák Theocracy Matt Smith. Môže sa stať, že na niektorom z ďalších koncertov s vami zaspieva aj niekto z ďalších hostí CD (Michael Vescera, Lance King, Eli Prinsen…)?

Zrovna tých, ktorých si vymenoval nooo… Teoreticky to môže vyjsť, ale je to ťažké. Oni sú Američania, ktorí až tak často do Európy nechodia. Matt Smith je síce taktiež Američan, ale chodieva sem relatívne často na turné, tak sa to podarilo skombinovať. Reálnejšie, s kým by sme si mohli takto zahrať, je napríklad Thomas Winkler, ktorý je Švajčiar. Švajčiarsko, to je v rámci Európy, nejakých 1000 km. Hrali sme tam s kapelami asi tri krát, takže je to reálne, že sa budeme vedieť dohodnúť.  Ďalej napríklad Švéd Samuel Nyman. Zase to je Európa, teda relatívne blízko. Je nádej sa stretnúť bez nejakých obrovských geografických prekážok. Takže krátka odpoveď. Áno, budeme sa snažiť, aby sme ten album odprezentovali aj takýmto spôsobom, t.j. s ďalšími hosťami z albumu.

Ale s tým Göranom Edmanom asi nie je šanca čo?

S Göranom je šanca jedna k miliónu. On síce ešte koncertuje, ale to sú všetko jazzové kapely. To je úplne iný žáner. On už heavy metal na živo nehral, ja si netrúfnem povedať koľko, ale veľa veľa rokov a už ani nemá záujem. My sme sa o tom bavili a povedal. “OK, keby bola ponuka na dvojročné svetové turné, tak áno”. Išiel by do toho. Musel by však zase na sebe pracovať, v tom zmysle, že by tie hlasivky musel posilňovať, aby to ustál. Ale také niečo v našom prípade momentálne nehrozí, tým pádom jemu sa to ani neoplatí. Takže s ním to reálne nie je.

A čo sa týka tvojich ďalších kapiel – Triggeru a Vindexu, pripravujete tam niečo nové?

V prípade Triggeru, máme roznahrávanú jednu skladbu, ktorú sme ešte stále nedokončili. Vindex momentálne stojí, nič sa teraz nechystá. Naposledy, čo som sa bavil so spevákom Luďkom, hovoril, že nejaký nový materiál má a teoreticky by sa ešte niečo mohlo poriešiť. Zatiaľ nie je konkrétny plán, ani zatiaľ na to moc nemyslíme. Sústredíme sa na to, aby sme sa dobre zohrali ako Signum Regis. Na iné teraz nie je priestor.

Ok, tak to bude všetko. Ďakujem za rozhovor a ako tradične poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Ďakujeme za prečítanie, tohto rozhovoru. Pozrite si našu stránku www.signum-regis.com, vypočujte si skladby a keď sa vám páčia, tak môžete aj kliknúť nejaký like na youtube, facebooku a budeme radi 🙂 Tešíme sa každému hlasu, každej odozve od fanúšikov. Vieme, že máme fanúšikov po celom svete, ale je to predsa niečo iné, keď je aj spätná odozva. Človek sa hneď poteší a vie, že to čo robí,  má aj zmysel.

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.signum-regis.com/
Facebook: https://www.facebook.com/signum.regis
Bandzone: http://bandzone.cz/signumregis

theocracy_band_02_640x427

Theocracy:

Matt Smith:

Zdravím, tak aké je to opäť na Slovensku?

Matt Smith: Boli sme veľmi šťastní, že sme sa vrátili. Ako vždy bolo výborne. Slovenskí fanúšici sú veľmi milí, priateľskí,  a koncert bol úžasný.

Váš posledný album vyššiel v roku 2011 chystá sa nejaký jeho nasledovník?

Matt Smith:  No, aktuálne sme spravili reedíciu nášho prvého albumu. Vydaný bol pred rokmi a veľa ľudí ho nikdy nepočulo, ale opäť je dostupný. Originálna verzia mala bubenícky automat a zlú produkciu, ale nová verzia ma reálne bicie a nový mix. Znie skvele a my sme šťastní, že ľudia sa môžu k nemu dostať znova.

Do ktorej krajiny zavítate najbližšie?

Matt Smith: Po Slovensku sme mali niekoľko show v Čechách, Fínsku a Nemecku. Bolo to nádherné turné.

Aké sú záľuby a záujmy členov kapely?

Matt Smith: Veľa 🙂 Zaujímam sa o čokoľvek ohľadom skladania a audio inžinierstva. Jared má rád filmy a prácu s videom. Jon pracuje ako účtovník a má rad filmové soundtracky. Val hrá rôzne druhy muziky od deathu až po dubstep.

Čo vás inšpiruje pri tvorení vašich skladieb?

Matt Smith: To môže byť čokoľvek, čo rozvíri moju myseľ. Sme kresťanská kapela, tak všetky skladby sa nejako vzťahujú k našej viere. Môže to byť všetko so zaujímavých historických príbehov, niečo čo sa deje v živote priateľov alebo mojom živote, ….

Mohol by si niečo porozprávať o vašej domovskej metalovej scéne? Ako je to s podporou médií, návštevou koncertov u vás?

Matt Smith: No. Amerika je veľmi veľká, takže je to ťažké povedať. … Ale myslím, že je to lepšie pre nás, od kedy sme vydali As theWorld Bleeds.  Tento album sa umiestnil v Billboard Heatseeker a veľa ľudí v USA začalo chodiť na naše podujatia, čo bolo pekné prekvapenie.

Ok, tak to bude všetko. Ďakujem za rozhovor a ako tradične, poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Matt Smith: Všetkým priateľom na Slovensku: Ako vždy, bolo mi cťou zahrať pre vás. Ďakujem, že chodíte na naše koncerty a nevieme sa dočkať, kedy sa vrátime.

Odkazy:
Oficiálny web: 
http://www.theocracymusic.com/
Facebook: 
https://www.facebook.com/theocracyband

Tak to je úplne všetko, na záver mi neostáva nič iné len jedno veľké ĎAKUJEM všetkým interpretom a organizátorom za skvelú akciu 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *