Sighisoara 15 rokov + Demencia Mortalis, Down to Hell, Achsar (Bratislava, Randal, 23.11.2013)

Môj tretí koncert počas tohto týždňa sa konal v sobotu 23.11.2013. V bratislavskom Randal clube oslávila svoje 15. narodeniny kapela Sighisoara. Oslávenci si na večer prizvali aj svoje spriaznené bandy. Ich výber ma oslovil, aj preto som sa rozhodol tejto udalosti zúčastniť.

Začiatok

Na úvod zahrial poslucháčov na správnu teplotu malacký Down to Hell svojím melodickým black metalom. Z pódia sa valili rýchle gitarové riffy, symfonické klávesy a pochmúrna atmosféra karpatských lesov. Blackový vokál spievajúceho gitaristu Kaniho, hlavne v refrénoch striedal melodický spev speváčky Mati.

Čo ma veľmi zaujalo, boli vyhrávky sólového gitaristu Ťapa a jeho gitarový zvuk v štýle Iron Maiden. Myslím si, že aj vďaka tomuto elementu má ich hudba potenciál osloviť aj poslucháčov, ktorí takýto žáner veľmi nemusia.

Túto kapelu som videl po tretí raz a hovorím, že sa značne zlepšili. Down to Hell zatiaľ nemajú žiadny album, čo sa dúfam v budúcnosti zmení. Podľa mňa by si to určite zaslúžili.

Playlist: 1. Pán vetra, búrky a mrakov; 2. Krvavé jazero; 3. Smrť; 4. Nymphetamine (Cradle of Filth cover); 5. Prízrak; 6. Skazení; 7. Nemŕtva nevesta.

down to hell koncert 2013

Ide do tuhého

Ako druhá zaútočila na fanúšikov česká úderka Demencia Mortalis z Roudnice nad Labem, nabitá protikresťanským nábojom. Tento osemčlenný „orchester“ spod hory Říp sám seba škatuľkuje ako gothic metal, ich repertoár je však rôznorodý. Siaha od romantických goticko – symfonických zložiek, cez doom metal, až po death metalovú smršť so znepokojivou atmosférou.

V ich nástrojovom parku sú aj živé husle (v podaní Vojty), ktoré boli značne v popredí. Growl frontmana Miloša bol často príjemne podfarbený čistým doprovodným spevom Moniky. Tá v miernejších úsekoch tvorby vynikla aj sólovým spevom.

Taktiež tu dostávali viac priestoru Pavlínine klávesy (ktoré inde počuť veľmi neboli).  Ich hudba v sebe skrýva veľa aranžmánov, preto môže byť pre ľudí zložitejšia na posluch. Na mňa však pôsobila príjemne, počas ich vystúpenia som sa bavil a budem rád, ak ich ešte niekedy uvidím.

Takmer všetky odprezentované skladby boli z pripravovaného albumu, ktorý Demencia Mortalis momentálne nahráva v štúdiu.

Playlist: 1. Sit and Wait, 2. God is a Placebo, 3. Abandoned, 4. Death, 5. Christ I am, 6. Overcome, 7. What if, 8. Calling.

Oslávenci          

Oslavujúca Sighisoara otvorila svoj set skladbou Circle of Dying, ktorá naživo neodznela 9 rokov. Podaná bola v novom šate. Spevák Harvey tu striedal harsh vokál so svojim barytónom. Chlapci hrajú po obnovení trošku inú hudbu ako v minulosti.

Kombinujú inšpirácie z gotického metalu (napr. Paradise Lost) s doomovými prvkami (napr. Candlemass), experimentujú s elektro zvukmi a s rôznými jazykmi (nemčina, taliančina). Námety pre texty čerpjú z mytológie, histórie, literatúry (The Raven je zhudobnená báseň Edgara Allana Poea) a kinematografie (taliansky horor Danza Maccabra).

Postupne sa dostalo takmer na všetky pesničky z druhého albumu Lost in Transylvania. O tom, že ich hudba má v sebe aj dosť heavy metalu, sa diváci presvedčili pri skladbe Prometeus (prevzatej od legendárnej Tublatanky), ktorá do programu veľmi dobre zapadla. Skupina sa s fanúšikmi rozlúčila netypickým prídavkom v podobe úplne novej piesne Nosferatu, ktorá mala dnes živú premiéru.

Playlist: 1. Circle of Dying, 2. The Call, 3. Pod zemou, 4. The Raven, 5. Lost, 6. Transylvanian Transfusion, 7. Danza Maccabra, 8. Der Wolf, 9. Prometeus (Tublatanka cover), 10. Ticho a ja, 11. Nosferatu.

sighisoara koncert 2013

Achsar

Ako posledná vystúpila formácia Achsar z Levíc, ktorá mieša melodický death metal so slovanskými a keltskými skočnými melódiami. Spolu s chytľavými gitarovými vyhrávkami, fantasy textami a atmosférou to predstavuje veľkú silu.

Práve preto má tento žáner medzi fanúšikmi v súčasnosti takú veľkú odozvu. Spočiatku spieval netradične bubeník Milan, ktorému robili zbory gitaristi Tóno a Michal. Zhruba od polovice sa venoval už iba spevu a za bicími ho vystriedal druhý bubeník Martin.

Zaradenie tejto bandy na koniec programu som najprv vnímal ako chybu, pretože som sa obával prázdnej sály. Našťastie , dosť fanúšikov v sále zostalo, zábava pokračovala a Bratislave hanbu neurobili. Na záver sa dala do publika kolovať hlávková kapusta, čo je aj akýsi talizman kapely. Skupina má už nahratý svoj debutový album a čaká sa na jeho vydanie.

Playlist: 1. Glory Ride, 2.Sign of Light, 3. New Heroes Rise, 4. Athem, 5. Through the Waters U>ntamed, 6. Lost in the Dungeons Of Ungor-Hel, 7. Old Tavern Song, 8. In Dark Remembrance, 9. March Of Terror, 10. Shadowless.

achsar koncert 2013

Akcia bola podľa môjho názoru vydarená a dopadla dobre, účinkujúcim pristal výborný zvuk. Sighisoaru nemožno zaradiť medzi nejaké legendárne skupiny. Preto si myslím, že veľmi radi oslávili narodeniny „obyčajným“ koncertom so spriatelenými kapelami, v kruhu svojich verných.

Tento týždeň bol na kultúru veľmi bohatý – som veľmi rád, že som to v poriadku prežil a nasleduje minimálne dvojtýždňový „chill-outík“ 😀

Za požičanie fotiek ďakujeme kapele Demencia Mortalis! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *